Na severu Kosova zaprli več srbskih bank. Dačić: To vodi v nove spore na Balkanu

Svet 20. Maj 202420:38 2 komentarja
Kosovska policija je na severu Kosova zaprla več podružnic srbske banke Poštna hranilnica
Kosovska policija je na severu Kosova zaprla več podružnic srbske banke Poštna hranilnica. (Foto: PROFIMEDIA)

Policija je na severu Kosova danes zaprla šest podružnic srbske Poštne hranilnice. Zaprtje je utemeljila z domnevno nezakonitim delovanjem. Srbski politični vrh je dejanje že obsodil. Tamkajšnji notranji minister Ivica Dačić je dejal, da takšne poteze vodijo v nove spore, ki imajo nepredvidene posledice.

Kosovska policija je po poročanju lokalnih medijev danes zaprla šest podružnic srbske Poštne hranilnice v štirih večinsko srbskih občinah na severu Kosova. Kosovski organi pregona so šest podružnic Poštne hranilnice v štirih občinah zaprli na podlagi naloga tožilca. Podružnice v Kosovski Mitrovici, Zvečanu, Leposaviću in Zubinem Potoku so zapečatili z rdečim trakom, da bi preverili njihovo poslovanje. N1 Beograd navaja, da so zaprli trezor Poštne hranilnice in pet podružnic banke.

Policija je zaprtje utemeljila z njihovim domnevno nezakonitim delovanjem. Do zaprtja prihaja po izteku prehodnega obdobja, v katerem Priština po prepovedi poslovanja z dinarji ni izdajala glob. Zaprtje podružnic srbske banke po besedah glavnega pogajalca Srbije v dialogu med Beogradom in Prištino Petra Petrovića ni utemeljeno, saj da podružnice niso poslovale z dinarji.

Ob tem naj bi po navedbah srbske javne televizije RTS kosovska policija vstopila tudi v zgradbo uprave za javna plačila, ki v Kosovski Mitrovici deluje v okviru srbskega finančnega ministrstva.

Srbski premier Miloš Vučević je po poročanju portala Radio Slobodna Evropa akcijo kosovske policije označil za necivilizirano dejanje, ki neposredno ogroža obstanek srbskega naroda na Kosovu. Srbski notranji minister Ivica Dačić pa je povedal, da kosovski premier Albin Kurti nadaljuje teror proti srbskemu narodu na Kosovu in dodal, da je takšne poteze vodijo v nove spore na Balkanu, ki imajo nepredvidene posledice.

Akcija kosovskih oblasti se je zgodila osem dni po tem, ko je Centralna banka Kosova sporočila, da se je izteklo prehodno obdobje za uveljavitev uredbe, da plačilni promet v srbskih dinarjih na Kosovu ni več mogoč.

Kosovo prepovedalo srbske dinarje
Kosovo je prepovedalo srbske dinarje. (Foto: ValdrinXhemaj/REUTERS)

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje