Erdogan bo najverjetneje moral odteči še en krog

Svet 14. Maj 202312:35 > 15. Maj 2023 06:42 3 komentarji

Turški državljani so glasovali na parlamentarnih in predsedniških volitvah, ki so po mnenju analitikov prelomne, predstavljajo pravzaprav referendum o oblasti dolgoletnega turškega voditelja Recepa Tayyipa Erdogana. Po zadnjih delnih neuradnih rezultatih, ki jih je objavila državna tiskovna agencija Anadolu, ima na predsedniških volitvah Erdogan prednost pred glavnim izzivalcem, kandidatom združene opozicije Kemalom Kilicdaroglujem. A Turčija bo, kot vse kaže, predsednika vendarle dobila v drugem krogu. Delni neuradni izidi parlamentarnih volitev medtem kažejo, da bo Erdoganu skupaj z zavezniki uspelo ohraniti parlamentarno večino.

Turški državljani, volilno pravico jih ima 64 milijonov, so volili predsednika države in poslance. Opazovalci volitev so poročali o visoki volilni udeležbi, tuji mediji pa so objavili fotografije dolgih vrst ljudi, ki so ponekod čakali, da bi oddali svoj glas. O odmevnejših volilnih nepravilnostih niso poročali.

Vse kaže, da bo Turčija predsednika dobila v drugem krogu. Po zadnjih delnih neuradnih izidih, ki jih je objavila turška državna agencija Anadolu, na predsedniških volitvah večine glasov ne bosta zbrala niti Recep Tayyip Erdogan niti njegov glavni izzivalec Kemal Kilicdaroglu, pri čemer pa Erdoganu vseeno kaže bolje: zbral naj bi več kot 49 odstotkov glasov, Kilicdaroglu pa 45. Za predsednika je sicer kandidiral tudi ultranacionalistični Sinan Ogan, ki pa je glede na delne neuradne izide zbral nekaj več kot pet odstotkov podpore. Tudi delni neuradni rezultati, ki jih je medtem objavljala tiskovna agencija Anka, so kazali, da nobeden od kandidatov ne bo zbral večine glasov.

Oba kandidata sta ponoči nagovorila svoje podpornike. Erdogan, ki je iz Istanbula, kjer je oddal svoj glas, odpotoval v Ankaro, je komentiral, da je v prednosti pred Kilicdaroglujem, njegov izzivalec pa je napovedal zmago v drugem krogu, če bo do njega prišlo, poročajo tuji mediji.

Turčija
Podporniki Kilicdarogluja v Ankari (Yves Herman/REUTERS)

Pričakovanje, da bodo prvi delni neuradni izidi kazali na precejšnjo prednost 69-letnega Erdogana, se je sicer uresničilo, saj je po prvih objavah kazalo, da bo Erdogan slavil že v prvem krogu. Navadno so namreč najprej preštete glasovnice s podeželja, kjer so trenutnemu turškemu predsedniku volilci bolj naklonjeni, navaja tiskovna agencija Reuters. A več glasov kot so prešteli, manjša je bila Erdoganova prednost.

Opozicija sporočila, da vodi

Ob tem, ko je državna tiskovna agencija Anadolu objavljala delne neuradne izide, ki so bili izrazito naklonjeni Erdoganu, pa je opozicija te navedbe izpodbijala.

“Vodimo,” je – kmalu po začetku objavljanja neuradnih delnih izidov – na Twitterju zapisal 74-letni Kilicdaroglu. Faik Oztrak, tiskovni predstavnik največje opozicijske stranke Republikanska ljudska stranka (CHP), iz vrst katere prihaja tudi Kilicdaroglu, pa je agencijo Anadolu obtožil manipuliranja s podatki. Napovedal je, da ta medij “tradicionalno manipulira zadnjič”, in dodal, da bo volilna udeležba rekordno visoka.

Turčija
Osman Sadi Temizel /REUTERS

O kredibilnosti navedb agencije Anadolu sta javno podvomila tudi priljubljena župana Istanbula in Ankare Ekrem Imamoglu in Mansur Java (oba iz stranke CHP). Tudi na volitvah v preteklosti so namreč prvi delni neuradni izidi nakazovali veliko prednost Erdogana, ki pa se je nato manjšala.

Predvolilnih pričakovanj je veliko, enako tudi negotovosti, pri čemer pa vladavina aktualnega predsednika Turčije Recepa Tayyipa Erdogana v zadnjih dveh desetletjih še ni bila pred tako veliko preizkušnjo. Kdo je torej Erdoganov glavni izzivalec in kakšne politike napoveduje? Kdo so njegovi zavezniki in katera stranka bo jeziček na tehtnici pri oblikovanju parlamentarne večine? Preberite v prispevku Volitve v Turčiji: verjetno najpomembnejše volitve letošnjega leta.

Kemal Kilicdaroglu
Kemal Kilicdaroglu/Alp Eren Kaya/Republican People’s Party/via REUTERS

V Turčiji tudi parlamentarne volitve

Poleg predsedniških volitev so v Turčiji, kot že rečeno, potekale tudi parlamentarne, na katerih so volilci volili 600 članov parlamenta. Za vstop v parlament mora stranka zbrati najmanj sedem odstotkov glasov.

Glede na delne neuradne izide ob večini preštetih glasov bo Erdoganu skupaj z zavezniki v parlamentu uspelo ohraniti večino. Erdoganova stranka Pravičnost in razvoj (AKP) in stranka Nacionalistično gibanje (MHP) naj bi skupaj osvojili več kot 300 sedežev. Erdoganova AKP je vseeno dobila manj podpore kot na volitvah v preteklosti, piše britanski BBC. Po podatkih Anadoluja naj bi zbrali 35 odstotkov glasov oziroma 267 poslanskih sedežev, kar pomeni izgubo 28 sedežev.

Recep Tayyip Erdogan
Recep Tayyip Erdogan v Ankari (Umit Bektas /REUTERS)

Erdogan in Kilicdaroglu pozvala k varovanju volilnih skrinjic

Erdogan, ki je glasoval v Istanbulu, je novinarjem izrazil željo, da bi bil izid volitev “dober” za državo. “Moja prošnja bogu je, da bo rezultat po današnjem štetju dober za prihodnost naše države, za turško demokracijo,” je povedal po navedbah Al Džazire.

Ob zaprtju volišč je svoje podpornike prek družbenega omrežja Twitter pozval, naj “zaščitijo volilne skrinjice”. Kot je zapisal, bodo še naprej varovali “voljo ljudi, vse dokler rezultati ne bodo dokončni”.

Številni so že pred volitvami podvomili o tem, da bi bil Erdogan pripravljen mirno sestopiti z oblasti v primeru poraza. Turški predsednik je sicer napovedal, da bo spoštoval izid volitev.

Recep Tayyip Erdogan
Umit Bektas/REUTERS

Podobno je, prav tako prek Twitterja, “heroje demokracije” pozval Kilicdaroglu. Pozval jih je, naj volilnih skrinjic ne izpustijo izpred oči, dokler ne bodo pripravljena vsa končna poročila o oddanih glasovih.

Kilicdaroglu, skupni kandidat Omizja šestih oziroma naveze ideološko raznolikih šestih strank, ki si s skupnimi močmi prizadevajo za zmago na volitvah, je po oddaji svojega glasu komentiral, da so “vsi pogrešali demokracijo”. Napovedal je, da bo v državo “prišla pomlad”, pomladi pa da se bodo nadaljevale tudi v prihodnje.

Turčija Turčija
Podporniki Erdogana v Ankari (Umit Bektas/REUTERS)
Turčija Turčija
Gneča pred voliščem v Ankari (Yves Herman/REUTERS)
Kemal Kilicdaroglu Kemal Kilicdaroglu
Yves Herman/REUTERS
Turčija Turčija
Sertac Kayar/REUTERS
Turčija Turčija
Osman Sadi Temizel /REUTERS
Turčija Turčija
Dylan Martinez/REUTERS
Turčija Turčija
Štetje glasovnic iz tujine (Yves Herman/REUTERS)
Turčija Turčija
Yves Herman/REUTERS
Turčija Turčija
Hannah McKay/REUTERS
Turčija Turčija
Emilie Madi/REUTERS
Turčija Turčija
Dylan Martinez/REUTERS
Turčija Turčija
Sertac Kayar/REUTERS
Turčija Turčija
Podporniki Erdogana v Ankari (Umit Bektas/REUTERS)

Okoli 1,76 milijona volivcev v tujini je glasovalo že pred nedelji. Volilna udeležba v tujini je bila 53-odstotna, navaja STA.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje