Japonski milijarder Maezava poletel proti ISS

Svet 08. Dec 202110:23 > 10:34 0 komentarjev
Yusaku Maezawa
Shamil Zhumatov/REUTERS

Japonski milijarder Jusaku Maezava je na ruski raketi poletel proti Mednarodni vesoljski postaji, kjer bo preživel 12 dni, v tem času želi opraviti sto nalog.

“Sanje se uresničujejo,” je danes zjutraj poTwitterju zapisal Jusaku Maezava. Raketa, na kateri sta poleg njega še filmski producent Jozo Hirano in kozmonavt Aleksander Misurkin, ki upravlja plovilo, je z ruskega vesoljskega izstrelišča v kazahstanskem Bajkonurju proti ISS poletela ob 8.38 po srednjeevropskem času.

Let bo predvidoma trajal nekaj več kot šest ur. Po pristanku na ruskem delu ISS bo trojica na postaji preživela 12 dni. Hirano bo bivanje snemal tudi s kamero, posnetke pa si bo mogoče ogledati na YouTubovem kanalu Maezave. 46-letni japonski milijarder je sicer napovedal, da bo na vesoljski postaji opravil 100 nalog, med drugim želi organizirati prijateljski turnir v badmintonu.

Na ISS je trenutno sedem astronavtov, med njimi dva ruska in en japonski. Maezava in Hirano sta prva vesoljska turista iz Japonske po letu 1990, ko je na vesoljsko postajo Mir poletel japonski novinar Tojohiro Akijama. Maezava za leto 2023 s še osmimi ljudmi načrtuje poleg okoli Lune.

 

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!