Boris Johnson zaradi svoje rojstnodnevne zabave ob 50 funtov

Svet 12. Apr 202216:09 > 19:55 0 komentarjev
Boris Johnson
PROFIMEDIA

Zaradi udeležbe na svoji rojstnodnevni zabavi med pandemijo covida-19 je britanski premier Boris Johnson dobil globo. Podobna usoda je doletela tudi njegovo ženo Carrie Johnson in finančnega ministra Rishija Sunaka. Po pisanju Sky News so bili vsi trije prisotni na premierjevi rojstnodnevni zabavi, ki je junija 2020 potekala na Downing Streetu. Zakonca Johnson sta vsak svojo kazen v višini 50 funtov že poravnala.

Britanski predsednik vlade Boris Johnson, njegova soproga Carrie Johnson in finančni minister Rishi Sunak so zaradi kršenja protikoronskih ukrepov prejeli globo. Trojica je oglobljena zaradi udeležbe na premierjevi rojstnodnevni zabavi junija 2020, ko so še veljale nekatere omejitve proti koronavirusu. Tako premier kot njegova soproga sta kazen že plačala, vsak pa je po poročanju Sky News moral odšteti 50 funtov. Premier se je v televizijskem nagovoru opravičil Britancem.

Londonska metropolitanska policija je do sedaj izdala že več kot 50 glob, vendar imen vseh prejemnikov ne bo razkrivala. Da sta jih prejela tudi zakonca Johnson ter minister Sunak, je za britanske medije potrdil govorec premiera. Britanske opozicijske stranke so se že odzvale s pozivi k odstopu in glasovanju o nezaupnici.

Boris Johnson in številni njegovi sodelavci se od decembra lani soočajo z očitki, da so se sredi zaprtja javnega življenja med pandemijo covida-19 udeležili več zabav na Downing Streetu. Johnson naj bi bil prisoten tudi na svoji zabavi za rojstni dan, ki jo je 19. junija 2020 organizirala njegova takratna zaročenka in sedanja žena Carrie.  Zabave naj bi se udeležilo 30 ljudi.

Kot smo poročali, je Londonska metropolitanska policija nato odprla preiskavo “številnih dogodkov” na Downing Streetu, za to pa so se odločili na podlagi informacij, ki so jih dobili iz kabineta premierja, pa tudi na podlagi lastne ocene. Kljub več pozivom k odstopu je Johnson zatrdil, da ostaja na položaju. Se pa je opravičil za “stvari, ki jih nismo naredili prav,” in “način, kako smo se s tem soočili”. Zatrdil je, da razume jezo ljudi, saj da je bila pandemija težka za vse in so vsi sprejemali izjemne žrtve, opravičilo pa da zato ni dovolj.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!