Amnestija katalonskim politikom, Sanchezu pa oblikovanje vlade

Svet 09. Nov 202312:51 0 komentarjev
Carles Puigdemont in Pedro Sanchez
Carles Puigdemont in Pedro Sanchez. (Foto: PROFIMEDIA)

Španska socialistična stranka premierja Pedra Sancheza je danes po intenzivnih pogajanjih s katalonskimi separatisti dosegla dogovor, ki bo omogočil oblikovanje vlade, Sanchezu pa, da ostane na oblasti. V zameno za podporo naj bi po poročanju tujih medijev sprejeli zakon za amnestijo sodno preganjanih katalonskih politikov in aktivistov.

Stranka Junts katalonskega separatističnega politika Carlesa Puigdemonta bo v zameno za podporo Pedru Sanchezu pri oblikovanju vlade dobila zavezo, da bo parlament sprejel zakon o amnestiji za katalonske voditelje in aktiviste, ki jih preganjajo sodišča, zlasti zaradi vpletenosti v neuspeli poskus odcepitve Katalonije leta 2017, ob sklicevanju na vir blizu pogajanj poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Vir ni navedel podrobnosti o vsebini dogovora, ki naj bi ga po poročanju španskih medijev predstavili danes opoldne v Bruslju, kjer Carles Puigdemont biva od svojega odhoda iz Španije leta 2017, ko je po neuspelem poskusu odcepitve zapustil domovino, da bi se izognil pregonu.

Predlog zakona o amnestiji za katalonske separatiste je sicer vznemiril dobršen del španske politike, še posebej desne stranke, pa tudi precejšen del javnosti. Sprožil je tudi proteste v državi, na enem takih pred dnevi v Madridu se je zbralo več tisoč ljudi, že ta konec tedna pa so napovedani novi protesti.

Predlog zakona o amnestiji katalonskih separatistov vzbuja pomisleke tudi v Bruslju, poroča bruseljski spletni bilten Politico. Evropski komisar za pravosodje Didier Reynders je tako v pismu španski ministrici za pravosodje Pilar Llop Cuenca in ministru za predsedstvo Felixu Bolanosu zaprosil za več informacij o “morebitnem sprejetju zakona o amnestiji”, predvsem v zvezi z “osebnim, materialnim in časovnim obsegom tega predvidenega zakona”.

Po poročanju Politica, ki se sklicuje na uradnike blizu primera, je Evropska komisija prejela “številne pomisleke državljanov in drugih glede načrtovanega zakona”, in komisar Reynders si želi od španskih oblasti “več podrobnosti, da bi lahko oblikoval mnenje”.

Sanchez, ki je prejel mandat za sestavo vlade v začetku oktobra, ima do 27. novembra čas, da zbere potrebno večino v parlamentu, sicer bodo za januar sklicane nove volitve.

Njegovi socialisti so na julijskih parlamentarnih volitvah dosegli drugi najboljši izid in potrebujejo za oblikovanje vladne koalicije podporo strank katalonskih separatistov, in sicer Katalonske republikanske levice (ERC) in stranke Skupaj za Katalonijo (Junts). Za Sancheza je bila predvsem ključna podpora sedmih poslancev stranke Junts.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!