BiH v zadnjih letih “dosegla zelo veliko”, vse bližje pogajanjem z EU

Svet 20. Feb 202414:21 0 komentarjev
Daily Life In Washington, D.C, Washington d.c., United States - 20 Oct 2022
Foto: PROFIMEDIA

Slovenija bo na današnjem zasedanju ministrov za evropske zadeve predlagala, da voditelji na vrhu EU čez en mesec razpravljajo tudi o začetku pristopnih pogajanj z Bosno in Hercegovino, je ob prihodu na zasedanje povedal državni sekretar na zunanjem ministrstvu Marko Štucin. Izrazil je prepričanje, da bo BiH marca dobila zeleno luč.

Državni sekretar na zunanjem ministrstvu Marko Štucin je povedal, da jim je predsedujoča svetu ministrov BiH Borjana Krišto na današnjem delovnem zajtrku zagotovila, da je njena država naredila izjemno velik napredek na poti v Evropsko unijo (EU) in da je čas, da tudi Bosna in Hercegovina (BiH) začne pristopna pogajanja z unijo.

Slovenija to po besedah državnega sekretarja podpira. BiH je namreč od podelitve statusa kandidatke za članstvo decembra 2022 “dosegla zelo veliko”. Med drugim so v zadnjih tednih potrdili zakona o preprečevanju pranja denarja in o javnih uslužbencih, pogajati pa so se začeli tudi o sporazumu z evropsko agencijo za mejno in obalno stražo Frontex.

“Verjamem, da bo Bosna tudi v prihodnjih dneh, ki so ključni, naredila še tistih nekaj korakov. Gre predvsem za zakon o sodiščih in volilni zakon,” je dejal. Ob tem je izrazil upanje, da ji bo to uspelo zaključiti do zasedanja Evropskega sveta, ki bo 21. in 22. marca. Verjame, da bo takrat BiH tudi prejela zeleno luč za začetek pristopnih pogajanj.

Marko Štucin
Marko Štucin (Foto: Foto: Žiga Živulović jr./BOBO)

To bo sicer v veliki meri odvisno od poročila o napredku BiH pri sprejemanju reform, ki ga bo Evropska komisija objavila pred vrhom. Pripravo poročila so ji voditelji članic naložili na decembrskem zasedanju, ko so v sklepih zapisali, da bo unija pogajanja z BiH začela, ko bo ta v zadostni meri izpolnila pogoje za članstvo.

Slovenija pa si prav tako prizadeva za napredek Črne gore na poti v EU. Črna gora se o vstopu pogaja že od leta 2012 in je med vsemi državami Zahodnega Balkana prišla najdlje, vendar so pogajanja v zadnjem obdobju zastala. Ta država je po Štucinovih besedah izpolnila pogoje za nadaljevanje pogajanj, ki jih je postavil Bruselj, predvsem na področju imenovanj v pravosodju.

Slovenija, Avstrija, Slovaška in Češka so v pismu Evropsko komisijo pozvale, naj pripravi poročilo o napredku. Na podlagi poročila bi še v času belgijskega predsedstva Sveta EU do konca junija sklicali medvladno konferenco, na kateri bi zaprli nekatera pogajalska poglavja, je povedal državni sekretar.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!