Potres na Haitiju zahteval več kot 220 življenj

Svet 14. Avg 202116:09 > 22:57 0 komentarjev

Haiti je stresel potres z magnitudo 7,2. Izdano je bilo opozorilo pred cunamijem. Obstaja velika verjetnost, da bo smrtnih žrtev veliko. Doslej so jih potrdili 227.

Karibsko državo Haiti je danes stresel močan potresni sunek z magnitudo 7,2, je sporočil ameriški geološki center USGS. Sunek je pretresel celoten otok Hispaniola, tudi sosednjo Dominikansko Republiko.

Po podatkih haitijske civilne zaščite je potres zahteval najmanj 227 smrtnih žrtev. Po besedah haitijskega predsednika vlade Ariela Henryja kmalu po dogodku je pričakovati “številne” smrti na različnih območjih Haitija. Kot je premier sporočil na Twitterju, bodo zagotovili vse potrebno za pomoč žrtvam. Prav tako je razglasil izredne razmere.

Pristojne službe so izdale opozorilo pred cunamijem, ki pa ni več aktualno. Posnetki na družbenem omrežju Twitter prikazujejo vdor vode na ulice:

Nekatere bolnišnice na Haitiju pokajo po šivih. “Veliko ljudi prihaja – veliko ljudi. Nimamo dovolj zalog. Trenutno nismo zmožni prešteti, koliko jih je tukaj, a reševalne službe so povsem zasedane in morali smo postaviti (zdravniške) šotore na dvorišču,” je stanje v bolnišnici v mestu Jeremie blizu epicentra potresa opisal tamkajšnji uslužbenec.

Poleg številnih smrtnih žrtev je potres na Haitiju povzročil veliko gmotno škodo. Poškodovani so domovi, ceste in druga infrastruktura, je povedala tiskovna predstavnica Ameriškega rdečega križa Katie Wilkes. Ameriški predsednik Joe Biden je že napovedal pomoč ZDA Haitiju.

Tresenje so med drugim čutili tudi v haitijski prestolnici Port-au-Prince, trajalo je nekako do deset sekund, je priča povedala za CNN.

Žarišče potresa je bilo na jugozahodu Haitija, in sicer približno 12 kilometrov severovzhodno od mesta Saint-Louis-du-Sud na globini 13 kilometrov. Po podatkih USGS so popotresni sunek z magnitudo 5,2 zabeležili 20 kilometrov severozahodno od mesta Cavaillon. Cavaillon je od mesta Saint-Louis-du-Sud oddaljen približno 15 kilometrov.

Haiti bo v ponedeljek oziroma torek prav tako predvidoma dosegla tropska nevihta Grace, je povedala meteorologinja CNN Haley Brink.

Spomnimo, potres z magnitudo 7 je Haiti stresel 12. januarja leta 2010 in je zahteval do 160.000 življenj.

Še ena kriza?

Haiti, ki si karibski otok Hispaniola deli z Dominikansko republiko, je najrevnejša država Ameriške hemisfere in ena od najrevnejših držav na svetu, navaja Svetovna banka. Država je v primežu nasilja skupin organiziranega kriminala, v začetku julija pa jo je pretresel atentat na predsednika države Jovenela Moisa.

“Skrbi nas, da je ta potres le še ena kriza ob vsem, s čimer se država že sooča, vključno z vse hujšo mrtvo točko, na kateri se je znašla politika po atentatu na predsednika, boleznijo covid-19 in negotovostjo oskrbe s hrano,” je povedal tiskovni predstavnik organizacije World Vision Haiti Jean-Wickens Merone.

Haiti Haiti
TWITTER @JCOMHaiti/REUTERS
Haiti Haiti
TWITTER @JCOMHaiti/REUTERS
Haiti Haiti
REUTERS
Haiti Haiti
REUTERS

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!