Dončić do rekorda v ligi NBA tudi s pomočjo starodavne kitajske terapije?

Magazin 28. Dec 202213:04 1 komentar
Luka Dončić
PROFIMEDIA

Pozornejši spremljevalci slovenskega košarkarskega zvezdnika Luke Dončića so lahko ob njegovi sijajni, zgodovinski in rekordni predstavi proti New York Knicks na Dončićevem telesu opazili tudi rdeče kroge. Ne prvič. Ti krogi so značilni za uporabnike "cupping" terapije oziroma vakuumske terapije, ki je med športniki sicer zelo priljubljena, saj naj bi med drugim lajšala tudi bolečine.

Slovenski košarkarski as  Luka Dončić ima za seboj rekordno noč v ligi NBA. Dallas Mavericks je povsem izgubljenega položaja v zadnjih sekundah tekme vrnil v igro za zmago in popeljal tekmo proti New Yorku v podaljšek. Tam so s soigralci spreobrnili tekmo in slavili s 126:121. Pred domačimi navijači je Dončić je prikazal izjemno predstavo, ki se ji klanja celoten svet. Tekmo je zaključil s 60 točkami, 21 skoki in 10 podajami.

Kdor je natančno opazoval slovenskega košarkarskega virtuoza, je lahko na njegovem telesu opazil rdeče kroge, ki so vsake toliko pokukali izpod dresa. Ti krogi so značilni za “cupping” terapijo oziroma terapijo z vakuumom, ki jo uporabljajo številni športniki.

Phelps s številnimi rdečimi krogi že na OI 2016

Terapija poteka tako, da zdravitelji med drugimi delujejo tudi z ogretimi skodelicami. Te ustvarijo vakuum in naj bi iz telesa izvlekle tekočino ter strupe, s tem pa lajšajo bolečine in delujejo kot terapija. S to metodo se stimulira periferni živčni sistem, mišice in koža pa dobijo več krvi, terapijo opisuje ena od ameriških klinik.

Zaradi tega nastanejo tudi madeži na telesu, ki so zelo opazni in so vidni še od tri do štiri dni.

Dončić se vakumske terapije poslužuje že nekaj časa, saj so se o madežih na njegovem telesu ameriški mediji razpisali že maja, ko so jih opazili na vratu 23-letnika.

Terapijo z vakuumskimi kozarci naj bi na Kitajskem uporabljali že več tisoč let pred našim štetjem, v zahodno fizioterapijo pa je prišla preko Rusije, uporablja pa so jo zlasti pri športnih poškodbah.

Eden prvih športnikov, ki je zaslužen za popularizacijo vakuumske terapije je predvsem ameriški plavalski šampion Michael Phelps. Lastnik 23 zlatih olimpijskih kolajn je imel na olimpijskih igrah v Riu leta 2016 hrbet, poln rdečih krogov. Terapijo, ki je takrat požela veliko pozornosti, pa so uporabljali tudi številni drugi ameriški športniki.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje