Prvi vesoljski turist zadnjih deset let po 12 dneh na ISS pristal v Kazahstanu

Svet 20. Dec 202107:54 > 09:47 0 komentarjev
Yusaku maezawa
Shamil Zhumatov/REUTERS

Japonski milijarder Jusaku Maezava se je vrnil na Zemljo. Potem ko je 8. decembra z ruskega vesoljskega izstrelišča v Bajkonurju v Kazahstanu poletel proti Mednarodni vesoljski postaji in tam preživel 12 dni, je danes pristal 150 kilometrov jugovzhodno od kazahstanskega mesta Žezkazgan.

Japonski milijarder Jusaku Maezava je danes po 12 dneh, preživetih v vesolju, znova pristal na Zemlji. S tem se je zaključil njegov uspešni poskusni polet pred poletom okoli Lune, ki ga japonski poslovnež načrtuje za leto 2023. Čez dve leti naj bi namreč naš satelit obkrožil v vesoljskem plovilu Elona Muska SpaceX.

46-letni zbiratelj umetnin in mogotec modnega sveta je proti Mednarodni vesoljski postaji (ISS) poletel 8. decembra. Na ruski raketi Sojuz sta bila poleg Maezave še njegov asistent in filmski producent Jozo Hirana ter ruski kozmonavt Aleksander Misurkin, ki je upravljal plovilo.

Maezava, ki je velik vesoljski entuziast, je s tem postal prvi vesoljski turist, ki je v zadnjem desetletju poletel proti Mednarodni vesoljski postaji. Leta 1990 so sicer naziv prvega vesoljskega turista nadeli japonskemu novinarju Tojohiru Akijami, ki je poletel na vesoljsko postajo Mir.

Maezava je ves čas poleta in bivanja na ISS snemal, posnetke pa si je mogoče ogledati na njegovem kanalu YouTuba.

Maezava načrtuje, da bo leta 2023 okoli Lune poletel še z osmimi ljudmi, postal pa bo prvi zasebni potnik SpaceXa. Od osmih potnikov, ki bodo poleteli z njim v vesolje, pa zahteva, da opravijo zdravniški pregled in z njim uspešno prestanejo razgovor.

 

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!