Danska podaljšala okrepljeni nadzor na meji z Nemčijo in Švedsko

Svet 09. Avg 202315:24 0 komentarjev
Danska
Meja med Nemčijo in Dansko (Foto: PROFIMEDIA)

"Smo v resnem položaju in še naprej potrebujemo strožji nadzor na mejah, da bi preprečili grožnje, s katerimi se sooča Danska," je odločitev, da bo država še naprej izvajala okrepljen nadzor na meji z Nemčijo in Švedsko, pojasnil pravosodni minister Peter Hummelgaard.

Danska je do 17. avgusta podaljšala okrepljeni nadzor na meji z Nemčijo in Švedsko, ki ga je začasno uvedla v začetku meseca po številnih protestih v večinsko muslimanskih državah zaradi sežiganja Korana na Danskem in v sosednji Švedski.

Z danskega pravosodnega ministrstva so sporočili, da so odločitev sprejeli po priporočilu danske varnostno-obveščevalne službe na podlagi ocene policije, da je “treba ohraniti začasno okrepljene napore na notranjih danskih mejah”, poroča francoska tiskovna agencija AFP. Pravosodni minister Peter Hummelgaard je izpostavil, da nedavni protestni sežigi Korana vplivajo na trenutno stopnjo ogroženosti države. “Smo v resnem položaju in še naprej potrebujemo strožji nadzor na mejah, da bi preprečili grožnje, s katerimi se sooča Danska,” je pojasnil.

V okviru okrepitve varnostnih ukrepov po omenjenih protestih v večinsko muslimanskih državah je Danska naključne preglede na meji z Nemčijo in Švedsko uvedla 3. avgusta. Na meji je okrepila tudi policijsko navzočnost. Sprva je okrepljeni nadzor nameravala izvajati en teden, zdaj pa so se v Koebenhavnu odločili, da ga bodo ohranili do 17. avgusta.

Sežig Korana naletel na kritike

Danska in Švedska sta se zaradi protestnih sežigov Korana v zadnjih mesecih soočili s številnimi protesti v večinsko muslimanskih državah in diplomatskimi težavami.

Protestne sežige izvajajo majhne skupine in jih v obeh državah obravnavajo v okviru pravice do svobode izražanja. Po ogorčenih odzivih večinsko muslimanskih držav in protestih pa danska in švedska vlada razmišljata tudi o ukrepih, s katerimi bi preprečili ali omejili tovrstne skrunitve svete knjige islama.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!