Dva tedna po atentatu na predsednika Haiti dobil premierja

Svet 21. Jul 202108:06 0 komentarjev
Ariel Henry
Ricardo Arduengo/REUTERS

Kabinet ministrov na Haitiju bo vodil Ariel Henry, ki ga je ubiti predsednik Jovenel Moise na funkcijo imenoval tik pred atentatom. K njegovem imenovanju so pozvale tudi tuje države.

Po umoru predsednika Haitija Jovenela Moisa 7. julija je funkcijo predsednika vlade prevzel Ariel Henry. Volitve so sicer načrtovane za september, Henry pa je napovedal, da bo njegova vlada poskrbela za pogoje, da se bo volitev lahko udeležilo čimveč volilnih upravičencev.

S tem, da vodenje haitijske vlade prevzame Henry, se je strinjal tudi dosedanji premier Claude Joseph. Moise je namreč v dneh pred atentatom na premiersko funkcijo imenoval Henrya, a ta v času do njegove smrti ni zaprisegel. K temu, da funkcijo predsednika vlade prevzame Ariel Henry, je pozvala tudi skupina veleposlanikov Brazilije, Francije, Kanade, Nemčije, Španije, ZDA in Evropske unije ter predstavniki Združenih narodov in Organizacije ameriških držav.

V atentatu na predsednika Haitija je bila ranjena prva dama Martine Moise, ki se je v domovino vrnila po zdravljenju v ZDA. Ranjen ni bil nobeden od varnostnikov. Pristojni na Haitiju domnevajo, da je atentat organiziral 63-letni haitijski državljan Christian Emmanuel Sanon, ki živi na Floridi in je na Haiti z zasebnim letalom priletel v začetku junija s “politični motivi”.

Haiti
Ricardo Arduengo/REUTERS

71-letni Henry, bivši kirurg in nekdanji minister, je ob prevzemu premierskih dolžnosti napovedal, da bo oblikoval vlado narodne enotnosti in jo vodil do volitev. V svoji vladi je obdržal skoraj vse ministre dosedanje vlade, Joseph bo opravljal funkcijo ministra za zunanje zadeve. Ob zaprisegi je državljane pozval k enotnosti in se zahvalil tujim državam za pomoč pri preiskavi predsednikovega umora.

Henry prevzema vodenje Haitija v času, ko je najrevnejša država Zahodne hemisfere pogreznjena v politično krizo – zaradi prelaganja parlamentarnih volitev v državi ni funkcionalnega parlamenta, Moisovo predsedovanje so zaznamovali protivladni protesti in porast kriminalnih združb.

Haitijski predsednik je bil ubit 7. julija v svojem domovanju v prestolnici Port-au-Prince. Doslej so aretirali najmanj 26 ljudi: 18 nekdanjih vojakov iz Kolumbije, pet Haitijcev in tri haitijske Američane. Med aretiranimi so haitijski policisti, osamili pa so tudi sedem visokih policijskih uradnikov (ti uradno niso aretirani).

Ariel Henry
Ricardo Arduengo/REUTERS

Poleg zaprisege predsednika vlade je v torek na Haitiju prav tako potekala spominska slovesnost za ubitim Moisejem, na kateri so bili mednarodni predstavniki in državni uradniki Haitija. Joseph je za umor obtožil oligarhe in kriminalce, ki so najprej napadali predsednikov značaj, nato še njega osebno.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!