Britancem v vesolju spodletelo: uničenih vseh devet satelitov

Svet 10. Jan 202311:49 1 komentar
raketa, izstrelitev
Henry Nicholls/REUTERS

Prva britanska izstrelitev rakete s sateliti, ki je naznanjala "rojstvo industrije vesoljskih izstrelitev na Otoku", je spodletela.

Izstrelitev prve britanske rakete se je končala z neuspehom, saj raketa ni dosegla vesolja. Raketo so v ponedeljek nad Atlantikom izstrelili iz predelanega letala Boeing 747, v vesolje pa bi morala ponesti devet satelitov. Raketa je uspešno prižgala motorje prve stopnje, napaka pa se je pojavila v motorjih druge stopnje, poroča britanski BBC.

PREBERITE: Skrivnosti in čudovitost vesolja. … In ja, v vesolju verjetno nismo sami

raketa, izstrelitev
Henry Nicholls/REUTERS

Ker raketa ni dosegla vesolja, je bilo uničenih tudi vseh devet satelitov, saj se niso mogli utiriti v orbito okoli Zemlje.

Letalo z imenom Cosmic Girl je raketo izstrelilo na višini 10,7 kilometra nad Atlantikom, nakar bi se morali prižgati motorji rakete, ki bi jo morali ponesti v vesolje. Tam bi v Zemljino orbito utirila devet satelitov, ki bi krožili na višini 500 kilometrov, uporabljali pa bi jih za civilne in vojaške namene.

Letalo Boeing 747, ki je raketo nosilo, se je uspešno vrnilo v bazo v mestu Cornwall.

Ian Annett iz britanske vesoljske agencije je za BBC povedal, da spodletel poskus potrjuje, da je let v orbito zelo težaven, a napovedal, da bo nova izstrelitev zagotovo v enem letu.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje