Drugi krog mirovnih pogovorov prinesel dogovor o evakuaciji civilistov

Svet 03. Mar 202206:44 > 23:07 7 komentarjev

Ruskim silam je dopoldan uspelo zavzeti Herson, prvo večje ukrajinsko mesto. Eksplozije je bilo zgodaj zjutraj slišati tudi v prestolnici Kijev. Ruski zunanji minister Sergej Lavrov medtem Zahodu očita ustvarjanje panike in obsedenost z nevarnostjo jedrske vojne. Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski pa je v nagovoru napovedal obnovo države, račun pa bodo izstavili Rusiji. Po podatkih Združenih narodov je Ukrajino zapustilo že več kot milijon ljudi. V mestu Harkov je bila v napadu ubitih več civilistov, med drugim ukrajinska sodelavka Ovse. Po koncu drugega kroga mirovnih pogovorov sta pogajalski strani dosegli dogovor o vzpostavitvi humanitarnih koridorjev za evakuacijo civilistov. Ukrajina in Rusija sta se dogovorili tudi za začasno lokalno premirje, da bi omogočili evakuacijo civilistov in dostavo pomoči po varnih koridorjih. V tujih medijih in na družbenih omrežjih se pojavlja veliko različnih informacij, katerih točnost je nemogoče preveriti.

Dogajanje smo spremljali v živo:

23.03 Češka državljanom omogočila boj na ukrajinski strani

Češke oblasti so svojim državljanom zagotovile, da ne bodo kaznovani, če se bodo na ukrajinski strani borili proti ruski invaziji. Kot je danes sporočil premier Petr Fiala, sta se s predsednikom Milošem Zemanom dogovorila, da bo ta posameznike, ki se bodo borili v Ukrajini, pomilostil. Češki državljani se namreč ne smejo boriti v vrstah tujih vojsk. Po besedah premierja pa obstoječe zakonodaje na tem področju ne nameravajo spreminjati.

Na Češkem se je po pozivu ukrajinskega predsednika Volodimirja Zelenskega Evropejcem z izkušnjami v vojaških bojih, naj se pridružijo boju proti ruski invaziji, okoli 400 prostovoljcev obrnilo na oblasti, naj jim dovolijo izjemo.

23.00 Rusko sopranisko odpustili iz newyorške Metropolitanske opere

Metropolitanska opera s sedežem v New Yorku je sporočila, da njihova superzvezdnica ruska sopranistka Anna Netrebko v tej sezoni ne bo več nastopala. Odpovedai so tudi vse njene nastope prihodnjo sezono, kot razlog pa so navedli dejstvo, da Netrebko ne želi odreči svoje podpore ruskemu predsedniku. Generalni direktor newyorške opere Peter Gelb je ob tem zapisal, da je Metropolitanska opera izgubila eno najboljših opernih pevk, vendar “enostavno ni bilo poti naprej”. Sopranistka bo zamenjala Ukrajinka Ljudmila Monastirska, ki je v operni hiši debitirala leta 2012.

22.46 Scholz pozval Schröderja k odstopu s položajev v ruskih podjetjih

Nemški kancler Olaf Scholz je nekdanjega predsednika nemške vlade Gerharda Schröderja, ki tako kot Scholz prihaja iz vrst socialdemokratov (SPD), pozval, naj odstopi s svojih položajev v ruskih podjetjih. Schröderja je pred tem zapustilo več sodelavcev, ker ni jasno obsodil ruske invazije na Ukrajino.

“Mislim, da ni prav, da Gerhard Schröder zaseda te položaje. Mislim, da bi bilo prav, da bi se jim odrekel,” je Scholz povedal v intervjuju za nemško javno televizijo ZDF. Izrazil je upanje, da bodo nekdanjega nemškega kanclerja, ki je nemško vlado vodil med letom 1998 in 2005, njegovi prijatelji prepričali v to odločitev. “To pravim tudi zato, ker sem dobro sodeloval z njim, ko je deloval v politiki. Zato mi je zelo pomembno, da sprejme to odločitev,” je povedal Scholz.

22.30 Nove sankcije Bele hiše proti 19 ruskim oligarhom

Bidenova administracija je napovedala nov sveženj sankcij proti ruskim oligarhom. Ameriški finančni sistem bo zamrznil premoženje osemih bogatih elitnežev, poleg tega bo 19 oligarhom in njihovim družinskim članom ter najožjim sodelavcem prepovedano potovanje v Ameriko. Predsednik Joe Biden je hkrati opozoril, da so že uveljavljene sankcije “imele velik vpliv”.

21.39 Indija še vedno zavrača obsodbo ruskega napada na Ukrajino

Indijski premier Narendra Modi se med današnjim virtualnim vrhom z voditelji ZDA, Japonske in Avstralije (t. i. Quad) ni želel pridružiti ostalim v skupni obsodbi ruskega napada na Ukrajino. Predsednik ZDA Joe Biden si želi, da bi rusko početje obsodila tudi Indija, ki pa to zavrača skupaj z uvedbo sankcij proti Rusiji. Skupna izjava po vrhu pravi le, da so voditelji govorili o spopadih in humanitarni krizi v Ukrajini in ocenili širše posledice krize za svet. Iz urada indijskega premierja so sporočili, da je Modi poudaril potrebo po vrnitvi k dialogu.

21.35 Britanska kraljica s finančno pomočjo za ukrajinske begunce

Britanska kraljica Elizabeta II. je iz svojih zasebnih prihodkov donirala sredstva za pomoč ukrajinskim beguncem, je danes sporočila zveza vodilnih britanskih dobrodelnih organizacij. Britanski odbor za nujne primere ob nesrečah, ki zastopa britanski Rdeči križ in 14 drugih skupin, se je kraljici danes zahvalil za njeno velikodušno donacijo v sklopu njihovega poziva k humanitarni pomoči za Ukrajino. Namen poziva je zbiranje sredstev za pomoč Ukrajincem tako znotraj države kot v sosednjih državah, ki bežijo pred konfliktom.

21.20 Zaradi evakuacije civilistov začasna prekinitev ognja

Ukrajina in Rusija sta se dogovorili za začasno lokalno premirje, da bi omogočili evakuacijo civilistov in dostavo pomoči po varnih koridorjih. Toda nekateri strokovnjaki opozarjajo, da bi lahko bilo ustvarjanje omenjenih “humanitarnih koridorjev” in podprta prekinitev ognja priložnost za Rusijo, da se strateško ponovno oskrbi in združi.

21.10 Soustanovitelja društva Ljubljana Kijev sta se distancirala od sredinega shoda

V Slovensko-ukrajinskem kulturnem društvu Ljubljana – Kijev so objavili zapis, v katerem se soustanovitelja društva distancirata od včerajšnjega shoda v podporo Ukrajini ter zoper rusko agresijo. Kot so zapisali, je bil sredin “vseslovenski shod” organiziran brez njunega soglasja. “Nismo imeli ne pogovora ne dogovora,” sta zapisala Inna Demchenko Fröhlich in Jože Šimec.

20.50 Rusija ZDA ne bo več prodajala raketnih motorjev

Ruska vesoljska angecija Roscosmos ne bo več dostavljala raketnih motorjev ZDA, je na državni televiziji dejal vodja podjetja Dmitrij Rogozin. Tako se je končalo desetletno sodelovanje med ruskimi in ameriškimi proizvajalcema raket.

20.25 Več tisoč ruskih znanstvenikov obsodilo rusko invazijo na Ukrajino

Skoraj 7000 ruskih znanstvenikov, matematikov in akademikov je danes podpisalo odprto pismo, naslovljeno na ruskega predsednika Vladimirja Putina, v katerem odločno protestirajo proti njegovi vojni v Ukrajini, poroča francoska tiskovna agencija AFP. “Mi, ruski znanstveniki in akademiki, odločno protestiramo proti vojaški invaziji na Ukrajino, ki so jo sprožile ruske oborožene sile,” je zapisano v odprtem pismu, objavljenem na novičarski spletni strani trv-science.ru.

20.10 VB: Rusija močno zaostaja za svojim načrtom

Pred nekaj urami je ruski predsednik Vladimir Putin sporočil, da ruska akcija v Ukrajini poteka po načrtih, povsem drugačno razlago pa je podal britanski obrambni minister Ben Wallace. Opozoril je, da Rusija močno zaostaja za svojim načrtom. Opozoril je tudi na neuspeh ruskih sil pri zavzetju Kijeva in pa slabo logistično načrtovanje glede razporejanja vojaških vozil in dostave hrane za vojake.

20.05 Države pobude Tri morja za pomoč Ukrajini s tehnološkimi rešitvami

Ministri za digitalizacijo širše sestave držav pobude Tri morja so danes razpravljali o razmerah v Ukrajini. Soglašali so, da ji je treba pomagati z najnovejšimi tehnološkimi rešitvami, ki bodo prispevale k čim hitrejši deeskalaciji trenutnega dogajanja v državi. Srečanja se je udeležil tudi minister za digitalno preobrazbo Mark Boris Andrijanič. V pobudi Tri morja sodelujejo države na območju med Baltskim, Jadranskim in Črnim morjem. Poleg Slovenije so članice še Avstrija, Bolgarija, Češka, Estonija, Madžarska, Latvija, Litva, Romunija in Slovaška.

19.50 Velika Britanija sankcionirala še dva milijarderja

Velika Britanija bo sankcionirala še dva ruska oligarha. Ruskega milijarderja Alisherja Usmanova in pa nekdanjega ruskega podpredsednika vlade Igorja Šuvalova, ki je rojen Uzbekistanu. Že pred tem je angleški nogometni klub Everton, ki igra med angleško elito, prekinil vse sponzorske pogodbe z Usmanovim. “Združeno kraljestvo je uvedlo dodatne sankcije za vodilne oligarhe. Putinove sodelavce smo odrezali od svojih interesov v Združenem kraljestvu,” je zapisal britanski urad za zunanje zadeve na Twitterju.

Superjahta Dilbar v lasti Alisherja Usmanova:

Jahta Usmanov
PROFIMEDIA

19.37 Ruski dirkač odletel iz formule ena

Ruski dirkač Nikita Mazepin v letošnji sezoni ne bo upravljal z dirkalnikom moštva Haas, poroča nemški časnik Bild. Njegovo mesto naj bi zasedel Brazilec Pietro Fittipaldi, a se glede novega moštvenega kolega Micka Schumacherja pojavljajo različne informacije.

19.20 Ruska nogometna zveza bo pravico iskala na razsodišču

Ruska nogometna zveza (RFU) je sporočila, da se bo pritožila na mednarodno športno razsodišče Cas v Lozani glede odločitve Evropske (Uefa) in Mednarodne nogometne zveze (Fifa), ki sta Ruse zaradi invazije na Ukrajino izključili iz svojih tekmovanj.

19.07 ZDA pričakujejo posledice za ameriško gospodarstvo

Ruska vojna v Ukrajini bo imela posledice za ameriško gospodarstvo, je danes med rednim polletnim poročanjem v senatu dejal predsednik ameriške centralne banke Federal Reserve Jerome Powell. Toda centralna banka zaradi nje za zdaj še ne bo spreminjala denarne politike. Tako kot v sredo v odboru za finance predstavniškega doma kongresa je Powell tudi v senatnem odboru za bančništvo dejal, da namerava Federal Reserve na naslednjem zasedanju Odbora za odprti trg sredi marca povišati ključno obrestno mero za predvidoma 0,25 odstotka na med 0,25 do 0,50 odstotka.

18.40 Drugi krog pogovorov končan brez preboja

Drugi krog mirovnih pogajanj se je končal brez preboja. “Drugi krog pogajanj je končan. Na žalost Ukrajina še ni dosegla rezultatov, ki jih potrebuje,” je v tvitu zapisal visoki ukrajinski uradnik Mihajlo Podoljak. Ukrajinska stran je sporočila, da so dosegli dogovor o vzpostavitvi humanitarnih koridorjev za evakuacijo civilistov in pa o dobavi zdravil in hrane na kraje, kjer potekajo najhujši spopadi. Ob tem naj bi se kmalu dobili na tretjem krogu pogajanj. Pogovore bodo nadaljevali v “bližnji prihondosti.” Dogovor o vzpostavitvi humanitarnih koridorjev je kasneje potrdil tudi vodja ruskih pogajalcev Vladimir Medinski. “Glavno vprašanje, o katerem smo se danes dogovorili, je bilo reševanje ljudi, civilistov, ki so na območju vojaških spopadov,” je sporočil. Po poročanju Reutersa naj bi se naslednji krog pogovorov začel prihodnji teden.

18.09 Tudi Moldavija je uradno vložila prošnjo za članstvo v EU
Tudi Moldavija je danes uradno vložila prošnjo za članstvo v Evropski uniji. V izjavi za medije je moldavska predsednica Maia Sandu dejala, da je Moldavija “podpisala prošnjo za članstvo v EU”. Ob tem je na Twitterju objavila, da so so moldavski državljani pripravljeni na trdo delo za stabilno in uspešno prihodnost v EU in družini evropskih držav.
18.05 Putin: ukrajinske sile civiliste uporabljajo za živi ščit
Vladimir Putin je v nagovoru državljanom ukrajinske sile obtožil, da uporabljajo civiliste kot “človeški ščit”. Ruske vojake pa je označil za “prave heroje”, ki v Ukrajini izkazujejo svoj pogum. Za primer tega junaštva pa je navedel “uspeh” ruske vojske na ukrajinskih območjih. Dodal je še, da so Ukrajinci in Rusi “eno ljudstvo”, a da so Ukrajinci “ogroženi ter so jim oprali možgane”. Ruski predsednik je dodal, da vojaška operacija poteka v skladu z načrti.
17.40 Moskva namerava z javnimi usmrtitvami zlomiti moralo Ukrajincev
Rusija naj bi po poročanju Bloomberga pripravila načrte za izvrševanje javnih usmrtitev v Ukrajini, ko bodo ruske sile zavzele posamezna mesta. Bloomberg se pri tem sklicuje na uradnika evropske obveščevalne službe, ki pravi, da so v Moskvi pripravili posebno strategijo za zlom morale Ukrajincev. Na tak način naj bi želeli ukrajinsko prebivalstvo odvrniti od upiranja ruskim oblastem.
17.30 Zelenski: Če pade Ukrajina, bodo na vrsti Estonija, Latvija in Litva
Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski je na današnji novinarski konferenci Zahod pozval, naj poveča vojaško pomoč Ukrajini. Ob tem je posvaril, da če pade Ukrajina, bodo na vrsti Estonija, Latvija in Litva. Zavzel se je tudi za neposredne pogovore z ruskim predsednikom Vladimirjem Putinom. “Če nimate moči, da zaprete zračni prostor, potem mi dajte letala,” je še dejal ukrajinski predsednik. Zavzel se je za neposredne pogovore s Putinom. Po oceni Zelenskega je to edini način, da se ustavi vojna v Ukrajini. “Ne napadamo Rusije in nimamo je namena napasti. Kaj želite od nas? Pustite našo državo,” je Zelenski neposredno pozval ruskega predsednika. Dodal je, da naj Putin sede z njim za mizo, vendar ne 30 metrov stran, kot je bilo na pogovoru med Putinom in francoskim predsednikom Emmanuel Macronom.
17.15 Pred obalo ukrajinske Odese potonila estonska tovorna ladja
Pred obalo ukrajinskega mesta Odesa na jugu države je potonila estonska tovorna ladja. Pred tem so jo zadeli streli. Ukrajinska luška kapitanija je ob tem navedla, da so ladjo zadeli pod gladino in je nato izginila z radarja. Šest članov posadke je po navedbah estonskega zunanjega ministrstva na varnem. Kdo je streljal na tovorno ladjo, še ni znano. Ladja z imenom Helt je bila v lasti estonskega podjetja in je plula pod panamsko zastavo. V estonskem zunanjem ministrstvu so še navedli, da se je incident zgodil približno 20 navtičnih milj (37 kilometrov) od ukrajinske črnomorske obale.

17.10 V obstreljevanju Černigova ubitih vsaj 33 civilistov

Ukrajinska služba za nujne primere je naprej poročala o najmanj 22 žrtvah, kasneje pa so številko popravili na 33 žrtev. Reševanje in iskanje ranjenih še poteka, točne lokacije napada pa niso razkrili, poroča Guardian. Dopoldan je guverner sporočil, je bilo v zračnem napadu na šoli in zasebni hiši. Po navedbah ukrajinskih virov ruska vojska oblega to mesto v bližini beloruske meje.

17.00 Ruske sile se približujejo dvema ključnima jedrskima elektrarnama

Ruske sile se približujejo dvema ključnima jedrskima elektrarnama na jugu Ukrajine, je dejal vršilec dolžnosti vodje ukrajinske državne jedrske družbe Energoatom Petro Kotin. Kot je dodal Kotni, Ukrajina še vedno nadzoruje obe elektrarni, tako tisto v Zaporožju kot tudi elektrarno Južnoukrainsk, vendar so ruske čete oddaljene le dobrih 33 kilometrov.
Ruske čete so sicer poskušale prebiti barikado do elektrarne v Zaporožju, ki so jo postavili lokalni prebivalci in sile teritorialne obrambe, je povedal svetovalec ukrajinskega notranjega ministrstva Anton Geraščenko.

PROFIMEDIA

16.40 Predmet sankcij tudi ruske mačke

Mednarodna zveza rejcev mačk (FIFe) se je odločila, da ruskim mačkam prepove sodelovanje na mednarodnih tekmovanjih zaradi razmer v Ukrajini.

16.30 Pri Odesi rešili šest članov posadke potopljene ladje

Pri obali Odese je ukrajinska reševalna služba rešila šest članov posadke tovorne ladje iz Estonije, ki je potonila po eksploziji. Tovorna ladja je potonila danes dopoldan. Šesterico so odpeljali v bolnišnico, poroča Guardian.

16.15 Zemljevid: do kod so napredovale ruske sile?

Preverite na zemljevidu, kako ruske sile prodirajo v Ukrajino in katera območja jim je uspelo zajeti.

16.10 Začel se je drugi krog pogajanj

Svetovalec ukrajinskega predsednika Mihail Podoljak je potrdil, da je z drugimi ukrajinskimi uradniki in ruskimi delegati začel pogovore v Belorusiji. Namen ukrajinske delegacije je dogovor o takojšnji prekinitvi ognja in humanitarnih koridorjih, ki bi civilistom omogočili, da zapustijo skupnosti na frontni črti, je dodal. Rusko delegacijo vodi svetovalec predsednika Vladimir Medinski, ukrajinsko pa David Arahamija, vodja vladajoče stranke predsednika Vladimirja Zelenskega. Tik pred začetkom novega kroga pogajanj je ruski predsednik Vladimir Putin v telefonskem pogovoru s francoskim predsednikom Emmanuelom Macronom dejal, da bo Rusija nadaljevala boj v Ukrajini in v vsakem primeru dosegla cilje. Zagrozil je tudi z nadaljnjimi ruskimi zahtevami glede Ukrajine.

