Bidnova najostrejša kritika Netanjahuja: Kar počne, je napaka

Svet 10. Apr 202408:53 > 21:53 2 komentarja
Palestinci se vračajo v Han Junis
Palestinci se vračajo v Han Junis (Foto: PROFIMEDIA)

Ameriški predsednik Joe Biden je več kot šest mesecev po začetku vojne v Gazi najostreje doslej komentiral pristop Izraela v palestinski enklavi, ki ga je označil za napako. V tej luči je v intervjuju, ki je bil na televiziji predvajan v torek, izraelskega premierja Benjamina Netanjahuja pozval k začasnemu premirju.

“Mislim, da je to, kar počne, napaka. Ne strinjam se z njegovim pristopom,” je Joe Biden povedal za televizijo Univision, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Ameriški predsednik, ki od začetka uničujoče ofenzive v Gazi diplomatsko in vojaško podpira Izrael, je Benjaminu Netanjahuju sporočil, naj pozove k premirju in omogoči celovit dostop hrane in zdravil v naslednjih “šestih, osmih tednih”.

Gre za nov prikaz nezadovoljstva Bele hiše nad ravnanjem Izraela v Gazi, ki v nasprotju z odločitvami Meddržavnega sodišča (ICJ) in Varnostnega sveta ZN nadaljuje napade v enklavi, kjer prebivalstvo zaradi omejitev dobav humanitarne pomoči vse bolj trpi tudi za posledicami lakote in bolezni.

Palestinci se vračajo v Han Junis
Palestinci se vračajo v Han Junis. (Foto: PROFIMEDIA)

Netanjahu ostaja odločen, da bodo izraelske sile vstopile tudi v Rafo

Netanjahu medtem ostaja odločen, da bodo izraelske sile vstopile tudi v Rafo na skrajnem jugu Gaze, kjer je okoli 1,5 milijona ljudi, večinoma notranje razseljenih iz drugih delov uničene enklave. To zavezo je znova ponovil v torek, ko je novim vojakom dejal, da jih pri tem ne bo ustavila “nobena sila na svetu”.

Ameriški državni sekretar Antony Blinken je še isti dan povedal, da ne vidijo znakov, da Izrael načrtuje skorajšnjo invazijo v Rafi.

Kot je za AFP povedal neimenovani vir, je izraelski razpis za zbiranje ponudb za nakup 40.000 šotorov, ki je objavljen na spletni strani ministrstva, del priprav na evakuacijo prebivalstva pred napadom na Rafo. Da je datum za to vojaško operacijo že določen, je v ponedeljek povedal Netanjahu.

Prekinitve sovražnosti v Gazi ni prinesel niti konec muslimanskega svetega meseca ramazana. Ob vnovičnih izraelskih napadih je število ubitih Palestincev v enklavi naraslo na 33.360.

Palestinci se vračajo v Han Junis
Palestinci se vračajo v Han Junis. (Foto: PROFIMEDIA)

V Gazo po navedbah Izraela prispelo skoraj 470 tovornjakov s pomočjo

V uničeno Gazo je po navedbah Izraela v zadnjih dneh prispelo precej več humanitarne pomoči. V torek naj bi tako pregledali 468 tovornjakov, ki so nato odpeljali v palestinsko enklavo. Izrael trdi, da je količina dobavljene pomoči v minulem dnevu največja od začetka ofenzive oktobra lani.

V zadnjih treh dneh je Gazo doseglo več kot 1.200 tovornjakov, poleg tega so v torek nad enklavo odvrgli 300 paketov pomoči v obliki hrane, izraelske podatke navaja nemška tiskovna agencija dpa.

Agencija ZN za palestinske begunce (UNRWA) v torkovem poročilu ni poročala o povečanih dobavah pomoči. UNRWA je navedla, da se “količina humanitarne pomoči, ki prihaja v Gazo, ni bistveno spremenila, prav tako se ni izboljšal dostop do severa”, kjer vladajo najhujše razmere, poroča katarska televizija Al Džazira.

V izraelskem napadu ubiti trije sinovi in več vnukov vodje Hamasa

Vodja gibanja Hamas Ismail Hanija je danes za Al Džaziro povedal, da so bili v izraelskem zračnem napadu ubiti trije njegovi sinovi in najmanj trije vnuki. Zagotovil je, da to ne bo spremenilo stališč gibanja v pogajanjih o prekinitvi ognja. Smrt sinov je zatem potrdila tudi izraelska vojska.

Po besedah vodja Hamasa so bili njegovi sinovi Hazem, Amir in Mohamad, ter vnuki na obisku pri sorodnikih ob ramazanskem bajramu. Ubiti so bili v izraelskem zračnem napadu na begunsko taborišče Šati na severu Gaze.

GAZA, AL ŠIFA, HAMAS
Izraelska vojska je zapustila Al Šifo na severu Gaze (Foto: PROFIMEDIA)

“Nobenega dvoma ni, da tega zločinskega sovražnika vodi duh maščevanja, duh umora in prelivanja krvi ter da ne upošteva nobenih standardov ali zakonov,” je za Al Jazeero povedal Hanija in dodal, da je bilo od začetka izraelske ofenzive ubitih že 60 članov njegove družine.

Zagotovil je, da smrt njegovih družinskih članov ne bo spremenila stališč in zahtev Hamasa v pogajanjih o prekinitvi ognja. “Kri mojih otrok ni dragocenejša od krvi otrok palestinskega ljudstva,” je dejal in poudaril, da Izrael v Gazi izvaja genocid.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje