Četrtina evropskih poslancev dobro služi še z dodatnim delom

Svet 14. Okt 202112:11 0 komentarjev
energenti, evropski parlament
Jean-Francois Badias/Pool via REUTERS

Več kot četrtina od 705 poslancev Evropskega parlamenta služi še z drugimi dejavnostmi, vrednost njihovih zaslužkov pa je skupno med 3,9 milijona in 11,5 milijona evrov, kaže najnovejša raziskava nevladne organizacije Transparency International EU (TI EU). Organizacija pri tem opozarja na morebitno navzkrižje interesov.

Več kot četrtina evroposlancev (27 odstotkov) je skupaj prijavila med 3,9 in 11,5 milijona evrov zaslužkov s postranskimi dejavnostmi, ugotavlja TI EU v svoji analizi, objavljeni v torek. Analiza temelji na posodobljeni bazi podatkov EU Integrity Watch, ki vsebuje podatke, pridobljene na podlagi izjav poslancev o finančnih interesih.

Poslancev iz Slovenije ni med prvih petdeset

Med največjimi zaslužkarji so Radoslaw Sikorski (EPP), Sandro Gozi (Renew), Asger Christensen (Renew), Guy Verhofstadt (Renew) in Tomasz Frankowski (EPP). Sikorski je denimo prijavil 40.000 evrov mesečnih prejemkov za “svetovanje”. Med prvih petdeset na seznamu sicer ni nobenega od osmih poslancev iz Slovenije.

Mesečna bruto plača evropskega poslanca glede na podatke, ki jih je na svoji strani objavil Evropski parlament, znaša skoraj 9.000 evrov bruto in se plačuje iz proračuna parlamenta.

Poslance, ki ob mesečni poslanski plači služijo še z dodatnim delom, je mogoče najti v vseh političnih skupinah, vendar v različnem obsegu. Na vrhu lestvice po skupnih letnih prihodkih je desnosredinska Evropska ljudska stranka (EPP). Sledijo liberalci (Renew) in socialisti (S&D). Glede na število poslancev v eni politični skupini, ki služijo še z drugimi dejavnostmi, pa je na prvem mestu Identiteta in demokracija (ID), na zadnjem pa Levica.

Na leto zaslužijo več kot sto tisoč evrov

Pri nevladni organizaciji ocenjujejo, da do 39 poslancev s stranskimi dejavnostmi letno zasluži več kot 100.000 evrov. Dejanske številke bi bile lahko še višje, saj poslanci sami prijavijo svoj zaslužek in njihove izjave niso predmet institucionalnega preverjanja.

Evropski poslanci smejo služiti z dodatnim delom zunaj parlamenta, vendar morajo to prijaviti parlamentu. Organizacija pri tem opozarja, da prijavljeni podatki pogosto niso povsem pregledni in da bi lahko dodatne dejavnosti poslancev pomenile navzkrižje interesov. Ni namreč mogoče izključiti, da bi njihove povezave z zunanjimi organizacijami lahko vplivale na njihovo glasovanje, med drugim na sejah parlamentarnih odborov.

Kot primer pri TI EU navajajo finsko poslanko iz vrst socialistov (S&D) Miapetro Kumpula-Natri, ki ima plačane položaje v upravnih odborih dveh energetskih podjetij v svoji državi, hkrati pa je članica odbora za industrijo, raziskave in energijo Evropskega parlamenta.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!