Dominacija “Vse povsod naenkrat” in velika vrnitev Brendana Fraserja

Magazin 13. Mar 202306:27 0 komentarjev
Oskarji 2023
Carlos Barria/REUTERS

Film Vse povsod naenkrat je potrdil napovedi pred podelitvijo in pobral kar sedem pozlačenih kipcev na podelitvi filmskih nagrad oskar. Nominiran je bil v 11 kategorijah, oskarja pa je osvojil tudi v kategoriji za najboljši film. Veliko vrnitev je z oskarjem za glavno moško vlogo uprizoril Brendan Fraser.

Za film Vse povsod naenkrat so oskarje osvojili tudi Daniel Kwan in Daniel Scheinert za režijo in izvirni scenarij, Michelle Yeoh za glavno žensko vlogo, Ke Huy Quan za stransko moško vlogo, Jamie Lee Curtis za stransko žensko vlogo in Paul Rogers za montažo filma.

Vse povsod naenkrat  (ang. Everything Everywhere) je bil neverjeten zmagovalec kot film, ki se je oddaljil od tradicionalnega pripovedovanja zgodbe in začel zgodbo o družini v sporu.

“Za vse fantke in deklice, ki so nocoj videti kot jaz, je to svetilnik upanja in možnosti,” je na odru dejala 60-letna malezijska igralka Yeoh. “Dame, nikoli ne dovolite nikomur, da vam reče, da je vaš čas potekel,” je dodala.

Kipca za stransko vlogo igralcu, ki je vmes že opustil igranje

Quan, nekdanji otroški zvezdnik, ki je za dve desetletji opustil igranje, je prejel nagrado za najboljšega stranskega igralca za upodobitev nezadovoljnega moža Yeoh v družini, ki se spopada z davčno revizijo, ki ogroža njihov posel.

Quana, ki je bil rojen v Vietnamu, so ob prejemu kipca premagale solze. “Moje potovanje se je začelo na čolnu,” je dejal Quan. Med objemanjem kipca je v kamero dejal: “Mama, dobil sem oskarja.”

“Eno leto sem preživel v begunskem taborišču. Nekako sem končal tukaj na največjem hollywoodskem odru,” je zaključil govor in poljubil zlati kipec, je poročal Reuters.

Kot deček je Quan igral v filmu “Indiana Jones” iz leta 1984 in “The Goonies” iz leta 1985. 51-letnik je dejal, da je za nekaj let opustil igranje, ker je videl malo priložnosti za azijske igralce na velikem platnu.

Velika vrnitev igralca, ki je bil znan po vlogah iz devetdesetih let prejšnjega stoletja

Zmagovalec v kategoriji filmov v tujem jeziku, nemški film o prvi svetovni vojni Na zahodu nič novega, pa je ob skupaj devetih nominacijah dobil oskarja tudi za fotografijo (James Friend), izvirno glasbo (Volker Bertelmann) in oblikovanje produkcije.

Enega od dveh oskarjev za film Whale (Kit) je osvojil Brendan Fraser za glavno moško vlogo, film pa je dobil še oskarja za masko. Fraser je bil sicer znan po vlogah iz devetdesetih let prejšnjega stoletja, kot sta Mumija in Encino Man. Nagrado je prejel za vlogo predebelega moškega, ki poskuša znova vzpostaviti stik s hčerko.

Praznih rok so ostali irska črna komedija Duše otoka, ki je prišel na podelitev z devetimi nominacijami, biografski film o Elvisu Presleyju Elvis, ki je imel osem nominacij, in osebna družinska drama režiserja Stevena Spielberga Fabelmanovi, ki je imela sedem nominacij.

Oskarji 2023 Oskarji 2023
Mike Blake/REUTERS
Oskarji 2023 Oskarji 2023
Carlos Barria/REUTERS
Oskarji 2023 Oskarji 2023
Carlos Barria/REUTERS
Brendan Fraser Brendan Fraser
Mike Blake/REUTERS
Brendan Fraser Brendan Fraser
Mike Blake/REUTERS
Oskarji Oskarji
Mike Blake/REUTERS

Nagrada tudi za Avatar

Najdražji, 250 milijonov dolarjev vreden Avatar, ki je v kinodvoranah zaslužil že skoraj tri milijarde dolarjev, je dobil oskarja za vizualne učinke, Črni panter: Wakanda za vedno je dobil oskarja za kostumografijo, Top Gun Maverick za montažo tona, oskarja za priredbo scenarija pa je osvojil film Woman talking.

Voditelj podelitve Jimmy Kimmel se je uvodoma pošalil na račun režiserja filma Avatar Jamesa Camerona, da ga ni bilo na podelitev iz užaljenosti, ker ni bil nominiran. Podobno je ošvrknil tudi zvezdo filma Top Gun Toma Cruisa.

Oskarja za dokumentarni celovečerni film so dobili Daniel Roher, Odessa Rae, Diane Becker, Melanie Miller in Shane Boris za film Navalni o ruskem zaprtem opozicijskem politiku in oporečniku Alekseju Navalnemu.

Oskarja za celovečerni animirani film je po prejšnjih treh za igrane filme prejel Guillermo del Toro za Ostržka, oskar za izvirno pesem pa je šel v Indijo za film RRR (Naatu Naatu).

Petindevetdeseta podelitev oskarjev je v primerjavi z lanskoletno, ko je Will Smith prisolil klofuto voditelju Chrisu Rocku, minila brez incidentov. Ni pa manjkalo šal na račun lanskega dogodka in Kimmel je prisotne takoj na začetku opozoril, da ga ne morejo zlahka pretepsti, saj se morajo najprej prebiti skozi igralce akcijskih filmov, ki jih je naštel skupaj s kakšnimi manj gibljivimi.

Curtis nagrado za stransko žensko vlogo

Svojega prvega oskarja je bila vesela tudi 64-letna Jamie Lee Curtis, ki ga je dobila za stransko žensko vlogo v istem filmu. Ob prejemu nagrade je oskarja posvetila vsem, ki so pomagali pri njeni desetletja dolgi karieri, in se spomnila tudi staršev Tonyja Curtisa in Janet Leigh, ki sta bila nominirana.

Prenos so letos raztegnili na skoraj štiri ure, potem ko je bilo lani veliko pritožb, ker so nagrade v določenih kategorijah podelili prej, izven neposrednega prenosa.

Podaljšano podelitev je z nastopom malce skrajšala Rihanna s pesmijo za film Črni panter Lift Me Up. Navdušil je tudi nastop nagrajene pesmi Naatu Naatu in Lady Gaga, ki je zapela pesem iz filma Top Gun Hold My Hand.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!