Skrivnosti in čudovitost vesolja. … In ja, v vesolju verjetno nismo sami

O vesolju v N1 podkastu pripovedujeta astrofizičarka dr. Andreja Gomboc in astrofizik dr. Jure Japelj. Izpostavita najpomembnejše dosežke pri raziskovanju vesolja zadnjih nekaj let, razložita nekatere fascinantne pojave, opišeta delo astrofizičark in astrofizikov in nas popeljeta v svet znanosti, črnih lukenj, silovitih eksplozij, galaksij in ... zgodovine vesolja. Celoten podkast objavljamo spodaj.

Dr. Andreja Gomboc je priznana astrofizičarka, njena “specialnost” so predvsem črne luknje in najsilovitejše eksplozije v vesolju – izbruhi sevanja gama. Zaposlena je na Univerzi v Novi Gorici in je poleg znanstvenega dela tudi izjemna razlagalka vesolja in njegovega raziskovanja. Tako kot tudi astrofizik dr. Jure Japelj, ki je prav tako zaposlen na omenjeni univerzi.  “Okrog Zemlje si gradimo kletko,” pravi o konstelacijah satelitov in zelo nazorno opiše, kam lahko to v prihodnosti vodi. Dr. Gomboc in dr. Japelj v podkastu odgovarjata na vprašanja o dosežkih pri raziskovanju vesolja, svojem delu, naši fascinaciji z vesoljem, onesnaževanju vesolja … Kaj pomeni “neskončno”, kako so bile prve zvezde drugačne od naslednjih generacij zvezd, kaj nam je doslej pokazal teleskop James Webb, kaj je temna snov, kakšen je projekt GoChile in kako iz Slovenije upravljajo teleskop na temnem nebu Čila? Asteroidi, morebitno življenje drugod v vesolju, črne luknje, galaksije, zvezde, zgodovina vesolja, podatki, slike, pospešeno širjenje vesolja, Herman Potočnik Noordung, človek v vesolju … Kaj vemo in katere odgovore še iščemo? Gosta postrežeta z izjemno zanimivimi pojasnili in razlagami. Celoten, uro in deset minut dolg pogovor, si lahko pogledate tu:

Ali ga poslušate v tonskem posnetku:

Podkaste N1 Slovenija lahko poslušate in se nanje naročite na platformah APPLE PODCASTSSPOTIFYSOUNDCLOUDGOOGLE PODCASTSTITCHERCASTBOX in DEEZER. Spodaj dodajamo še povezave na nekatere članke in intervjuje; nekatere med njimi omenjamo tudi v podkastu: