Na Kosovu uporaba srbskega dinarja odslej kaznovana

Gospodarstvo 13. Maj 202414:26 5 komentarjev
Srbski dinarji
Foto: PROFIMEDIA

Na Kosovu se je konec prejšnjega tedna izteklo prehodno obdobje za izvajanje uredbe kosovske centralne banke, ki prepoveduje uporabo srbskega dinarja. Plačilni promet v dinarjih ni več dovoljen od 1. februarja, a nespoštovanja uredbe do zdaj niso sankcionirali. Novo srečanje glavnih pogajalcev Srbije in Kosova o tem vprašanju bo v sredo v Bruslju.

Na podlagi uredbe kosovske centralne banke (CBK) je evro v začetku februarja postal edina valuta za gotovinske transakcije na Kosovu. V srbskih skupnostih na Kosovu je plačilni promet še naprej potekal tudi v dinarjih. Srbija kosovskim Srbom v dinarjih izplačuje pokojnine, plače v srbskih institucijah in različne oblike pomoči.

Pod mednarodnim pritiskom so kosovske oblasti odločile, da kršenja uredbe na začetku še ne bodo kaznovali. Niso pa ugodile pozivom EU in ZDA, naj preložijo začetek izvajanja uredbe.

Eden najpomembnejših blažilnih ukrepov v okviru prehodnega obdobja, ki je trajalo tri mesece, je bil neuporaba glob in upravnih ukrepov, kot je prepoved uvoza deviz za subjekte, ki poslujejo z gotovino v skladu z zakonom centralne banke in drugih veljavnih zakonov, je v nedeljo pisal kosovski portal Koha.

V Prištini so izpostavili, da v prehodnem obdobju niso izrekali kazni, državljane pa, da so informirali o uredbi. Poudarili so tudi, da se morajo od nedelje vse gotovinske transakcije na Kosovu opravljati v evrih in da bodo ukrepali proti vsem tistim, ki bodo uporabljali druge valute.

Vsa dosedanja pogajanja med Beogradom in Prištino ob posredovanju EU za iskanje rešitve tega vprašanja so se končala v pat poziciji z medsebojnim obtoževanjem strani.

Posebni odposlanec EU za dialog med Beogradom in Prištino Miroslav Lajčak je stranema konec aprila v Bruslju predstavil kompromisni predlog o tem vprašanju. Pojasnil je, da je predlog predstavil v prizadevanju za premostitev razlik in da je prejel konstruktivne pripombe.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje