Obnova Notre-Dame: premične klopi, sodobna umetnost, svetlobni učinki

Svet 10. Dec. 202118:04
Delite:
Notre Dame
Foto: Sarah Meyssonnier/REUTERS

Francoska komisija za nacionalno kulturno in arhitekturno dediščino je odobrila načrt za prenovo notranjščine pariške katedrale Notre-Dame, ki ga je predstavila pariška nadškofija. Načrt med drugim predvideva vključitev sodobnih umetniških instalacij ter svetlobnih učinkov. V javnosti je naletel na kritike.

Cerkvene oblasti po pisanju francoske tiskovne agencije AFP vztrajajo, da načrt, ki je del širšega projekta obnove katedrale po uničujočem požaru leta 2019, ni revolucionaren ter da želijo obiskovalcem le ponuditi toplejšo dobrodošlico.

A je načrt naletel na kritike. V sredo je bilo v časopisu Le Figaro objavljeno mnenje, da je načrt “močno v škodo dekorju in verskemu prostoru” te gotske znamenitosti. Pod mnenje se je podpisalo približno 100 javnih osebnosti, a to ni vplivalo na 20 strokovnjakov komisije za nacionalno kulturno in arhitekturno dediščino, ki je v četrtek načrt odobrila.

“Strokovnjaki so program prenove notranjščine ocenili pozitivno,” so za AFP povedali na ministrstvu za kulturo. Imeli so sicer nekaj manjših zadržkov, med drugim so želeli videti prototip novih premičnih klopi, ki bodo nadomestile stare slamnate stole.

“Zelo smo zadovoljni z odločitvijo, ki upošteva splošna načela, ki smo jih začrtali, vključno z osvetlitvijo in sistemom vodenja za obiskovalce,” je dejal duhovnik Gilles Drouin, ki vodi projekt obnove cerkvene notranjščine.

Arhitekt: obstaja nevarnost, da se Notre-Dame spremeni v Disneyland

Požar 15. aprila 2019, ki je uničil velik del strehe in stolp katedrale Notre-Dame, je pretresel ves svet. Pariška nadškofija je priložnost izkoristila za preureditev notranjščine pred načrtovanim ponovnim odprtjem katedrale leta 2024. Katedralo je letno obiskalo približno 12 milijonov ljudi.

Na ministrstvu za kulturo so za AFP tudi potrdili, da so med imeni, katerih dela bodo na ogled, ko bodo umetniške instalacije nadomestile nekatere spovednice iz 19. stoletja, pionir ulične umetnosti Ernest Pignon-Ernest in drugi sodobni umetniki, kot sta Anselm Kiefer in Louise Bourgeois. Ena od idej je tudi, da bodo na zidove kapel projicirali svetopisemske navedke v različnih jezikih. Poleg tega je predvidena mehkejša razsvetljava.

Eden od pariških arhitektov je za časnik The Art Newspaper dejal, da obstaja nevarnost, da se Notre-Dame spremeni v Disneyland.

Kritiki v časniku Le Figaro so oblasti pozvali, naj spoštujejo delo arhitekta Viollet-le-Duca, po čigar načrtih je bila katedrala iz 12. stoletja prenovljena konec 19. stoletja v gotskem slogu.

Komentari

Vaš komentar