CNN: Tri države bi lahko Putina prepričale, da ustavi vojno

Svet 03. Mar 202218:00 > 04. Mar 2022 10:36 3 komentarji

Kitajska, Indija in Izrael bi lahko zaradi dobrih in prepletenih odnosov vplivale na Rusijo in njenega voditelja Vladimirja Putina, da ustavi invazijo na Ukrajino, je v pogovoru z novinarko CNN Christiane Amanpour dejal ukrajinski zunanji minister Dmitro Kuleba.

Ruska invazija na Ukrajino se je začela pred natančno enim tednom, za zdaj pa še ni znakov, kdaj bi se lahko končala. Mednarodna javnost je proti Rusiji uvedla več sankcij, vendar za zdaj prekinitve ognja še ni na vidiku. Aktualno stanje lahko spremljate v članku V ŽIVO: Rusi oblegajo Mariupol. “Nimamo elektrike in dostopa do vode”.

Z ukrajinskim zunanjim ministrom Dmitrom Kulebom se je v sredo pogovarjala novinarka Christiane Amanpour, govorila pa sta o vplivu preostalih držav na Rusijo. Amanpour je dejala, da se je s Kulebo pogovarjala, ko je bil ta v zaklonišču na neznani lokaciji v okolici Kijeva, v pogovoru pa ji je dejal, da ima dober odnos z ruskim voditeljem Vladimirjem Putinom kitajski predsednik Ši Džinping.

“Kuleba se je pogovarjal s kitajskim zunanjim ministrom, kar je pomembno, saj smo videli, kako sta se na odprtju olimpijskih iger v Pekingu družila Putin in Ši Džinping in govorila o tesnih prijateljskih odnosih. Kitajci so se po začetku invazije in nato zlasti po napadih na civiliste distancirali in ponudili pomoč pri umiritvi konflikta,” je pogovor z ukrajinskim zunanjim ministrom povzela Amanopour.

Kitajski zunanji minister Vang Ji se je s Kulebo pogovarjal 1. marca in pozval k rešitvi krize v Ukrajini s pogajanji. Peking “globoko obžaluje, da je med Ukrajino in Rusijo izbruhnil konflikt”, je dejal in dodal, da Kitajska “podpira vsa konstruktivna mednarodna prizadevanja, ki vodijo k politični rešitvi”. “Kitajskega zunanjega ministra sem prosil, naj uporabi svoj vpliv na Putina in dobre odnose z Rusijo, da bi nemudoma ustavil to vojno,” je takrat dejal Kuleba.

“Prepleten in velik vpliv na Putina in Rusijo ima tudi Indija. “Nekdanji ameriški obrambni minister William Cohen mi je dejal, da bi pri razreševanju spora med Ukrajino in Rusijo lahko pomembno vlogo imel tudi Izrael. Kuleba poskuša prepričati države, ki še imajo nekaj vpliva na Putina, da nekaj storijo,” je dodala Amanopour in dodala, da naj bi Kuleba tudi pozval Združene narode, da izključijo Rusijo iz Varnostnega sveta.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje