EU na Haiti po potresu poslala 125 ton pomoči

Svet 28. Avg 202109:50 0 komentarjev
Haiti
Ralph Tedy Erol/REUTERS

Evropska unija bo Haitiju na pomoč po potresu priskočila s 125 tonami pomoči. Ta obsega medicinsko opremo, zdravila, vodo, higienske pripomočke in druge potrebščine, ki so jih zagotovili humanitarni partnerji iz EU, so sporočili iz Bruslja.

Pomoč humanitarnim organizacijam, ki delujejo na Haitiju, bodo dostavili z dvema letaloma. Prvo je v prestolnici Port-au-Prince pristalo v petek, drugo bo sledilo v naslednjih dneh, so napovedali v Bruslju.

“V tem kritičnem obdobju Evropska unija še naprej zagotavlja podporo ljudem na Haitiju, ki se soočajo s posledicami katastrofe, ki je prizadela državo. Zdravstvena pomoč, zatočišča in dostop do vode so nujne potrebe, ki jih ni mogoče spregledati,” je dejal evropski komisar za krizno upravljanje Janez Lenarčič.

Od začetka letošnjega leta je EU za Haiti že zagotovila za 14 milijonov evrov humanitarne pomoči. Gre za pomoč na področju pripravljenosti na nesreče in odzivanja na krizo zaradi pomanjkanja hrane ter soočanja s posledicami naraščajočega nasilja med tolpami, prisilnega razseljevanja in repatriacij, so še pojasnili v Bruslju.

Haiti je sredi avgusta prizadel potres z magnitudo 7,2, ki je terjal skoraj 2200 življenj. Poškodovanih je bilo več kot 12.000 ljudi, porušenih več deset tisoč hiš, brez strehe nad glavo je ostalo približno 30.000 družin.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!