Na Haitiju zaradi vala nasilja razglasili izredne razmere in policijsko uro

Svet 04. Mar 202408:15 0 komentarjev
Haiti
Na Haitiju je izbruhnilo nasilje (Foto: PROFIMEDIA)

Zaradi vala nasilja, ki je sledil napadu oboroženih tolp na zapor v haitijski prestolnici Port-au-Prince, je tamkajšnja vlada razglasila izredne razmere in uvedla policijsko uro. V napadu na zapor je bilo ubitih najmanj 12 ljudi, pobegnilo pa je približno 4.000 zapornikov.

Oborožene tolpe so v nedeljo napadle zapor v haitijski prestolnici Port-au-Prince, v državi pa je zavladal kaos. Vlada poskuša zajeziti val nasilja, zato je uvedla policijsko uro in razglasila izredne razmere.

V nedeljskem napadu na zapor je bilo ubitih najmanj 12 ljudi, iz zapora pa je pobegnilo okoli 4.000 zapornikov, poroča britanski BBC.

Izredne razmere in prepoved gibanja na prostem med 18. in 5. uro bodo v veljavi do srede v regiji Ouest, ki vključuje glavno mesto Port-au-Prince, poroča francoska tiskovna agencija AFP. Namen ukrepov je po navedbah vlade omogočiti ponovno vzpostavitev reda po napadih oboroženih skupin na dva zapora konec tedna, enega v prestolnici in drugega v bližnjem kraju Croix des Bouquets.

Oborožene tolpe, ki sicer nadzirajo približno 80 odstotkov prestolnice, si s tovrstnimi napadi prizadevajo izsiliti odstop premier Ariela Henryja.

Nasilje na Haitiju se stopnjuje od četrtka, potem ko je bahamski premier Phillip Davis izjavil, da se je Henry zavezal izvedbi volitev pred 31. avgustom 2025. V četrtek je Henry tudi odpotoval v Kenijo, kjer je razpravljal o napotitvi večnacionalne varnostne misije pod vodstvom Kenije na Haiti, kar so oktobra odobrili Združeni narodi.

Da bi omogočili napotitev kontingenta 1.000 policistov na Haiti, sta Kenija in Haiti v petek podpisala dvostranski sporazum.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!