Borrell obsodil grozodejstva, ki so jih zagrešile ruske oborožene sile

Svet 30. Jul 202216:14 1 komentar
Josep Borell
Josep Borell (Foto: REUTERS)

Visoki predstavnik EU za zunanjo politiko Josep Borrell je obsodil poboj več deset ukrajinskih vojakov, ki so bili kot vojni ujetniki zaprti v zaporu v Olenivki v regiji Doneck. Kot je zapisal v izjavi, so ruski vojaki zagrešili novo grozodejstvo, nad katerim je zgrožen.

Josep Borrell je v petkovi izjavi zapisal, da naj bi Rusija v Olenivki ubila več deset ukrajinskih vojnih ujetnikov, vključno s člani ukrajinskega bataljona Azov, ki so bili zajeti po tistem, ko so do konca branili južno mesto Mariupolj. Pri dogovoru, v okviru katerega so ti borci položili orožje, so sodelovali Združeni narodi in Mednarodni odbor Rdečega križa in so bili v skladu z mednarodnim humanitarnim pravom pod zaščito Rusije, je spomnil Borell.

“EU najostreje obsoja grozodejstva, ki so jih zagrešile ruske oborožene sile in njihovi zastopniki. Ta nehumana, barbarska dejanja predstavljajo resne kršitve ženevskih konvencij in njihovih dodatnih protokolov ter predstavljajo vojne zločine,” je zapisal. Borrell je napovedal še, da bodo zločinci odgovarjali za svoja dejanja. EU, kot je podčrtal, aktivno podpira vse ukrepe za zagotovitev odgovornosti za kršitev človekovih pravic in kršitev mednarodnega humanitarnega prava v ruski vojni v Ukrajini.

Do napada na zapor naj bi prišlo v noči na petek. Sprva je Rusija za obstreljevanje zapora obtožila Ukrajino in pri tem objavila nepreverjene posnetke, ki naj bi prikazovali posledice napada v Olenivki, kjer imajo nadzor proruski separatisti.

Ukrajina obtožbe ostro zanika in za napad krivi Rusijo, ki da je na ta način hotela prikriti dokaze mučenja in pobojev. Po besedah svetovalca ukrajinskega predsednika Volodimirja Zelenskega gre za klasično, cinično in dobro premišljeno operacijo širjenja laži.

Zelenski je Rusijo v zvezi z napadom obtožil namernega vojnega zločina, Združene narode in Mednarodni odbor Rdečega križa pa pozval k ukrepanju in preiskavi.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje