EU bo namesto ruskega kupovala več ameriškega plina

Gospodarstvo 25. Mar 202210:40 > 13:12 3 komentarji
Ursula von der Leyen
PROFIMEDIA

Predsednica Evropske komisije Ursula von der Leyen je sporočila, da bo Evropska unija od ZDA letno dobavila 50 milijard kubičnih metrov utekočinjenega zemeljskega plina. Predsednik ZDA Joe Biden je ob tem poudaril, da je pomembno, da Unija čim prej zmanjša svojo odvisnost od ruskih energentov.

Evropska unija in ZDA so se dogovorile o dobavi 50 milijard kubičnih metrov ameriškega utekočinjenega zemeljskega plina Uniji na leto, ki lahko nadomesti tretjino letne dobave plina iz Rusije v EU, je po pogovorih z ameriškim predsednikom Joejem Bidnom povedala predsednica Evropske komisije Ursula von der Leyen. Evropska unija želi po njenih besedah diverzificirati svojo dobavo “stran od Rusije”, pri čemer želi okrepiti sodelovanje z “zanesljivimi dobavitelji, vrednimi zaupanja”.

Po navedbah tiskovne agencije Reuters ni povsem jasno, ali omenjena količina plina predstavlja dodatek k 22 milijardam kubičnih metrov plina, ki so jih ZDA v EU izvozile lani.

ZDA so se že zavezale, da EU zagotovijo dodatnih 15 milijard kubičnih metrov utekočinjenega zemeljskega plina v tem letu kot nadomestilo za ruski plin. Za naprej pa si bo Evropa prizadevala za stabilno dobavo ameriškega plina najmanj do leta 2030. Dovolj energentov je po besedah von der Leyen treba zagotoviti ne le za naslednje leto, temveč tudi v prihodnjih letih.

“Naše sodelovanje glede sankcij zoper Rusijo je bilo izredno. Pokazalo je, da kadar delujemo skupaj, smo močnejši in lahko naredimo spremembo,” je sporočila von der Leyen. Na novinarski konferenci je prav tako povedala, da so se ZDA in EU odločene zoperstaviti “brutalni vojni Rusije”, ki bo po njenih besedah predstavljala “strateški neuspeh [ruskega predsednika Vladimirja] Putina.”

Predsednik ZDA Biden je na današnji novinarski konferenci izpostavil dva vidika sodelovanja ZDA in EU – po njegovem je pomembno, da Unija čim prej zmanjša svojo odvisnost od ruskih energentov na eni strani, ter po drugi zmanjša povpraševanje po plinu nasploh. “Vem, da bo Evropa plačala ceno za odpoved ruskemu plinu, a je to edina moralno pravilna odločitev,” je komentiral ameriški predsednik, ki je prav tako povedal, da je cilj ZDA in Unije “varna in čista energetska prihodnost”.

Reuters še dodaja, da je ameriška proizvodnja utekočinjenega zemeljskega plina maksimalno obremenjena, zato analitiki opozarjajo, da bo predvidoma zaradi dodatnega izvoza plina v Evropo zmanjšan izvoz drugam po svetu.

ZDA in Evropska komisija so objavile tudi skupno pisno izjavo za javnost o evropski energetski varnosti, v kateri se zavezujejo k zmanjšanju evropske odvisnosti od ruske energije, najostreje obsojajo rusko invazijo Ukrajine ter izpostavljajo skupni cilj zagotavljanja energetske oskrbe EU in Ukrajini. “Energetska varnost in vzdržnost EU in Ukrajine sta bistveni za mir, svobodo in demokracijo v Evropi,” piše v izjavi. EU in ZDA so se dogovorile tudi za takojšnjo vzpostavitev posebne delovne skupine o energetski varnosti, ki ji bosta sopredsedovala predstavnik Bele hiše in predstavnik predsednice Komisije. Skupina bo bdela nad uresničevanjem omenjenih ciljev, v prvi vrsti za zagotovitev dodatnih 15 milijard kubičnih metrov ameriškega utekočinjenega zemeljskega plina Uniji v tem letu.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje