Estonska premierka Kallas: Pripravljeni smo podpreti Rutteja za prvega moža Nata

Svet 27. Mar 202422:07 0 komentarjev
Kaja Kallas
Estonska premierka Kaja Kallas (Foto: PROFIMEDIA)

Estonija je pripravljena podpreti kandidaturi nizozemskega premierja Marka Rutteja in romunskega predsednika Klausa Iohannisa za novega generalnega sekretarja zveze Nato, je v torek dejala estonska premierka Kaja Kallas. Pri tem ocenjuje, da ima Rutte večje možnosti za zmago.

Estonska vlada se je po navedbah tamkajšnje premierke Kaje Kallas, o kateri so mediji nedavno ugibali, ali bo tudi sama kandidirala za najvišji položaj v Natu, že sestala tako z Mark Ruttejem kot Klausom Iohannisom in je pripravljena podpreti oba kandidata. Ob tem je premierka predlagala tri merila, ki bi jih po njenem mnenju moral izpolnjevati novi generalni sekretar Nata, poroča portal estonske javne radiotelevizije ERR.

“Eden od teh je, kako vse zaveznice privesti do tega, da za obrambo namenjajo vsaj dva odstotka svojega BDP,” je dejala. Meni, da bi bil za prepričevanje zaveznic najbolj primeren kandidat iz države, ki že namenja vsaj dva odstotka BDP za obrambo.

“Drugo pomembno merilo je geografsko ravnovesje,” je nadaljevala in opozorila, da na vodilnih položajih Nata še ni bilo nikogar iz vzhodne Evrope. Kot tretje merilo pa je izpostavila zmožnost kandidata, da oblikuje koalicije in najde kompromise. Pri slednjem merilu je ocenila, da bi bil Rutte primeren kandidat.

“Rutte je že dolgo časa vodja koalicijske vlade. Videla sem ga za mizo EU. Zna se pogajati o kompromisih in zagotoviti, da se vsi z nečem strinjajo. V tem je njegova prednost,” je dejala. Vseeno pa je izrazila zaskrbljenost glede tega, kako bi Rutte zaveznice prepričal o povišanju izdatkov za obrambo, saj Nizozemska za obrambo trenutno namenja okoli 1,6 odstotka BDP.

Prepričana je, da ima Estonija več dobrih kandidatov za položaj namestnika generalnega sekretarja Nata. “Doslej ni bilo nikogar iz naše regije na položaju namestnika, mi pa smo v Natu že 20 let. To ni v redu. Tudi Rutte se s tem strinja,” je še dodala.

Naslednika Jensa Stoltenberga na čelu Nata naj bi naznanili še pred julijskim vrhom v Washingtonu. Za glavnega favorita sicer velja Rutte, ki si je doslej zagotovil podporo več držav, vključno s pomembnimi glasovi ZDA, Velike Britanije in Nemčije. Kandidat za izvolitev sicer potrebuje soglasno podporo vseh 32 članic, kar pa bi Rutteju lahko preprečila Madžarska. Budimpešta je namreč v začetku meseca sporočila, da Rutteja ne namerava podpreti za novega generalnega sekretarja Nata.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!