Dan žalovanja na Hrvaškem: Ćira bodo pokopali v bližini Dražena Petrovića

Svet 14. Feb 202320:10 2 komentarja
Miroslav Ćiro Blažević
PROFIMEDIA

V sredo se bodo na Hrvaškem poslovili od legendarnega nogometnega trenerja Miroslava 'Ćira' Blaževića. Razglasili so tudi dan žalovanja. Ob njegovi smrti so v Zagrebu odprli žalno knjigo, v katero sta se med prvimi vpisala predsednik Hrvaške nogometne zveze Marijan Kustić in hrvaški selektor Zlatko Dalić.

Legendarni hrvaški nogometni trener ‘Ćiro’ Blažević je po dolgem boju z rakom umrl prejšnji teden, le dva dni pred 88. letom. V zadnjih dneh se tako od “trenerja vseh trenerjev” na Hrvaškem in v regiji poslavljajo številni ljudje, ne le športni navdušenci.

V čast Blaževiću je hrvaški minister za pravosodje in javno upravo Ivan Malenica za sredo, ko bodo potekale pogrebne slovesnosti, razglasil dan žalovanja. Zastave po državi bodo v znak poklona trenerski legendi spuščene na polovico droga.

Preberite še: Ćiro Blažević, šarmantni lisjak z milijoni sinov

Krsta bo na ogled od 12. ure, pogreb pa se bo začel dve uri kasneje. Blaževića bodo pokopali ob 14. uri na zagrebškem mestnem pokopališču Mirogoj, in sicer na aleji velikanov. Še pred tem bo dopoldan potekala komemoracija v Koncertni dvorani Vatroslav Lisinski. Pričakujejo, da se je bo udeležilo več sto ljudi, na pogrebu pa naj bi jih bilo več kot tisoč. Hrvaška nogometna zveza (HNS) je sporočila, da bo zaradi velikega zanimanja vstop možen le z vabilom.

V neposredni bližini pokopana Račan in Petrović

V neposredni bližini groba sta pokopana tudi nekdanji hrvaški premier Ivica Račan in košarkarski virtuoz Dražen Petrović, je poročal N1 Zagreb.

Na pokopališču in grobnici, kjer bo pokopan Blažević, po poročanju N1 Zagreb pripravljajo le še zadnje podrobnosti. Kot so še dodali na HNS, lahko na pogreb pridejo vsi, a glavno besedo pri pri organizaciji pogreba pa imela družina pokojnika. “Njihove želje, kdo bo govoril na pogrebu in ali bo kakšna glasba, bomo spoštovali,” je za N1 Zagreb Tomislav Pacak iz HNS.

Zagrebški župan Tomislav Tomašević je napovedal, da bodo okrepili linije javnega mestnega prometa proti pokopališču, ob tem pa bodo po potrebi tudi posebno regulirali promet.

Preberite še: Bolni Ćiro je odprl dušo – zbogom, Slovenci moji

Nekaj dni pred smrtjo: Zelo sem bolan, tako zelo mi je težko

Blažević je enega zadnjih javnih nastopov imel sredi decembra lani, ko je v Zagrebu prejel nagrado “Vladimir Beara” za prispevek k razvoju športne kulture in družbene strpnosti.

“Zelo sem bolan, tako zelo mi je težko. Ta prekleta bolezen me je popolnoma uničila. Mučim se, trpim. Noge me ne držijo več, telo imam polno vode, priklopljen sem na infuzijo. Situacija je težka, rak mi je napadel kosti, uničuje me počasi, a zagotovo,” je še pred nekaj dnevi v svojem slogu za hrvaške medije razmišljal legendarni Ćiro Blažević. Nato se je 8. februarja, ko se v Sloveniji spominjamo smrti največjega pesnika Franceta Prešerna, poslovil za zmeraj.

Ćiro Blažević se je rodil 10. februarja 1935 v Travniku. Njegova nogometna kariera je bila solidna, a ne impresivna, zato pa se je toliko bolj proslavil kot nogometni trener.

V zgodovino bo odšel kot trener, ki je po dolgih letih naslov državnega prvaka vrnil v Dinamo, kot selektor hrvaške reprezentance pa je svoj največji uspeh dosegel na svetovnem prvenstvu leta 1998, ko je s Hrvaško osvojil bronasto medaljo. Sijajna generacija z Davorjem Šukerjem, Robertom Prosinečkim, Zvonimirjem Bobanom in ostalimi velikimi imeni tega športa je odšla v zgodovinske knjige nogometa, z njimi pa tudi Ćiro Blažević, ki je pri naših južnih sosedih dobil naziv trener vseh trenerjev.

Leta 2003 je tri mesece vodil tudi murskosoboško Muro.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje