Brezvladje in nasilje oboroženih tolp: EU Haitiju namenja 20 milijonov evrov

Svet 13. Mar 202414:57 1 komentar
Haiti je že dlje časa v primežu nasilja oboroženih tolp
Haiti je že dlje časa v primežu nasilja oboroženih tolp (Foto: PROFIMEDIA)

Evropska komisija je danes napovedala 20 milijonov evrov pomoči za Haiti. Pomoč karibski državi, ki se sooča z brezvladjem in nasiljem oboroženih tolp, bo partnerjem EU na terenu omogočila dobavo nujne pomoči najranljivejšim, je povedal evropski komisar za krizno upravljanje Janez Lenarčič.

Kot so sporočili iz Bruslja, bo humanitarna pomoč naslovila najnujnejše potrebe civilistov na področju oskrbe s hrano in vodo ter zdravstva. Posebna sredstva bodo namenjena izobraževanju v izrednih razmerah, tako da se bodo otroci lahko šolali kljub trajajoči krizi.

Haiti je že dlje časa v primežu nasilja oboroženih tolp, razmere v prestolnici pa so se še posebej zaostrile v zadnjih tednih, kar je v ponedeljek privedlo do dogovora o odstopu premierja Ariela Henryja in napovedi oblikovanja prehodne vlade. Zaradi nasilja je po podatkih Mednarodne organizacije za migracije (IOM) notranje razseljenih okoli 362.000 Haitijcev, od tega več kot polovica otrok.

Lenarčič je ob najavi pomoči sporočil, da “ne moremo ostati ravnodušni, ko se humanitarne razmere na Haitiju močno slabšajo. Ta nova sredstva EU bodo partnerjem na terenu pomagala pri zagotavljanju nujne pomoči najbolj ranljivemu prebivalstvu”.

Haiti, otoška država z okoli 11,5 milijona prebivalci, je v zadnjih 30 letih od Evropske unije prejel pomoč v vrednosti več kot pol milijarde evrov.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje