Pomembna odločitev, ki bo vplivala na Ameriko in ves svet, bo padla februarja

Svet 06. Jan 202408:15 3 komentarji
donald trump
Foto. PROFIMEDIA

Vrhovno sodišče v ZDA je sporočilo, da bo presojalo, ali lahko Donald Trump kandidira na jesenskih predsedniških volitvah. Odločalo bo po pritožbi Trumpa na odločitev Kolorada, da v tej zvezni državi ne bo smel kandidirati zaradi sodelovanja pri vdoru na Kapitol pred tremi leti. Odločitev vrhovnih sodnikov bo veljala za celo državo in bo pomembno vplivala na izid volitev.

Ameriško vrhovno sodišče je v petek pristalo na obravnavo pritožbe Donalda Trumpa na sodno odločbo, s katero so nekdanjega predsednika v Koloradu diskvalificirali z letošnjih predsedniških volitev v tej zvezni državi. O zadevi bo vrhovno sodišče odločalo 8. februarja, s tem pa pomembno vplivalo na izid jesenskih volitev, piše več tujih medijev.

Odločitev vrhovnega sodišča bo namreč veljala v vseh zveznih državah, zato je od nje odvisno, ali se bo Trump lahko vključil v predsedniško tekmo. Poleg Kolorada se je za diskvalifikacijo Trumpa kasneje odločila še zvezna država Maine, obe pa sta se ob tem sklicevali na določbe 14. amandmaja, ki zadevajo ustreznost vladnih uradnikov v povezavi s civilnimi izgredi. Trump je namreč po njegovem porazu na volitvah leta 2020 svoje privržence pozival k napadu na Kongres. V ZDA ravno v teh dneh obeležujejo tretjo obletnico.

Trumpovi odvetniki v povezavi z diskvalifikacijo v Koloradu trdijo, da 14. amandma ne zadeva presoje ustreznosti predsedniškega kandidata.

Vrhovno sodišče se je za obravnavo Trumpove pritožbe odločilo po tem, ko so s strani 27 generalnih tožilcev prejeli pisno poročilo s pozivom, naj odločitev Kolorada zavrne, saj da bo odstranitev Trumpa s predsedniških volitev povzročila vsesplošni kaos. Opozorili so, da bi se s tem lahko ponovila zgodovina izpred treh let. “To bi vneslo zmedo v volilni cikel, do katerega je le še nekaj tednov,” s poročila navaja BBC.

Pritožbe proti Trumpu na podlagi 14. amandmaja zaradi vdora v ameriški kongres so bile sicer vložene tudi v več drugih zveznih državah. Sodišči v Minnesoti in Michiganu sta nedavno odločili, da Trump lahko kandidira.

Ustreznost Trumpa je včeraj, na predvečer tretje obletnice napada Trumpovih privržencev na Kapitol, komentiral tudi aktualni predsednik ZDA Joe Biden, ki se bo prav tako znova podal v predsedniško tekmo. Trumpa je obtožil, da v kampanji uporablja retoriko nacistične Nemčije. “Trumpova ekipa je obsedena s preteklostjo, ne zanima je prihodnost. Pripravljen je žrtvovati našo demokracijo, da bi spet dobil oblast.” Opozoril je, da Trump in njegovi privrženci, ne le, da zagovarjajo politično nasilje, celo smejejo se mu.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje