Bliža se lunarno novo leto: bo na Kitajskem prineslo še eno eksplozijo okužb?

Svet 20. Jan 202310:38 0 komentarjev
kitajsko novo leto
PROFIMEDIA

V nedeljo bodo na Kitajskem in v nekaterih bližnjih državah vstopili v novo leto. Praznovanje lunarnega novega leta navadno poteka bučno in v širokem krogu družine. Prav več druženja in obiski sorodnikov na drugih koncih države pa zaradi velikega števila okužb s koronavirusom skrbijo zdravstvene oblasti.

V nekaterih azijskih državah bodo v nedeljo praznovali lunarno novo leto. Čeprav ga pogosto okličemo kar za kitajsko novo leto, ga praznujejo tudi v Vietnamu, Južni Koreji in Tajvanu ter državah z velikim številom kitajskih priseljencev. Kot že ime nakazuje, je datum praznovanj odvisen od luninega cikla. Vstop v novo leto je namreč na dan drugega luninega mlaja po zimskem solsticiju. Običajno ta nastopi konec januarja ali v prvi polovici februarja.

Praznovanje tako na Kitajskem kot tudi drugod traja 15 dni, Kitajci pa imajo v času praznovanj sedem dni dopusta. Ta velja za vso državo. V času novoletnih praznovanj se zaprejo trgovine, tovarne in pisarne.

Vstop v novo leto spremljajo tudi posebni običaji. Kot piše Al Jazeera, družine pred začetkom praznovanja dobro očistijo svoje domove. S tem želijo poleg prahu iz hiše odstraniti še zadnje kančke nesreče, ki se je v starem letu nabrala. Na predvečer lunarnega novega leta običajno potekajo velike družinske večerje s tradicionalnimi jedmi in obdarovanjem. Otroci ter samski od poročenih in starejših sorodnikov prejmejo rdeče ovojnice z denarjem. Vsota mora biti obvezno sodo število, največ sreče pa naj bi prineslo število osem.

Ob polnoči se praznovanje preseli na ulice, kjer odmeva pokanje petard in druge pirotehnike. Z bučnim vstopom v novo leto želijo Kitajci pregnati nesrečo. Sestavni del praznovanj, ki se s praznikom lantern zaključijo 15 dni po vstopu v novo leto, so tudi nastopi plesalcev v zmajevih kostumih. Al Jazeera piše, da sta v zmajevem kostumu običajno dva plesalca. Eden upravlja glavo in premikajoča se usta, drugi je zadolžen za rep. Nastopi so pogosto akrobatski, plesalci pa včasih nastopajo na nekaj metrov visokih drogovih. Gledalci tudi plešočega zmaja nagradijo z rdečimi ovojnicami z denarjem, ki mu jih potisnejo v usta.

Strah, da bi covid-19 prizadel podeželje

Še en obvezni del praznovanj novega leta na Kitajskem so obiski sorodnikov, ki živijo na drugih koncih države ali celo v tujini. Prav povečano število potovanj pa letos skrbi zdravstveno stroko. Potem ko je Kitajska v začetku decembra ukinila politiko ničelne tolerance do covida-19, je sledil skokovit porast števila okužb. “Trajanje in obseg prihajajočega izbruha bi se lahko dramatično povečala zaradi obsežnih potovanj med praznovanjem lunarnega novega leta,” so v začetku meseca v študiji, objavljeni v reviji Frontiers of Medicine, zapisali znanstveniki.

Trenutni val okužb, ki naj bi trajal do marca ali aprila, je v metropolah, kot sta Šanghaj in Peking, verjetno že dosegel vrhunec. Izbruh pa bo do konca meseca dosegel province v osrednji in zahodni Kitajski ter podeželska območja, so opozorili znanstveniki. Strokovnjaki so namreč ob povečanem številu potovanj v oddaljene province še posebej zaskrbljeni zaradi morebitnih izbruhov bolezni v manjših mestih in na podeželju, kjer je zdravstvena oskrba pogosto nezadostna, velik delež prebivalstva pa je starejši.

Kitajske oblasti mirijo, da tako število novih okužb kot število kritično bolnih upada. To je po poročanju tiskovne agencije Reuters zagotovila tudi podpredsednica vlade Sun Čunlan. Zahod pa o uradnih kitajskih podatkih o stanju močno dvomi. Ocene britanskih zdravstvenih strokovnjakov, ki jih navaja Reuters, kažejo, da bi na Kitajskem lahko prihodnji teden umrlo do 36 tisoč ljudi dnevno. Po ocenah kitajske vlade bodo med 7. januarjem in 15. februarjem zabeležili več kot dve milijardi potovanj ljudi, ki se bodo za praznike vračali v domače kraje in obiskovali sorodnike.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!