Bo obisk pariške katedrale Notre-Dame po ponovnem odprtju decembra plačljiv?

Kultura 25. Okt 202407:36 0 komentarjev
Foto: PROFIMEDIA

Decembra bodo po petletni obnovi ponovno odprli znamenito pariško katedralo Notre-Dame. Po mnenju francoske ministrice za kulturo Rachide Dati pa bi morali turisti za obisk po novem plačati vstopnino.

“Po vsej Evropi morajo ljudje plačati za vstop v najznamenitejše verske zgradbe,” je ministrica za kulturo povedala v pogovoru za francoski Le Figaro, ki je bil objavljen v sredo. Pojasnila je, da je v pogovoru s pariškim katoliškim nadškofom predlagala “simbolično plačilo vstopnine za vse turiste, ki obiščejo Notre-Dame, tako zbrana sredstva pa bi v celoti namenili obsežnemu načrtu za ohranitev sakralne dediščine”.

Katedralo, ki je bila leta 2019 močno poškodovana v požaru, bodo po obsežnih obnovitvenih delih ponovno odprli 7. decembra. Dati je ocenila, da bi z vstopnino v višini petih evrov na osebo pridobili približno 75 milijonov evrov letno. “Tako bi Notre-Dame lahko rešila vse cerkve v Parizu in Franciji. To bi bil veličasten simbol,” je dodala.

Dati je podprl njen konservativni kolega, notranji minister Bruno Retailleau, ki je spomnil, da je za obisk katedrale Sagrada Familia v Barceloni potrebno plačati pet evrov. Vstopnina bi se izplačala, “če lahko za pet evrov rešimo sakralno dediščino, ki jo ljudje cenijo ne glede na to, ali verujejo ali ne. Ki je preprosto del francoske pokrajine,” je Retailleau povedal na televizijski postaji France Inter.

Foto: PROFIMEDIA
Foto: PROFIMEDIA
Foto: PROFIMEDIA
Foto: PROFIMEDIA
Foto: PROFIMEDIA

Dati je tudi predlagala, da bi obiskovalci iz držav izven Evropske unije za obisk francoskih nacionalnih spomenikov in muzejev plačali več, “da bi tako financirali obnovo naše nacionalne dediščine”. “Francoski državljani ne bi smeli vsega plačevati sami,” je dodala.

Po podatkih Svetovne turistične organizacije je bila Francija leta 2023 najbolj obiskana država na svetu s približno 100 milijoni obiskov, med prvimi petimi državami je prehitela Španijo, ZDA, Italijo in Turčijo.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!