Biden zagotavlja, da ZDA ne bodo plačilno nesposobne

Svet 25. Maj 202322:29 3 komentarji
Joe Biden
Kevin Lamarque/REUTERS

Kljub temu da končnega dogovora o povišanju zgornje meje ameriškega javnega dolga še ni, 1. junij pa se z vso naglico približuje, ameriški predsednik Joe Biden zagotavlja, da ZDA ne bodo plačilno nesposobne.

Ameriški predsednik Joe Biden je glede pogajanj o povišanju zgornje meje javnega dolga dejal, da želijo republikanci breme urejanja dolga zvaliti na pleča srednjega razreda in delavcev. Ponovno je zagotovil, da ZDA ne bodo postale plačilno nesposobne.

Biden je tudi dejal, da so bila pogajanja s predsednikom predstavniškega doma Kevinom McCarthyjem produktivna.

Njegova finančna ministrica Janet Yellen je sicer večkrat opozorila, da bi lahko država ostala brez denarja za poravnavanje obveznosti že 1. junija. Vendar pa republikanci v predstavniškem domu ne kažejo, da se jim mudi, saj so se, kljub temu da dogovora še ni, odpravili na podaljšani praznični vikend.

Republikanci, ki delajo težave z mejo javnega dolga le takrat, ko je v Beli hiši demokrat, zahtevajo krepko znižanje proračunske porabe. Biden se z zmanjšanjem porabe strinja, vendar bolj zmernim.

Bankrot ZDA bi imel hude posledice za finančno stabilnost države in tudi sveta, opozarjajo ekonomisti. Upokojenci bi lahko ostali brez pokojnin in zdravstvenega varstva, policisti in vojaki brez plač, tuji upniki pa brez plačil.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje