Ekološka nesreča v BiH: reka Bosna se je obarvala rdeče

Svet 31. Jan 202318:04 0 komentarjev
Reka Bosna
Facebook/@Safet Kubat

Prebivalce mesta Zenica v Bosni in Hercegovini je v torek zjutraj presenetila okoljevarstvena nesreča, zaradi katere se je reka Bosna obarvala rdeče. Razlog za obarvanje je izliv do sedaj še neznane snovi iz iztočnega kanala v bližini jeklarskega podjetja ArcelorMittal.

V torek zjutraj se je voda v reki Bosni v bosanskem mestu Zenica obarvala rdeče. Prizor je vznemiril meščane, ki so ga poimenovali kar “krvava reka”.

Zeničani so takoj odvzeli vzorce vode in poklicali pristojne službe. Te so ugotovile, da je vzrok za rdečo barvo za zdaj še neznana snov, ki je v Bosno odtekala iz jeklarskega proizvodnega podjetja ArcelorMittal.  Zaradi izliva je na terenu že pristojni inšpektor za vode.

Odzvali so se tudi v podjetju ArcelorMittal: “Jutranji incident v reki Bosni predstavlja veliko presenečenje za nas, saj že leta vlagamo v sisteme za zmanjševanje vplivov na okolje in na tem področju beležimo pomembne izboljšave. Situacija je za nas nesprejemljiva, zato izvajamo zelo podrobno preiskavo na terenu, da skupaj s pristojnimi institucijami ugotovimo, kaj se je zgodilo. Rezultate pričakujemo v roku 24 ur, ko vam bomo predstavili vsa ugotovljena dejstva.”

Po poročanju N1 Zagreb je bilo podjetju ArcelorMittal od nedavnega prepovedano odlagati vodo v reko, zaradi česar so ob današnjem dogodku mnogi meščani že podali prijave pristojnim inšpekcijskim službam.

Kot poroča Zenit.ba, pristojne inšpekcije izvajajo vse zakonsko predpisane ukrepe, da bi ugotovili vzrok onesnaženja in ustrezno sankcionirali povzročitelja. O ugotovitvah in sprejetih ukrepih bodo po zaključeni inšpekciji tudi obvestili javnost.

Preberite še: Okoljska katastrofa v BiH: dve desetletji plavajoče deponije smeti

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!