Preobrat v Republiki Srbski: Dodiku se nasmiha zmaga, Trivić ne priznava poraza

Svet 03. Okt 202208:05 > 12:24 2 komentarja
Trivić, Dodik
PROFIMEDIA

Po volitvah v Bosni in Hercegovini je najbolj napeto v srbski entiteti, kjer je po objavi neuradnih vmesnih rezultatov prišlo do preobrata. Če je še v nedeljo pozno ponoči kazalo, da bo Jelena Trivić premagala Milorada Dodika, je zdaj znova v prednosti Dodik. Zmago sta sicer razglasila oba kandidata. Trivić je že imela zahvalni govor, Milorad Dodik pa je od veselja tudi zapel.

Končne rezultate za volitve v srbski entiteti Bosne in Hercegovine naj bi sporočili okrog 9. ure, vendar člani volilne komisije nato niso imeli izjave za javnost. Sporočili so le, naj vsi rezultate spremljajo na uradni spletni strani, poroča N1 Sarajevo. Uradnih rezultatov še zdaj ni, objavili pa so le vmesne neuradne izide volitev.

Potem ko je bil Dodik še do ponedeljka zjutraj soočen z možnim porazom, se je volilni rezultat kasneje obrnil v njegovo korist. Po 81,91 odstotka preštetih glasov je prejel 48,80 odstotka glasov, njegova največja tekmica in članica opozicijske srbske Stranke demokratičnega napredka (PDP) Jelena Trivić pa 42,69 odstotka. Oba sta sicer pred tem že objavila zmago. Po 90,04 odstotka preštetih glasov je Dodik prejel 48,36 odstotka glasov.

Predsednik opozicijske stranke PDP Branislav Borenović je opoldan dejal, da se bodo še naprej borili in da je Trivić zmagovalka volitev. “Jelena Trivić je zmagala v tekmi za predsednico Republike Srbske,” je dejal Borenović in napovedal, da se bodo posvetovali s pravniki, kako ukrepati proti volilni komisiji. Po njegovih besedah naj bi bilo več kot 30.000 glasovnic neveljavnih, ob tem pa naj bi Trivić v svojem rojstnem kraju ostala brez enega samega glasu. Po poročanju N1 Sarajevo bo Trivić zaradi številnih nepravilnosti zahtevala ponovitev volilnega postopka na ravni celotne entitete Republike Srbske.

Trivić je sicer že v nedeljo zvečer razglasila zmago proti Dodiku, predsedniku stranke SNSD in dosedanjemu srbskemu članu predsedstva BiH.

“To ni le moja zmaga, ampak zmaga ljudi, to je zmaga Republike Srbske,” je po poročanju Danas.rs dejala Trivić. Po njenih besedah so ljudje po letih suženjstva uspeli presoditi, kaj je dobro. “Sem Srbkinja, vendar bom predsednica vseh državljanov Republike Srbske, ne glede na njihovo ideološko, strankarsko in nacionalno pripadnost,” je dejala Trivić. Njeni privrženci so ponoči na ulicah Banje Luke že slavili zmago.

Sporočila je, da bo Republika Srbska sledila nacionalni politiki Srbije. “Sledili bomo nacionalni politiki Beograda in nikoli ne bomo storili tega, kar je storil Dodik z Zoranom Milanovićem, predsednikom Hrvaške, ko je udarjal direktno po Srbiji. Naša naloga je, da gospodarsko in v vsakem drugem pogledu okrepimo Republiko Srbsko in jo v gospodarskem pogledu de facto naredimo neodvisno v tej zapleteni politični strukturi, ki se imenuje BiH,” je napovedala.

Nočni podatki: Trivić naj bi imela neulovljivo prednost

V nedeljo pozno zvečer je Borenović sicer sporočil, da je po 72,3 odstotkov preštetih glasovih za Trivić glasovalo 263.560 volilcev oziroma 51,2 odstotka, za Dodika pa 225.265 volilcev oziroma 48,7 odstotka.

Po podatkih v štabu Dodika naj bi vodil njihov kandidat, in sicer s 52,72 odstotkov proti 46,92 odstotkov, kolikor naj bi jih zbrala Trivić. Dodik je sicer v nedeljo zvečer na družbenem omrežju Twitter objavljal posnetke zaslona, na katerih so podatki o volilnem izidu govorili njemu v prid.

Borenović je dejal, da je prednost Trivić 14.000 glasov in da jo je praktično nemogoče dohiteti.

Dodik sicer vztraja, da je zmaga njegova in da je SNSD dosegla “maksimalen izid”. V njegovem volilnem štabu je zvečer nastopil znani srbski pevec Aca Lucas. Pred mikrofonom se je preizkusil tudi Dodik in zapel pesem Romanija bosanskega pevca Halida Bešlića, v njegovem štabu pa je odmevala tudi pesem Ne može nam niko ništa pevca Mitra Mirića.

Nova sestava predsedstva BiH

Na nedeljskih volitvah članov predsedstva BiH se sodeč po delnih izidih državne volilne komisije vendarle obeta vnovična zmaga Željka Komšića za hrvaškega člana. Izidi sicer potrjujejo zmago bošnjaškega člana Denisa Bećirovića in srbske članice Željke Cvijanović.

Po skoraj 85 odstotkih preštetih glasov je kandidat za hrvaškega člana predsedstva Bosne in Hercegovine Komšič dobil 53,61 odstotka glasov, Borjana Krišto, kandidatka največje stranke bosanskih Hrvatov HDZ BiH, ki so jo podprle vse hrvaške stranke, pa 46,39 odstotka, poroča hrvaška tiskovna agencija Hina.

Prvi delni izidi, ki jih je po preštetih okoli 40 odstotkih glasov volilna komisija objavila okoli polnoči, so napovedovali zmago Borjane Krišto.

V ponedeljek objavljeni podatki so medtem potrdili zmago kandidata združene bošnjaške opozicije za bošnjaškega člana predsedstva BiH Denisa Bećirovića, ki je dobil 57 odstotkov glasov. Njegov glavni tekmec, predsednik največje bošnjaške Stranke demokratske akcije (SDA) Bakir Izetbegović, je prejel 37,84 odstotka glasov. Avstrijska tiskovna agencija APA izpostavlja, da tako prvič po dvanajstih letih v predsedstvu BiH ne bo zastopan politik SDA.

Sedanja predsednica Republike Srbske Željka Cvijanović iz največje stranke bosanskih Srbov – Zveze neodvisnih socialdemokratov (SNSD), ki jo vodi sedanji srbski član predsedstva BiH Milorad Dodik – je prepričljivo zmagala v tekmi za srbsko članico predsedstva BiH.

Objavili tudi delne neuradne rezultate volitev v parlament

Državna volilna komisija je objavila tudi delne neuradne rezultate za volitve v parlament BiH. Po 62 odstotkih preštetih glasov iz Federacije BiH je SDA prepričljivo zmagala s 24,87 odstotka glasov. Sledi koalicija hrvaških strank, zbranih okoli največje hrvaške stranke HDZ BiH, ki je prejela 19,43 odstotka glasov.

Socialdemokratska stranka BiH (SDP BiH), iz katere prihaja Bećirović, je prejela 12,42 odstotka glasov, Komšićeva Demokratska fronta (DF) 9,49 odstotka glasov, Narod in pravica pa 7,44 odstotka glasov. Čez parlamentarni prag so po doslej preštetih glasovih prišle še koalicija NES-Za nove generacije, Naša stranka in HDZ 1990 – HNP.

V Republiki Srbski je po 80 odstotkih preštetih glasov največ, 42,44 odstotka glasov dobila Dodikova SNSD.

Volivci so v nedeljo na splošnih volitvah volili tudi kantonalne skupščine v federaciji.

BiH volitve
PROFIMEDIA

Schmidt uvedel spremembe volilnega zakona BiH

Tokratne volitve so potekale po stari volilni zakonodaji, ki je že vrsto let razlog za napetosti v državi. Visoki predstavnik mednarodne skupnosti v BiH Christian Schmidt je v nedeljo kmalu po zaprtju volišč sporočil, da je sprejel spremembe volilne zakonodaje, med drugim pri izbiri članov doma narodov parlamenta federacije.

V javnem pismu, ki ga je naslovil na državljane BiH, je Schmidt poudaril, da je sprejel odločitve, ki bodo zagotovile, da bo njihov glas upoštevan in da bo spoštovana njihova demokratična volja. Med drugim pa je pojasnil, da je je poenostavil mnogo postopkov in uvedel mehanizme za deblokado in stroge roke, s čimer bo zagotovil delovanje Federacije BiH.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje