Ameriški predsednik Biden opozarja: Iran bo prej ali slej napadel Izrael

Svet 12. Apr 202410:12 > 21:51 9 komentarjev
Joe Biden
Foto: PROFIMEDIA

Po napadu na iranski konzulat v Siriji, v katerem so umrli pomembni iranski vojaški uradniki, je odnos med Teheranom in Tel Avivom vedno bolj razgret. Ameriški predsednik Joe Biden je dejal, da pričakuje, da bo Iran "prej ali slej" napadel Izrael, ki ima neomajno podporo ZDA. Izraelski državniki zagotavljajo, da so pripravljeni na vojaški napad dolgoletnega nasprotnika, ki ga pričakujejo v prihodnjih 24 do 48 urah.

Na Bližnjem vzhodu, kjer se spopadi med izraelsko vojsko in borci Hamasa v Gazi odvijajo že več kot pol leta, se pozornost vedno bolj usmerja k Iranu. Po napadu na iransko veleposlaništvo v sirski prestolnici Damask, za katerega naj bi bil odgovoren Izrael in je terjal življenja pomembnih ljudi v strukturi iranske revolucionarne garde, mednarodna skupnost z veliko mero skrbi čaka na morebiten povračilni udarec Teherana.

Ameriški predsednik Joe Biden je na petkovi novinarski konferenci dejal, da bo Iran “prej ali slej” napadel Izrael in da te napovedi “temeljijo na poročilih obveščevalnih služb”, ki pa jih podrobneje ni razkril. Na vprašanje, kaj bi Iranu sporočil o morebitnem napadu, je bil ameriški predsednik jedrnat. “Ne delajte tega,” poroča portal Politico.

Politico je danes pred izjavo ameriškega predsednika sicer poročal, da v Washingtonu ocenjujejo, da Iran načrtuje velik povračilni napad, s katerim bi poslal sporočilo Izraelu, ne želi pa sprožiti vojne v regiji, na katero bi se odzvale ZDA. Po navedbah dveh neimenovanih predstavnikov Bidnove administracije, na katera se sklicuje Politico, ZDA domnevajo, da bodo iranski povračilni ukrepi vključevali kombinacijo napadov z raketami in droni.

Razmere so zelo negotove, a zaostrena retorika med predstavniki obeh držav potrjuje, da so razmere zelo resne. Tako je iranski voditelj ajatola Ali Hamenej v televizijskem nagovoru dejal, da je bil izraelski napad v Damasku enakovreden napadu na Iran. “Ko so napadli območje našega konzulata, je bilo, kot da so napadali naše ozemlje. Zlobni režim je storil napako, zato mora biti kaznovan in tudi bo,” je dodal.

Ostro se odzivajo tudi v Izraelu, kjer poudarjajo, da so pripravljeni na iranski vojaški napad, na katerega bodo odgovorili. Po poročanju ameriškega časnika Wall Street Journal, ki se sklicuje na dobro obveščen vir, se Izrael pripravlja na neposreden napad Irana na jug ali sever Izraela že v prihodnjih 24 do 48 urah. Viri blizu iranskemu vodstvu pa so za časnik pojasnili, da v Teheranu o napadu na Izrael sicer razpravljajo, da pa še niso sprejeli končne odločitve glede tega, piše WSJ na svoji spletni strani.

Porušena stavba ob iranskem veleposlaništvu
Porušena stavba ob iranskem veleposlaništvu (Foto: PROFIMEDIA)

Velja spomniti tudi, da je Iran podpornik številnih skrajnih skupin, ki so v zadnjega pol leta napadale izraelske in ameriške cilje na Bližnjem vzhodu. Za iranske vazale tako veljajo borci Hezbolaha v Libanonu, hutijevci v Jemnu in številne oborožene milice v Iraku in Siriji.

V Washingtonu so že stekla prizadevanja za umiritev napetosti in preprečitve napada na ameriško zaveznico. Ameriški državni sekretar Antony Blinken je v četrtek opravil telefonske pogovore s kolegi iz Kitajske, Turčije, Savdske Arabije in nekaterih evropskih držav ter jih pozval, naj uporabijo svoj vpliv in Iranu dajo vedeti, da zaostritev spopadov na Bližnjem vzhodu ni v nikogaršnjem interesu.

Ameriškim diplomatom iz previdnosti omejili gibanje

Tiskovna predstavnica Bele hiše Karine Jean-Pierre je prav tako v četrtek povedala, da so ZDA posvarile Iran glede groženj Izraelu. Predsednik ZDA Biden je že v sredo povedal, da je ameriška podpora Izraelu neomajna, ne glede na vse kritike na račun premierja Benjamina Netanjahuja zaradi vojne v Gazi.

Svarila pred iranskim napadom so za sabo že potegnila nekatere previdnostne ukrepe. ZDA so svojim diplomatom v Izraelu prepovedale nenujna potovanja izven območij Tel Aviva, Jeruzalema in Beeršebe.

Previdni so tudi pri nemškem letalskem prevozniku Lufthansa, ki je od minulega konca tedna odpovedala vse lete v iransko prestolnico. Kot poroča Reuters, so do sobote iz previdnosti odpovedali vse polete. Poleg nemške družbe leti v Teheran tudi avstrijski prevoznik Austrian Airlines, ki poletov ni odpovedal. Kot so za Reuters navedli pri prevozniku, ki je v lasti Lufthanse, so pri letih v iransko prestolnico prilagodili urnike, tako da bi se izognil nočnemu postanku.

Tiskovna predstavnica Bele hiše Karine Jean-Pierre
Tiskovna predstavnica Bele hiše Karine Jean-Pierre (Foto: PROFIMEDIA)

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje