Britanski obveščevalci: Zloglasni Wagner naj bi plačance iskal med zaporniki

Svet 16. Sep 202210:50 3 komentarji
Ukrajina
Press service of the Commander-in-Chief of the Armed Forces of Ukraine/REUTERS

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski je sporočil, da so v nedavno osvobojenem Izjumu odkrili množično grobišče, britansko ministrstvo za obrambo pa – sklicujoč se na obveščevalne vire – poroča o izzivih rekrutacije ruskih vojakov. Na družbenih omrežjih je namreč zakrožil posnetek, na katerem naj bi prvi mož zloglasne skupine Wagner Jevgenij Prigožin kandidate za plačance iskal v enem od ruskih zaporov.

Ukrajinske sile nadaljujejo s protiofenzivo na vzhodu Ukrajine, pri čemer je cilj prodreti še bolj na vzhod harkovske regije, na sever regije Lugansk in vzhod regije Doneck, so sporočili iz ameriškega mislišča Institute for the Study of War (ISW). Po njihovih navedbah so ruski viri poročali, da ukrajinske sile nadaljujejo kopenske operacije jugozahodno od osvobojenega Izjuma, blizu Limana in na vzhodnem bregu reke Oskil, zaradi česar naj bi bile ruske sile prisiljene v umik.

V mestu Izjum na vzhodu Ukrajine, ki ga je ukrajinska vojska nedavno iztrgala iz rok ruskih sil, so odkrili množično grobišče, je v četrtek zvečer razkril ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski. Odkritje je primerjal s stotinami pobitih, ki so jih po odhodu ruskih sil aprila našli v mestu Buča.

“Hočemo, da svet ve, kaj se zares dogaja in kaj je povzročila ruska okupacija,” je dejal Zelenski. “Buča, Mariupol in zdaj na žalost Izjum … Rusija povsod pušča smrt. In za to mora odgovarjati,” je dodal.

Podrobnosti o številu umrlih ali vzroku njihove smrti ni podal, regionalni predstavnik policije Sergej Botvinov pa je za televizijo Sky News dejal, da so odkrili približno 440 grobov, pri čemer naj bi bili nekateri ustreljeni, drugi pa ubiti v obstreljevanju.

Zadevo želi preiskati tudi urad visokega komisarja Združenih narodov za človekove pravice. Tja želi napotiti ekipo strokovnjakov za preiskavo množičnega grobišča, pri čemer bodo strokovnjaki ZN skušali ugotoviti vzrok smrti vsake od žrtev, pa tudi to, ali je šlo za vojake ali civliste.

Ukrajina
Oleksandr Khomenko/REUTERS

Izjum velja za pomembno prometno vozlišče in vhod v industrijsko regijo Donbas. Pred vojno je štel več kot 40.000 prebivalcev.

Rekrutacija ruskih borcev

Ministrstvo za obrambo Velike Britanije, ki vsakodnevno objavlja informacije obveščevalcev o stanju vojne v Ukrajini, se je v današnjem zapisu osredotočilo na številčnost ruskih sil in njihovo rekrutacijo. “Vpliv izzivov, ki jih ima Rusija na področju sil, postaja vse bolj pereč,” so zapisali, pri čemer so pojasnili, da zasebno podjetje Wagner, ki zagotavlja plačance, rekrute intenzivno išče vse od julija. Zapornikom naj bi po navedbah britanskega ministrstva ponujali milejše kazni in denar.

Da je proces rekrutacije okrepljen, po navedbah britanskih obveščevalcev kaže tudi posnetek, v katerem zelo verjetno lastnik Wagnerja Jevgenij Prigožin zapornike nagovarja, da se pridružijo Wagnerju. Pri tem naj bi poudaril, da iščejo le borce za izvajanje napadov. “Če boste [pri Wagnerju] služili šest mesecev, boste prosti,” je po navedbah BBC dejal Prigožin in ob enem potencialne rekrute posvaril pred dezertacijo: “Če boste šli v Ukrajino in se odločili, da to ni za vas, vas bomo usmrtili.”

Britanski BBC, ki je verificiral posnetek, je zapisal, da naj bi prvi mož Wagnerja zapornike rekrutiral v zaporu v ruski republiki Mari El, ki leži vzhodno od Moskve.

Ukrajina
State Border Service of Ukraine/REUTERS

Britansko ministrstvo za obrambo je na Twitterju prav tako zapisalo, da ločeno od rekrutacije plačancev ruske vojaške akademije krajšajo usposabljanja vojaških kadetov. “Skoraj zagotovo je razlog ta, da bodo kadeti lahko sodelovali v operaciji v Ukrajini,” so še dodali.

K “samomobilizaciji” je ruske regionalne oblasti medtem pozval čečenski voditelj Ramzan Kadirov, katerega enote se prav tako borijo v Ukrajini. Kot njegove besede navaja ISW, ruske regionalne oblasti ne bi smele čakati na to, da Kremelj razglasi splošno mobilizacijo, pač pa zbrati vsaj 1.000 za boj pripravljenih vojakov.

Vodja predsednikovega urada Andrij Jermak je medtem ob tvitu, v katerem je Rusijo obtožil umorov, objavil fotografijo gozdnatega območja, posejanega z lesenimi križi. Napovedal je izkop vseh trupel in forenzično preiskavo.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje