Schmidt po zaprtju volišč uvedel spremembe volilnega zakona BiH

Svet 02. Okt 202221:25 0 komentarjev
christian schmidt
Visoki predstavnik BiH Christian Schmidt (Foto: PROFIMEDIA)

Visoki predstavnik mednarodne skupnosti v BiH Christian Schmidt je kmalu po zaprtju volišč na splošnih volitvah v BiH nocoj sporočil, da je uvedel spremembe volilnega zakona. Državljanom je v javnem pismu pojasnil, da je sprejel odločitve, "ki bodo zagotovile, da bo njihov glas upoštevan in da bo spoštovana njihova demokratična volja".

Cilj ukrepov je “izboljšanje delovanja Federacije BiH in zagotovitev pravočasne implementacije rezultata volitev”, je sporočil po poročanju regionalne televizije N1 BiH.

“Vi ste z demokratičnim glasovanjem pokazali svojo odgovornost, zdaj mora biti vaša volja spoštovana – slediti mora hitro oblikovanje vlade, parlamentov in pravosodnih institucij, ki se morajo takoj spoprijeti s številnimi resnimi problemi, da bi BiH lahko napredovala na poti k statusu kandidatke za članstvo v EU,” je v pismu volivcem sporočil Christian Schmidt.

Pojasnil je, da se je v minulih mesecih o teh ukrepih pogovarjal z mnogimi političnimi voditelji, akademiki in predstavniki civilnodružbenih organizacij ter predstavniki mednarodne skupnosti. “Različne politične stranke so predstavile svoje predloge, kako izboljšati delovanje države in Federacije BiH,” je dejal in izrazil obžalovanje, da domači voditelji niso dosegli sporazuma o teh vprašanjih, zato je odločitev o spremembah sprejel sam.

Pojasnil je, da je s spremembami uvedel mehanizme za deblokado in stroge roke, s čemer bo zagotovil delovanje Federacije BiH. Mnogo postopkov pa je poenostavil.

“Nihče ne bo mogel imeti federacije za talca”

“Po današnjih odločitvah nobena politična stranka in noben izbrani politični predstavnik ne bo več mogel imeti federacije za talca,” je pojasnil visoki predstavnik in poudaril, da je v ustavo BiH vnesel tudi zahtevo za obvezno sodelovanje, “kar je osnova za napredek vseh”.

Schmidt je povečal tudi število predstavnikov v domu narodov parlamenta te bošnjaško-hrvaške entitete BiH, s čimer je po lastnih navedbah omogočil razporeditev mandatov tako, “da je popravil preveliko zastopanost vsakega od treh konstitutivnih narodov v nekaterih kantonih. Poleg tega so zdaj v domu narodov prvič zastopani tudi drugi narodi iz vseh kantonov.

Cilj teh odločitev je po Schmidtovih besedah ta, da po volitvah prepreči paralizo Federacije BiH. “Zato te odločitve sprejemam danes,” je poudaril.

Schmidt je vsebinske spremembe volilne zakonodaje hotel sprejeti že julija, a je od njih odstopil. Takrat je v medijih zaokrožil neuradni dokument, ki naj bi med drugim vseboval uvedbo triodstotnega volilnega praga za izvolitev predstavnikov v dom narodov parlamenta Federacije BiH. Ali je Schmidt s tokratnimi spremembami uvedel triodstotni volilni prag, iz pisma ni jasno.

Danes so sicer v BiH potekale splošne volitve. Volišča so se zaprla ob 19. uri. Do 15. ure je glasovalo 35 odstotkov od nekaj več kot 3,3 milijona volilnih upravičencev, na voliščih pa so zabeležili več incidentov, nepravilnosti in celo poskus resne volilne prevare. Volitve, ki po ocenah analitikov bistvenih sprememb v razdeljeni BiH ne bodo prinesle, bodo državo po ocenah, ki jih navaja N1 Sarajevo, stale več kot šest milijonov evrov.

BiH
Amel Emrić/REUTERS

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!