Dogovori doseženi, Španija pa bo predvidoma kmalu dobila novo vlado

Svet 10. Nov 202318:41 0 komentarjev
Pedro Sanchez
Pedro Sanchez (Foto: Susana Vera/REUTERS)

Dosedanjemu španskemu premierju Pedru Sanchezu je po sklenjenem dogovoru z baskovsko stranko PNV odprta pot do novega mandata.

Španska socialistična stranka (PSOE) premierja Pedra Sancheza je danes dosegla dogovor z baskovsko stranko PNV, ki Sanchezu odpira pot do novega oblikovanje vlade. Skupaj s podporo stranke PNV in katalonskih separatističnih strank si je namreč zagotovil dovolj glasov v parlamentu za imenovanje za premierja.

Sanchez je dogovore, ki mu bodo omogočili oblikovanje vladne koalicije, doslej sklenil z levim zavezništvom Sumar, Katalonsko republikansko levico (ERC), stranko Skupaj za Katalonijo (Junts) ter nekaterimi drugimi regionalnimi strankami.

Skupaj s podporo baskovske stranke PNV naj bi si v parlamentu zagotovil 179 od 350 glasov, kar bi mu omogočilo ponovno izvolitev za premierja v prvem krogu glasovanja. Volitve v parlamentu naj bi predvidoma potekale prihodnji teden, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Sanchezovi socialisti so na julijskih parlamentarnih volitvah dosegli drugi najboljši izid. Za oblikovanje vladne koalicije pa so potrebovali zlasti podporo katalonskih separatističnih strank Junts in ERC, s katerima je Sanchez včeraj sklenil dogovor. V zameno za njuno podporo naj bi v Španiji sprejeli zakon za amnestijo sodno preganjanih katalonskih politikov in aktivistov, zlasti zaradi vpletenosti v neuspeli poskus odcepitve Katalonije leta 2017.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!