“Dolžni smo pripovedovati njihovo zgodbo, da se kaj takega ne bi več zgodilo”

Kultura 26. Jan 202410:58 4 komentarji
Foto: Asta Vrečko/FACEBOOK

Šest držav nekdanje Jugoslavije, tudi Slovenija, se je dogovorilo za ponovno vzpostavitev skupne jugoslovanske razstave v nekdanjem nacističnem taborišču smrti v Auschwitzu na Poljskem. "Izjemno pomembno je, da ohranjamo spomin na vse ubite," je po četrtkovem podpisu sporazuma v Parizu ocenila ministrica za kulturo Asta Vrečko.

“Izredno pomembno je, da ohranjamo spomin na vse ubite, na vso trpljenje Slovencev in Slovenk ter drugih pripadnikov nekdanjih Jugoslovanskih narodov, ki so bili internirani in doživljali nezamisljive grozote izključno zaradi svoje narodne pripadnosti ali političnega prepričanja. Dolžni smo pripovedovati njihovo zgodbo v spomin in opomin, da se kaj takega nikoli več ne bi zgodilo,” je ministrica za kulturo Asta Vrečko zapisala na Facebooku.

Kot je dodala, se s podpisom sporazuma zavezujejo k postavitvi in sofinanciranju skupne razstave na avtentičnem kraju spomina, ki pripoveduje številne osebne zgodbe, ostaja del družinskih zgodovin in kolektivnega spomina ter nosi številna pomembna sporočila za današnji čas in prihodnost.

Sporazum o financiranju ponovne vzpostavitve skupne jugoslovanske razstave v bloku 17 Državnega muzeja Auschwitz-Birkenau so v četrtek podpisali na sedežu Unesca v Parizu. Dogovor so po 14 letih pogajanj dosegle Bosna in Hercegovina, Hrvaška, Črna gora, Severna Makedonija, Srbija in Slovenija.

Kot poroča francoska tiskovna agencija AFP, bo obnova bloka 17 vključevala postavitev skupne stalne razstave o holokavstu v nekdanji Jugoslaviji, kjer so pobili od 66.000 od 80.000 Judov v državi. V Auschwitz so nacisti med drugo svetovno vojno deportirali skoraj 20.000 Jugoslovanov.

“Ta zgodovinski sporazum zapolnjuje praznino, odsotnost spomina na samem mestu, kjer so se te grozote dogajale,” je v izjavi dejala generalna direktorica Unesca Audrey Azoulay. Pogovori o projektu so se začeli leta 2010, a so jih upočasnile “spremembe v vladi, prekinitve in trenutki napetosti” med državami, piše AFP.

“Naše sodelovanje pri obnovi bloka 17 ni le materialna, ampak tudi moralna obveza do tistih, katerih usode so se krojile in določale znotraj teh zidov,” pa je ob podpisu izjavila črnogorska ministrica za kulturo Tamara Vujović. Kot je dodala, si jugoslovanske žrtve taborišč smrti zaslužijo, da se o njih govori, da se nanje ohrani spomin in da se njihove tragične usode nikoli ne pozabijo.

V soboto bo minilo 79 let od osvoboditve Auschwitza, ki ga je zgradila nacistična Nemčija po napadu na Poljsko. V tem največjem koncentracijskem taborišču v mestu Oswiecim je med letoma 1940 in 1945 umrlo milijon evropskih Judov, ob tem pa še okrog 80.000 nejudovskih Poljakov, 25.000 Romov in 20.000 sovjetskih vojakov.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje