Bruselj zaskrbljen: kaj bi zmaga Trumpa pomenila za Evropo?

Svet 10. Jan 202420:49 5 komentarjev
Donald Trump
Foto: PROFIMEDIA

Pred nami je mednarodno supervolilno leto. Novega predsednika bodo izbirali tudi v ZDA, po zadnjih napovedih naj bi imel največjo možnost za uspeh nekdanji predsednik Donald Trump. Evropsko unijo pa lahko v tej luči skrbijo njegove stare izjave.

Bližajo se jesenske predsedniške volitve v ZDA, kjer ima po zadnjih anketah največ možnosti za zmago nekdanji predsednik Donald Trump.

Morebitna zmaga Trumpa, ki je že tekom predsedniškega mandata med leti 2016 in 2020 večkrat razburil s svojimi izjavami, pa skrbi enega izmed najvišjih evropskih politikov Thierryja Bretona.

Kot je v četrtek razložil evropski komisar za notranji trg, ga Trumpova zmaga skrbi predvsem zaradi zasebnega pogovora iz leta 2020, v katerem je pokazal, da ni naklonjen pomagati Evropi, če bi se ta kdaj znašla v stiski.

“Nikoli vam ne bomo priskočili na pomoč”

“Razumeti morate, da vam nikoli ne bomo priskočili na pomoč in vas podprli, če bo Evropa napadena,” naj bi Trump leta 2020 dejal predsednici evropske komisije Ursuli von der Leyen na gospodarskem forumu v Davosu, je povedal Breton.

“Mimogrede, Nato je mrtev in mi bomo odšli, izstopili bomo iz skupščine,” naj bi nadaljeval Trump in dodal, da “ste mi Nemci, mimogrede, dolžni 400 milijard dolarjev (364 milijard evrov), ker niste poravnali plačila za obrambo”.

V Bruslju zato vlada strah pred možnostjo, da se bo Trump znova vrnil na predsedniški stolček ZDA, piše Politico. “Zdaj bolj kot kdajkoli prej vemo, da smo sami. Moramo biti pripravljeni na kar koli se zgodi,” še pravi Breton.

Volilne ankete v Ameriki trenutno Trumpu napovedujejo zmago, je poročal Reuters. Morebitni uspeh bi lahko pripisal nezadovoljnim volivcem, ki jih je v zadnjih letih prizadela visoka inflacija, so pripisali. Možno pa je tudi, da Trump na volitvah, ki bodo potekale letošnjo jesen, sploh ne bo smel kandidirati.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje