EU kritična do zaprtja srbskih bank na Kosovu: To bo imelo negativen vpliv

Svet 21. Maj 202418:53 1 komentar
Foto: PROFIMEDIA

Evropska unija je kritična do zaprtja šestih podružnic srbske banke Poštna hranilnica na severu Kosova. Obe strani poziva, naj se vrneta za pogajalsko mizo. "Ponedeljkova operacija znova dokazuje, da kosovske oblasti dajejo prednost enostranskim in neusklajenim dejanjem namesto sodelovanju s prijatelji in zavezniki," je v izjavi zapisal predstavnik evropske službe za zunanje delovanje Peter Stano.

EU je danes kritizirala ponedeljkovo zaprtja šestih podružnic srbske Poštne hranilnice na severu Kosova le nekaj dni po izteku prehodnega obdobja za uveljavitev uredbe o prepovedi prometa v srbskih dinarjih. EU kosovsko potezo ocenjuje kot zaostrovanje odnosov v času, ko je dialog med državama zastal, in hkrati obe poziva nazaj za pogajalsko mizo.

Zaprtje brez predhodnega obvestila ali usklajevanja samo nekaj dni po zadnjem srečanju v okviru dialoga med Beogradom in Prištino zaostruje odnose in spodkopava prepričanje v dobro vero Kosova za normalizacijo odnosov v okviru dialoga, so danes sporočili iz evropske službe za zunanje delovanje (EEAS).

“Medtem ko vzdržnih rešitev še ni na obzorju, bo poteza negativno vplivala na vsakdanje življenje in življenjske razmere kosovskih Srbov in drugih skupnosti, ki prejemajo nakazila iz Srbije,” je v izjavi zapisal predstavnik EEAS Peter Stano.

Kosovska policija je na severu Kosova zaprla več podružnic srbske banke Poštna hranilnica
Kosovska policija je na severu Kosova zaprla več podružnic srbske banke Poštna hranilnica. (Foto: PROFIMEDIA)

Stano: “Kosovske oblasti dajejo prednost enostranskim dejanjem namesto sodelovanju s prijatelji”

Kosovo je ukrep sprejelo po tem, ko se je 12. maja izteklo prehodno obdobje za izvajanje uredbe kosovske centralne banke (CBK). Čeprav plačilni promet v dinarjih ni več dovoljen od 1. februarja, nespoštovanja uredbe vse do ponedeljka niso sankcionirali.

“Ponedeljkova operacija znova dokazuje, da kosovske oblasti dajejo prednost enostranskim in neusklajenim dejanjem namesto sodelovanju s prijatelji in zavezniki,” je sporočil Stano.

Po besedah kosovskega ministra za notranje zadeve Xhelala Svecle so z zaprtjem bank na Kosovu uveljavili “vladavino zakona in reda,” medtem ko francoska tiskovna agencija AFP opozarja, da je ponedeljkovo dejanje ukinilo še zadnje srbske finančne institucije v večinsko srbskih občinah.

Priština, kjer je evro uradno plačilno sredstvo od leta 2002, sicer zavzema stališče, da izplačil Srbom ne prepoveduje, ampak da morajo biti ta izvedena v evrih.

Prejšnji teden je v okviru dialoga potekal novi krog pogovorov med glavnima pogajalcema Srbije in Kosova na to temo, vendar do dogovora ni prišlo.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje