Pet let od ognjenih zubljev, ki so zajeli francoski ponos

Svet 15. Apr 202410:48 0 komentarjev
Katedrala Notre-Dame
Foto: Benoit Tessier/Gonzalo Fuentes/REUTERS

Pred petimi leti se je med bogoslužjem ob 18.20 sprožil požarni alarm v pariški katedrali Notre-Dame. Verniki so morali zapustiti cerkev, a so se lahko vrnili, saj še ni bilo videti požara. Ob 18.43 se je alarm sprožil ponovno, tedaj pa se je nad katedralo že dvigoval oblak dima. Pet let po požaru se obnova približuje koncu.

Na pomladni večer pred petimi leti so svet obkrožili posnetki plamenov, ki so švigali iz notredamske katedrale. Do naslednjega jutra je uspelo gasilcem ogenj pogasiti, konstrukcija je zdržala in pomemben francoski nacionalni simbol je bil rešen. Škoda je bila kljub temu velika – požar je uničil leseno ostrešje, dele obokanega stropa, zrušil se je tudi 93 metrov visok, s svincem prekrit leseni stolpič iz 19. stoletja.

Dan po tragediji je francoski predsednik Emmanuel Macron napovedal, da bo delno uničena cerkev obnovljena v petih letih. Ambiciozna obljuba, ki ji je takrat le malokdo verjel. Katedralo je pred tem, da bi jo popolnoma zajeli plameni, rešilo 650 gasilcev. Od takrat se je več sto obrtnikov in delavcev posvečalo obnovi in katedrala bo kmalu obnovljena v svoji izvorni podobi. Gradbene odre naj bi tako odstranili do začetka olimpijskih iger.

Stolp, ki se dviga več kot 90 metrov v višino, je simbol katedrale. Prvotni stolp je bil zgrajen leta 1250 kot zvonik. Med francosko revolucijo je bil porušen. Več kot 70 let pozneje je bil zgrajen na novo. Na vrhu stolpa je stal petelin z relikvijami – trnjev iz trnove krone, relikvijami sv. Dionizija, prvega pariškega škofa in mučenca, in sv. Genovefe Pariške, zavetnice Pariza.

Katedrala Notre-Dame
Katedrala Notre-Dame, 11. april 2024. (Foto: N1)

Petelina so iz ruševin rešili nekaj ur po požaru. Skupaj s trni iz trnove krone, relikvijo žebljem in delčkom svetega križa bo na ogled v načrtovanem muzeju Notre-Dame.

Od sredine decembra na stolpu stoji nov pozlačen bakreni petelin, v katerem je shranjen seznam skoraj 2.000 ljudi, ki so sodelovali pri obnovi.

Pariško katedralo Notre-Dame so začeli graditi leta 1163 po vzoru bazilike v Saint Denisu, kjer so grobovi francoskih kraljev, v osnovi je bila dokončana v drugi polovici 13. stoletja. Kot je po požaru za STA povedal Tine Germ z oddelka za umetnostno zgodovino Filozofske fakultete v Ljubljani, gre za enega najdragocenejših spomenikov evropskega stavbarstva.

Nazadnje je katedrala utrpela večjo škodo med francosko revolucijo v 18. stoletju med nasiljem proti katolikom. Obe svetovni vojni pa je prestala večinoma nepoškodovana. Notre-Dame je eden najbolj obleganih turističnih ciljev v Parizu, letno jo obišče krepko čez deset milijonov obiskovalcev.

Vzrok požara izpred petih let sicer še ni pojasnjen. Za najverjetnejša povzročitelja sta obveljala ali slabo ugasnjena cigareta ali napaka na električnem omrežju.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!