Danska spet podaljšala okrepljeni nadzor na mejah

Svet 16. Avg 202321:15 0 komentarjev
Danska
Pregled dokumentov na Danskem (Foto: PROFIMEDIA)

Danska je znova sprejela odločitev, da podaljša okrepljeni nadzor na meji z Nemčijo in Švedsko.

Danska je do 22. avgusta podaljšala okrepljeni nadzor na meji z Nemčijo in Švedsko, ki ga je začasno uvedla v začetku meseca po številnih protestih v večinsko muslimanskih državah zaradi sežiganja Korana na Danskem in v sosednji Švedski.

Danska policija je danes sporočila, da bodo po priporočilu notranje obveščevalne službe PET nadzor podaljšali do 22. avgusta. S tem želijo preprečiti, da bi v državo vstopili ljudje, ki predstavljajo grožnjo državi, so pojasnili po poročanju tuje tiskovne agencije.

V okviru okrepitve varnostnih ukrepov po protestih v večinsko muslimanskih državah je Danska naključne preglede na meji z Nemčijo in Švedsko uvedla 3. avgusta. Na meji je okrepila tudi policijsko navzočnost. Sprva je okrepljeni nadzor nameravala izvajati en teden, sedaj pa so ga že drugič podaljšali, in sicer do 22. avgusta.

Danska in Švedska sta se zaradi protestnih sežigov Korana v zadnjih mesecih soočili s številnimi protesti v večinsko muslimanskih državah in diplomatskimi težavami.

Protestne sežige izvajajo majhne skupine in jih v obeh državah obravnavajo v okviru pravice do svobode izražanja. Po ogorčenih odzivih večinsko muslimanskih držav in protestih pa danska in švedska vlada razmišljata tudi o ukrepih, s katerimi bi preprečili ali omejili tovrstne skrunitve svete knjige islama.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!