16.00 Nemški gospodarski minister: Nemško gospodarstvo naj se pripravi na velik udarec

Nemško gospodarstvo se mora zaradi ruskega napada na Ukrajino in z njim povezanimi sankcijami pripraviti na “velik udarec”, je danes opozoril nemški gospodarski minister Robert Habeck. Posledice vojne bodo verjetno otežile okrevanje nemškega gospodarstva, ki si ga je največje evropsko gospodarstvo obetalo v drugem četrtletju tega leta.

15.45 Ukrajina sprejela zakon, ki dovoljuje zaseg ruskega premoženja ali lastnine v Ukrajini

Ukrajinski parlament je sprejel zakon, ki dovoljuje zaseg premoženja ali lastnine v Ukrajini, ki je v lasti Rusije ali ruskih državljanov, poroča Guardian. Po zakonu lahko vlada varnostnemu svetu predlaga, katero premoženje naj zapleni, ta pa mora nato dati soglasje za prenos v državno last, poroča Reuters.

15.30 Gruzija uradno vložila prošnjo za članstvo v EU

Po sredinih napovedih je Gruzija danes tudi uradno vložila prošnjo za članstvo v Evropski uniji, je sporočil gruzijski premier Irakli Garibašvili. Gruzija se je za to potezo odločila, potem ko je Evropski parlament ta teden po ruskem napadu na Ukrajino pozval, da Ukrajina čim prej dobi status države kandidatke.

15.10 Ukrajinsko veleposlaništvo v Veliki Britaniji tarča kibernetskih napadov

Ukrajinsko veleposlaništvo v Veliki Britaniji je na Twitterju sporočilo, da so nenehno tarča kibernetskih napadov, zaradi katerih je prenehala delovati njihova uradna spletna stran ter elektronski naslovi.

14.48 Putin in Macron govorila po telefonu

Ruski predsednik Vladimir Putin je danes v telefonskem pogovoru s francoskim predsednikom Emmanuelom Macronom dejal, da bo Rusija nadaljevala boj v Ukrajini in v vsakem primeru dosegla cilje, zagrozil je tudi z nadaljnjimi ruskimi zahtevami glede Ukrajine. Iz Elizejske palače so sporočili, da je Putinov cilj zavzetje celotne Ukrajine. Putin je v pogovoru napovedal, da bo nadaljeval brezkompromisen boj proti nacionalistom v Ukrajini, in dejal, da bi lahko Rusija okrepila svoje zahteve, če bo Kijev zavlačeval s pogajanji, so sporočili iz Kremlja.

V pogovoru, ki so ga v Kremlju opisali kot odkritega, je Putin kritiziral tudi Macronov sredin nagovor narodu, v katerem je francoski predsednik dejal, da je rusko utemeljevanje vojne kot boja proti nacistom v Ukrajini laž. Putin je Macronu v pogovoru posredoval dodatna utemeljena pojasnila o pomembni vlogi neonacistov v politiki Kijeva, so še sporočili v Kremlju. Iz Elizejske palače pa so sporočili, da francoski predsednik na podlagi tistega, kar mu je povedal Putin, meni, da “najhujše šele prihaja”. Ruski predsednik mu je dejal, da je odločen nadaljevati ofenzivo, katere cilj je prevzetje nadzora nad celotno Ukrajino. Neimenovani predstavnik Elizejske palače je Putinove izjave o denacifikaciji Ukrajine v pogovoru opisal kot “šokantne in nesprejemljive” ter dodal, da mu je francoski predsednik odgovoril, da “laže”. Telefonski pogovor je trajal uro in pol, po navedbah francoskih virov pa je potekal na zahtevo predsednika Putina.

14.40 IEA predstavila načrt za zmanjšanje uvoza ruskega plina v EU za tretjino

Mednarodna agencija za energijo (IEA) je predstavila načrt, s katerim bi lahko tekom leta zmanjšali odvisnost Evrope od ruskega plina za tretjino. IEA odsvetuje sklepanje novih pogodb z Rusijo glede oskrbe s plinom. Agencija ob tem priporoča, da se čim bolj poveča oskrba iz drugih virov, pospeši uporabo sončne, vetrne in jedrske energije ter izboljša energetsko učinkovitost gospodinjstev in podjetij. Invazija na Ukrajino je poudarila odvisnost EU od uvoza ruskega plina, ki je lani po plinovodih znašal približno 140 milijard kubičnih metrov, v obliki utekočinjenega zemeljskega plina pa še dodatnih 15 milijard kubičnih metrov. To je predstavljalo 45 odstotkov uvoza plina v unijo in skoraj 40 odstotkov njene porabe.

14.17 V Belorusiji kmalu začetek drugega kroga pogajanj

V Belorusiji bi se lahko v naslednji uri začel drugi krog pogajanj med ukrajinsko in rusko delegacijo, poroča BBC. Minimalni cilj Kijeva je, da vzpostavijo humanitarne koridorje oziroma poti, po katerih bi lahko civilisti pobegnili z vojnih območij, je na Facebooku objavil ukrajinski pogajalec David Arahamija. Rusija medtem še vdno vztraja pri demilitarizaciji in denacifikaciji, priznanju Krima kot delu Rusije in priznanju Donecka in Luganska kot neodvisnih.

14.09 Tudi Volkswagen, Toyota in Ikea ustavljajo poslovanje v Rusiji

Mednarodna podjetja še naprej ustavljajo poslovanje v Rusiji. Ustavitev ruskih proizvodnih obratov sta danes napovedala avtomobilska velikana Volkswagen in Toyota, prekinitev poslovanja v Rusiji in Belorusiji je napovedala tudi Ikea. Nemški avtomobilski velikan Volkswagen je sporočil, da bo do nadaljnjega ustavil proizvodna obrata v Kalug in Nižnem Novgorodu. Obenem so sporočili, da v Rusijo ne bodo uvažali avtomobilov znamk skupine Volkswagen, kar vključuje znamke Audi, Porsche in Škoda.

Ruski proizvodni obrat bo zaprla tudi japonska Toyota. Tovarna v Sankt Peterburgu letno proizvede okoli 80.000 vozil, namenjene predvsem ruskemu trgu. Prav tako bodo prenehali z uvažanjem vozil v Rusijo. V obratu je sicer zaposlenih okoli 2600 ljudi.

Da bo zaradi vojne v Ukrajini prekinil svoje dejavnosti v Rusiji, je danes napovedal tudi švedski pohištveni velikan Ikea. Ta ima v Rusiji 17 trgovin in tri proizvodne obrate, poteza pa bo vplivala na 15.000 zaposlenih. “Vojna ima velik vpliv na ljudi. Povzročila je tudi resne težave v dobavni verigi. Zaradi vseh teh razlogov se je Ikea odločila, da začasno prekine poslovanje v Rusiji,” je podjetje zapisalo v izjavi.

13.53 IAEA kritizira ruski prevzem ukrajinskih jedrskih elektrarn

Mednarodna agencija za jedrsko energijo (IAEA) je danes sprejela resolucijo, v kateri je obžalovala in kritizirala dejanja Rusije v Ukrajini, vključno z nasilnim prevzemom nadzora nad ukrajinskimi jedrskimi elektrarnami, saj da so ta bistveno povečala tveganje jedrske nesreče z mednarodnimi posledicami. Ukrepi Rusije v Ukrajini “so povzročili in še naprej povzročajo resne in neposredne grožnje varnosti in zaščiti ukrajinskih jedrskih objektov ter tamkajšnjega civilnega osebja”, je zapisano v resoluciji, ki jo povzema nemška tiskovna agencija dpa.

12.46 Mesto Mariupol je obkroženo z rusko vojsko

Mesto Mariupol, ki leži na jugovzhodu države, je obkroženo z ruskimi silami, je za CNN povedla podžupan Sergej Orlov. “Naša ukrajinska vojska in Nacionalna garda sta zelo pogumni, borita se za Ukrajino, za Mariupol. Toda situacija je precej kritična,” je dodal. Ob tem je Zahod pozval k vojaški pomoči. “Naše enote so zelo pogumne, a obkroženi smo z rusko vojsko, ki je večja,” je še povedal za CNN.

Kot je povedal Orlov, mesto že 26 ur obstreljujejo, zato se spopadajo s humanitarno krizo. “Naše mesto uničujejo z vsem orožjem, od topništva, letalskih bomb, taktičnih raket, raketnih sistemov,” je povedal. “V celem mestu nimamo elektrike in dostopa do vode, nimamo sanitarnega sistema in ogrevanja,” je razmere opisal podžupan. Rusi po njegovih besedah ciljajo tudi na civilne stavbe, vključno z domovi, vrtci, šolami, vendar mestne oblasti nimajo podatka o smrtnih žrtvah.

12.18 Orban zagotovil, da Madžarska ne bo nasprotovala sankcijam EU proti Rusiji

Madžarska ne bo dala veta na sankcije Evropske unije proti Rusije, je danes zagotovil madžarski premier Viktor Orban. Enotnost 27 držav članic je nujna v luči vojne v Ukrajini, ki jo Madžarska glasno obsoja, je dodal v danes objavljenem intervjuju za spletno stran mandiner.hu. Orban, ki ga je madžarska opozicija kritizirala zaradi prijateljskih odnosov z Rusijo, je dejal, da je zaradi vojne prišlo do spremembe v odnosih, vendar je prepričan, da to vseeno ne bi smelo vplivati na energetske dogovore.

12.17 Rusija: Pogajanja z Ukrajino naj bi se začela popoldne

Rusija po lastnih navedbah pričakuje, da se bodo pogajanja z delegacijo Ukrajine, ki bi po prvotnih napovedih morala potekati že v sredo zvečer, začela danes popoldne. Kot je sporočil vodja ruskih pogajalcev Vladimir Medinski, začetek pogovorov pričakuje okoli 15. ure po lokalnem oziroma 13. ure po srednjeevropskem času.

Čeprav se začetek pogajanj prelaga, pa je Medinski zatrdil, da “pogajanja bodo potekala” in da so “v kontaktu z ukrajinsko stranjo”. Tudi v Kremlju so danes ponovili pripravljenost na pogovore. “Delegacija še čaka,” je sicer dejal tiskovni predstavnik Kremlja Dmitrij Peskov in dodal, da se Ukrajincem “očitno ne mudi”.

Sprva so bila pogajanja delegacij Moskve in Kremlja, na katerih naj bi govorili tudi o prekinitvi ognja v Ukrajini, predvidena za sredo zvečer. Ruska delegacija je nato že v sredo popoldne prispela na dogovorjeno lokacijo v Belorusiji in zdaj čaka na sogovornike z Kijeva. Prvi krog pogajanj v ponedeljek zvečer sicer ni prinesel rezultatov.

12.00 Ukrajina sporočila nove podatke o padlih ruskih vojakih 

Ukrajinska vojska je po pisanju BBC sporočila, da je do danes v Ukrajini življenje izgubilo ali bilo ranjenih okoli 9.000 ruskih vojakov. Ukrajinske sile naj bi prav tako uničile 217 tankov, 31 helikopterjev, 30 letal in 90 topniških sistemov. Pri tem BBC dodaja, da navedenih podatkov ukrajinske strani ne morejo potrditi. Ruska stran pa je včeraj sporočila, prvič po začetku spopadov, da je v Ukrajini umrlo 498 Rusov, 1.600 naj bi bilo ranjenih. Po poročanju ruske strani je umrlo 2.870 ukrajinskih vojakov. Tudi ti podatki niso preverjeni.

11.48 Na Poljsko do zdaj pobegnilo že 575 tisoč Ukrajincev

Po podatkih Združenih narodov je Ukrajino zaradi vojne do danes zapustilo že več kot milijon ljudi. Samo na Poljsko se je v zadnjih dneh zateklo že 575 tisoč beguncev. Na Poljskem sicer že živi veliko Ukrajincev, zato bo večina beguncev ostala pri družini ali prijateljih. V svoj dom je begunce iz Ukrajine pripravljeno sprejetih tudi vse več Poljakov. Po ocenah EU bi lahko državo skupaj zapustili štirje milijoni ljudi, poroča BBC.

11.45 Zelenski: Ničesar nimamo izgubiti, razen svoje svobode

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski je v novem videu povedal, da se ukrajinske obrambne linije držijo, rusko obestreljevanje mest pa od polnoči ne popusti. Po njegovih besedah sprememba ruske taktike, da cilja na civilna območja, kaže na to, da se je Ukrajina uspešno uprla načrtu Moskve za hitro zmago s kopenskim napadom.

“Ničesar nimamo izgubiti, razen svoje svobode,” je po poročanju BBC dejal Zelenski in dodal, da Ukrajina vsak dan dobiva nove zaloge orožja od mednarodnih zaveznikov.

Ukrajinski predsednik je v nagovoru obljubil tudi obnovo v ruskem napadu poškodovane infrastrukture ter napovedal, da bo račun izstavljen Rusiji. “Obnovili bomo vsako hišo, vsako ulico, vsako mesto in Rusiji sporočamo, naj se nauči besedi reparacije in prispevki. V celoti nam boste povrnili za vse, kar ste storili proti naši državi, proti vsakemu Ukrajincu,” je dejal.

Volodomir Zelenski
Urad ukrajinskega predsednika/REUTERS

Ukrajinski predsednik je ruski strani tudi sporočil, da, kljub temu, če bo uničila vse ukrajinske stolnice in cerkve, “ne bo uničila naše vere, naše iskrene vere v Ukrajino in Boga, vere v ljudi”, na spletni strani poroča britanski BBC.

Neposredno se je obrnil tudi na ruskega predsednika Vladimirja Putina in mu sporočil, naj odide domov. Dodal je, da bi moral Putin braniti rusko govoreče ljudi, a ne po vsem svetu – “ampak v svojem domu”. “Tudi tam jih je kar nekaj. Približno 150 milijonov,” je še dejal ukrajinski predsednik.

Zelenski je rusko invazijo primerjal tudi z virusom in dejal, da sta minili dve leti, odkar so v Ukrajini potrdili prvi primer novega koronavirusa, sedaj pa je minil teden dni, ko je državo napadel “še en virus”.

11.36 Lavrov Zahodu očita ustvarjanje panike z jedrsko vojno

Vsi vemo, da je lahko tretja svetovna vojna le jedrska vojna. A to vprašanje zdaj odpirajo zahodni in ne ruski politiki, je v pogovoru za domače in tuje medije danes izpostavil ruski zunanji minister Sergej Lavrov ter Zahodu očital ustvarjanje panike in obsedenost z nevarnostjo jedrske vojne, ki naj bi jo začela Rusija.

“Zagotavljam vam, da ne bomo dovolili nikakršnih provokacij, zaradi katerih bi lahko izgubili ravnotežje,” je v pogovoru, ki ga je v živo prenašala ruska televizija, dejal Lavrov. “A če bo (Zahod) proti nam sprožil dejansko vojno, bi morali tisti, ki kujejo takšne načrte, razmisliti o tem, in po mojem mnenju o tem že razmišljajo,” je posvaril.

Strah pred morebitnim jedrskim konfliktom se je na Zahodu okrepil, potem ko se je ruski predsednik Vladimir Putin pred dnevi odločil, da poviša pripravljenost jedrskih sil. A kot je danes pojasnil Lavrov, ima Rusija vojaško doktrino, ki natančno določa parametre in pogoje za uporabo jedrskega orožja. “Eskalacije zavoljo deeskalacije” ne bo, je zatrdil. Je pa res, da je jedrska vojna zdaj postala del diskurza, a za to je po njegovem prepričanju kriv izključno Zahod s svojim ustvarjanjem “histerije”.

Še posebej ostro je Lavrov kritiziral ZDA, ki da si skušajo podjarmiti Evropo, kot sta si jo nekoč skušala Napoleon in Hitler.

Sergej Lavrov
Kirill Kudryavtsev/REUTERS

11.22 V Ukrajini še okoli pet slovenskih državljanov

V Ukrajini verjetno ostaja še okoli pet ali celo manj slovenskih državljanov, je ocenil vodja konzularne službe na ministrstvu za zunanje zadeve Andrej Šter. Domneva, da gre za Slovence, ki morda ne morejo potovati zaradi obstreljevanja oziroma drugih razlogov ali pa so se odločili, da bodo ostali v Ukrajini.

10.29 Satelitski posnetki kažejo posledice napadov v bližini Kijeva

Satelitski posnetki, ki jih je v ponedeljek posnelo podjetje Maxar Technologies, danes pa objavil CNN, kažejo posledice ruskih napadov v bližini Kijeva. Goreči stanovanjski objekti, uničen most, ostanki vojaških vozil ter vrsta ljudi, ki čakajo za vstop v trgovino. Posnetek si oglejte tukaj.

10.14 V Hersonu primanjkuje zdravil in hrane

Ruske sile so prevzele nadzor v ukrajinskem mestu Herson na jugu države. Kot je za BBC povedal eden od prebivalcev, je odprl center za pomoč ljudem s hrano, vodo in zdravili. Dodal je, da zaloge hrane niso zadostne, veliko ranjenih pa bi bilo treba odpeljati na zdravljenje v druga mesta. Po njegovih besedah Rusi ne dovolijo Rdečemu križu, da bi pripeljal zdravila in reševalna vozila. Kot je še povedal za BBC, je imel leta 2014 že podobno izkušnjo v Donecku, zato je prišel v Herson.

Herson
PROFIMEDIA

10.05 Ugasnil do Kremlja kritičen radio Eho Moskve

Priljubljen, do Kremlja kritičen, radio Eho Moskve bo prenehal delovati. Odgovorni urednik Aleksej Venediktov je povedal, da je upravni odbor radia odločil, da prenehajo oddajati in zaprejo spletno stran. Radio Eho Moskve je kritično poročal o ruski invaziji na Ukrajino, za mnoge Ruse, ki zavračajo propagando državnih medijev, pa je bil eden glavnih virov informacij o dogajanju. Že v torek je ruski medijski regulator Roskomnadzor na zahtevo državnega tožilstva omejil dostop do spletne strani radia, češ da širi lažne informacije. Enakih obtožb sta bila deležna neodvisna televizija Dožd ter časnik Nova Gazeta lanskega Nobelovega nagrajenca za mir Dmitrija Muratova. Glavni urednik Dožda Tihon Dziadko je že v sredo sporočil, da je z nekaj sodelavci pobegnil iz Rusije, češ da je v nevarnosti.

09.50 Twitter blokiral RT in Sputnik, Spotify in Netflix omejujeta sodelovanje z Rusijo

Družbeno omrežje Twitter je v skladu s sankcijami Evropske unije blokiralo profile ruskih državnih medijev RT in Sputnik. Platforma za pretočno predvajanje glasbe Spotify je medtem napovedala zaprtje pisarne v Moskvi, Netflix pa je začasno ustavil vse prihodnje projekte v Rusiji.

09.36 Francija poziva državljane, da zapustijo Rusijo

Francoska vlada je po poročanju BBC pozvala svoje državljane, da zaradi stopnjevanja konflikta zapustijo Rusijo, razen, če imajo tam nujne obveznosti.

09.04 Nemčija bo Ukrajini dostavila 2.700 protiletalskih raket

Nemško ministrstvo za gospodarstvo je odobrilo dobavo 2.700 protiletalskih raket Ukrajini, poroča nemška tiskovna agencija dpa, ki se pri tem zaenkrat sklicuje na neimenovane vire z ministrstva. Gre za rakete tipa strela sovjetske izdelave iz vojaških zalog nekdanje Vzhodne Nemčije. Vlada kanclerja Olafa Scholza je v minulih dneh bistveno spremenila politiko glede izvoza orožja, pri kateri je Nemčija vztrajala leta in v skladu s katero doslej ni dobavljala orožja na območja, kjer divja vojna. V skladu s to politiko so v Berlinu tudi dolgo časa zavračali prošnje Kijeva za orožje, po začetku ruske invazije pred tednom dni pa so si premislili. Nemško ministrstvo za obrambo medtem po poročanju dpa že nekaj dni intenzivno preverja, s katerim drugim orožjem bi še lahko pomagali ukrajinski vojski v njenem boju proti močnejšim ruskim silam. V soboto je sicer nemška vlada odobrila hitro dostavo tisoč kosov protitankovskega orožja ter 500 raket zemlja-zrak tipa stinger.

08.53 Britanski obveščevalci: ruski vojaški konvoj le počasi napreduje

Po ocenah britanske vojaške obveščevalne službe je ruska vojska, ki se v dolgem konvoju približuje Kijevu, v zadnjih treh dneh le malo napredovala. Glavnina vojaške kolone, ki se glavnemu mestu približuje s severa, je od središča mesta še vedno oddaljena več kot 30 kilometrov. Napredovanje so upočasnili ukrajinski uporniki, okvare vozil in zastoji.

Britansko ministrstvo za obrambo je tudi sporočilo, da mesta Harkov, Černigov in Mariupol ostajajo pod ukrajinskim nadzorom. Ruska stran je sicer sporočila, da je v Ukrajini do zdaj življenje izgubilo 500 vojakov, 1.600 pa je ranjenih. Britansko ministrstvo pravi, da so dejanske številke precej višje, poroča BBC.

konvoj ruske vojske
Maxar Technologies/REUTERS

08.26 Rusija in Belorusija izključeni iz paraolimpijskih iger

Športniki iz Rusije in Belorusije ne smejo nastopati na letošnjih paraolimpijskih igrah v Pekingu, je sporočil Mednarodni paraolimpijski komite (IPC), poroča BBC. Še dan prej so v IPC navedli, da bodo zaradi vojaške agresije na Ukrajino športniki iz teh dveh držav lahko nastopili, a pod nevtralno zastavo in brez državnih simbolov.

7.21 Naslovnica revije Time: Volodimir Zelenski in heroji Kijeva

Ameriška tedenska revija Time magazine je na Twitterju delila naslovnico nove izdaje. To krasi citat ukrajinskega predsednika Zelenskega, ki ga je izrekel v torkovem govoru pred Evropskim parlamentom. “Življenje bo prevladalo nad smrtjo in luč bo premagala temo,” se glasi citat, ki ga spremlja ukrajinska zastava. V naslovni zgodbi tokratne izdaje med drugim v reviji pišejo, da je Zelenski s tem, ko je kljub ruski invaziji ostal v Kijevu, ”spremenil zgodovino”.

6.55 Rusi zavzeli prvo večje ukrajinsko mesto

Ruske sile so prevzele nadzor v mestu Herson na jugu države, so pozno v sredo prvotne navedbe Rusije potrdile tudi lokalne ukrajinske oblasti. Gre za prvo večje mesto, ki so ga od začetka invazije pred tednom dni zavzeli Rusi. “Ruski okupatorji so v vseh delih mesta in so zelo nevarni,” je pozno v sredo prek Telegrama sporočil vodja regionalne uprave Genadij Lahuta. Župan Hersona Igor Kolihajev je dejal, da so ruske enote vdrle v poslopje mestnih oblasti in uvedle nekatere omejitve, vključno z nočno prepovedjo gibanja. Župan je ruske vojake po lastnih besedah pozval, naj ne streljajo civilistov, prebivalce mesta pa, naj upoštevajo pogoje, ki so jih postavile ruske sile. S tem naj bi med drugim omogočili, da bo “še naprej plapolala ukrajinska zastava”. “Nismo imeli orožja in nismo bili napadalni. Pokazali smo, da poskušamo zavarovati mesto in se spoprijeti s posledicami invazije,” je zapisal na Facebooku. Dodal je, da imajo med drugim velike težave s pokopom umrlih, dostavo hrane in zdravil, pobiranjem smeti in odzivanjem na nesreče. Ruska vojska je zavzetje pristaniškega Hersona, mesta s približno 290.000 prebivalci, ki leži na obrežju reke Dneper ob njenem izlivu v Črno morje, naznanila že v sredo zjutraj. Gre za strateško zelo pomembno mesto in zavzetje bi ruskim silam lahko močno olajšalo prodiranje v notranjost Ukrajine ter vzdolž obale od zahoda proti Odesi. Hkrati nadzor nad Hersonom pomeni nadzor nad oskrbovalnimi potmi za ukrajinsko vojsko.

6.19. ZDA Putina pozivale k takojšnji ustavitvi ‘prelivanja krvi’

Ameriško zunanje ministrstvo je ruskega predsednika Vladimirja Putina pozvalo, naj nemudoma preneha ‘prelivanje krvi’ in umakne vojake z ukrajinskega ozemlja. ZDA so v svoji izjavi Rusijo obtožile tudi napada na svobodo medijev in resnice, opozorile pa so tudi na rusko blokado družbenih platform, kot sta Facebook, Twitter in Instagram, saj to milijonom Rusom onemogoča dostop do neodvisnih informacij.

5.48 V Kijevu in drugih mestih je bilo davi slišati več eksplozij

Po poročanju BBC naj bi okoli 3. ure zjutraj odjeknile štiri eksplozije v Kijevu. Za zdaj ni jasno, kakšni so bili cilji napada in ali je bilo kaj poškodovanih.

4.42 V obstreljevanju Harkova umrlo osem civilistov, od tega dva otroka

V mestu Izjum, ki je dve uri stran od mesta Harkov, je bilo po poročanju lokalnih oblasti v zračnih napadih ubitih osem civilistov, vključno z dvema otrokoma. Podžupan mesta Volodimir Macokin je dejal, da je središče mesta utrpelo veliko gmotno škodo in da sta bila ob udarcu na poslopje vladne stavbe ranjena dva policista. Macokin je pred tem na Facebooku zapisal, da so med žrtvami stanovalci, ki so bivali v enem od stanovanjskih poslopij, ki jih je zadela granata.

4.00 Ukrajino zapustilo milijon ljudi

Od začetka vojne v Ukrajini je državo zapustilo milijon beguncev, je sporočil Filippo Grandi, prvi mož visokega komisariata ZN za begunce (UNHCR). “V samo sedmih dneh smo bili priča eksodusu milijona beguncev iz Ukrajine v sosednje države,” je dejal. Ob tem je pozval k prekinitvi ognja, da se lahko zagotovi človekoljubna pomoč.

3. 45 Ruska vojska Kijevčanom ponudila varno evakuacijo

Ruske sile naj bi po poročanju BBC prebivalcem Kijeva dovolile varno zapustitev mesta, in sicer proti mestu Vasilkov. “Rusko vojaško osebje ne bo oviralo izstopa civilnega prebivalstva,” naj bi dejal general major Igor Konašenkov, tiskovni predstavnik ruskega obrambnega ministrstva. Po njegovih besedah je pot proti Vasilkovu “odprta in varna”. Njegove komentarje so vrteli na programu Rossiya 24. Mesto je bilo od začetka invazije pod močnim ruskim obstreljevanjem, piše BBC.

3.11 Jahto ruskega oligarha zasegli v Nemčiji

Nemške oblasti so v Hamburgu zasegle 156 metrov dolgo jahto ruskega oligarha Ališerja Usmanova, v vrednosti 540 milijonov evrov. Usmanov je jeklarski tajkun in eden od 25 uglednih Rusov, ki jih je Evropska unija sankcionirala zaradi njihovih povezav z rusko vlado, poroča BBC.

1.46 Tožilec ICC sprožil preiskavo dogajanja v Ukrajini

Tožilec Mednarodnega kazenskega sodišča (ICC) Karim Khan je začel “aktivno preiskavo dogajanja” v Ukrajini. Preiskoval bo dogajanje od novembra 2013. Zapisal je še, da je njegov urad v preliminarni preiskavi razmer v Ukrajini ugotovil, da obstaja “zadostna osnova za domnevo, da so bili storjeni zločini, ki sodijo pod pristojnost sodišča”. Urad je identificiral tudi “potencialne primere”. Khan je že v ponedeljek sporočil, da namerava sprožiti preiskavo razmer v Ukrajini. Zdaj je prejel še podporo 39 držav pogodbenic ICC, ki jo je potreboval za to. Tako ne potrebuje potrditve sodnikov. Vključevala “bo vse pretekle in sedanje obtožbe o vojnih zločinih, zločinih proti človečnosti ali genocidu, zagrešenih na kateremkoli območju Ukrajine od kogarkoli”. Zagotovil je, da bo preiskava objektivna in neodvisna in se bo osredotočila na odgovornost za zločine pod pristojnostjo ICC. Več o tem v članku tukaj.

1.10 Zelenski: Ukrajinci so junaki

Ukrajinci so preprečili “zahrbtne in sovražne” načrte Rusije, je v nočnem videonagovoru povedal ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski. Svoje sodržavljane je označil za junake. “Smo narod, ki je sovražnikove načrte uničil v enem tednu. Načrti, ki so jih pisali več let: zahrbtni, polni sovraštva do naše države, naših ljudi,” je Zelenski povedal v videu, objavljenem na družbenem omrežju Telegram. Dodal je, da “iskreno občuduje junaške prebivalce” mest, ki so se uprli ruskim silam. Zatrdil je, da je ruska stran v svoji invaziji na Ukrajino, ki se je začela pred tednom dni, izgubila skoraj 9.000 vojakov. Moskva je v sredo prvič objavila natančno število ubitih ruskih vojakov. Umrlo jih je 498, še 1.597 pa jih je bilo ranjenih. Ne ukrajinskih ne ruskih podatkov sicer ni mogoče neodvisno preveriti.

0.52 V obstreljevanju Harkova ubita sodelavka Ovseja

V ruskem obstreljevanju ukrajinskega mesta Harkov je v torek umrla tudi ukrajinska sodelavka Organizacije za varnost in sodelovanje v Evropi (Ovse). Ukrajinka Marina Fenina, ki je bila članica Ovsejeve opazovalne misije v Ukrajini, je bila ubita, medtem ko je skušala priskrbeti zaloge za svojo družino. Predsedujoči Ovseju, poljski zunanji minister Zbigniew Rau, in generalna sekretarka organizacije Helga Schmid sta izrazila sožalje družini pokojne in tudi članom opazovalne misije Ovseja. Fenino sta označila za cenjeno članico misije.

0.30 Notranji ministri EU o zaščiti beguncev

Notranji ministri EU bodo danes v Bruslju odločali, ali naj Unija v pomoč Ukrajini v vojni z Rusijo sploh prvič uporabi zakonodajo, ki beguncem zagotavlja takojšnjo začasno zaščito. Pravica do začasne zaščite vključuje dovoljenje za bivanje ter dostop do trga dela, nastanitve, izobraževanja, socialnega varstva in zdravstvene pomoči. Gre za direktivo o začasni zaščiti iz leta 2001, sprejeto v odziv na takratno množico beguncev iz BiH in s Kosova zaradi vojne v nekdanji Jugoslaviji. Unija te možnosti ni uporabila še nikoli. Začasna zaščita lahko velja do tri leta.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje