Ukrajinske sile zavzele strateško pomembno mesto na vzhodu države

Svet 10. Sep 202220:02
Harkov
Vyacheslav Madiyevskyy/REUTERS

Iz Ukrajine danes prihajajo številna poročila o uspešnem napredovanju vojske na vzhodu države, kjer naj bi ukrajinske sile med drugim zavzele strateško pomembno mesto Kupjansk na severovzhodu regije Harkov. Premike na frontni črti so potrdili tudi ruski viri, vključno z obrambnim ministrstvom v Moskvi.

Kupjansk, ki je bil doslej pod nadzorom ruskih sil, velja za pomembno prometno križišče zaradi neposredne železniške povezave z Rusijo, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Na dosegu ukrajinskih sil je očitno tudi mesto Izjum. Kot poroča ruska tiskovna agencija Tass, se je namreč začela evakuacija prebivalcev tega kraja na jugovzhodu harkovške regije. Po navedbah Vladislava Sokolova, ki vodi prorusko civilno-vojaško upravo Izjuma, bodo prebivalci od tam prepeljani v migrantske centre v Rusijo, kjer jim bo nudena humanitarna in psihološka oskrba.

Vodja uprave proruske harkovške regije Vitalij Gančev je že v petek napovedal evakuacijo prebivalstva iz več krajev, vključno z Izjumomom in Kupjanskom.

Na dogodke na ukrajinskem bojišču so se danes odzvali tudi z ruskega obrambnega ministrstva. Tiskovni predstavnik ministrstva Igor Konašenkov je priznal, da je prišlo do umika sil na območju regije Harkov, rekoč da se vojska prerazporeja, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

“Da bi dosegli cilje posebne vojaške operacije za osvoboditev Donbasa, je bila sprejeta odločitev o prerazporeditvi ruskih sil na območju Balaklije in Izjuma, z namenom okrepitve doneške fronte,” so sporočili iz Moskve.

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski je sporočil, da so zasedli več kot 30 naselij v pokrajini Harkov na vzhodu države in da se boji nadaljujejo tudi v Doneškem bazenu in na jugu. “Naša vojska, obveščevalne enote in varnostne službe dejavno delujejo na več operativnih področjih. To počnejo uspešno,” je dejal v običajnem večernem videonagovoru. Kot je dejal, je ukrajinska vojska osvobodila okoli 2000 kvadratnih kilometrov ozemlja.

Da je situacija vse bolj zahtevna za ruske sile, je potrdil tudi voditelj proruskih separatistov v Donecku Denis Pušilin. Po njegovih besedah trenutno potekajo boji na več lokacijah, še posebej pa na severu regije Doneck, kjer ta meji na harkovško regijo.

Napredovanje ukrajinskih sil je z navdušenjem na družbenih omrežjih pospremil tiskovni predstavnik ukrajinskega zunanjega ministrstva Oleg Nikolenko. “Ukrajinske čete napredujejo v vzhodni Ukrajini in osvobajajo več mest in vasi. Njihov pogum skupaj z zahodno vojaško pomočjo prinaša izjemne rezultate,” je zapisal Nikolenko.

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski je v preteklih dneh domači in svetovni javnosti večkrat poročal o uspešnih operacijah ukrajinskih sil vzdolž frontne črte od severovzhoda prek Donbasa do juga Ukrajine. Če se poročila z bojišč izkažejo za točna, gre za najhitrejši premik frontne linije vse od marčevskega umika ruskih sil s položajev okoli Kijeva.