EU, ZDA in Kitajska pozvale Kosovo, naj se vzdrži enostranskih potez

Svet 05. Feb 202416:42 > 18:09 1 komentar
Kosovo prepovedalo srbske dinarje
Foto: Valdrin Xhemaj/REUTERS

Evropska unija, ZDA in Kitajska so Kosovo pozvale, naj se vzdrži enostranskih potez, potem ko so kosovske oblasti v policijskih operacijah zaprle več uradnih institucij, ki jih upravlja Srbija. Pozivi mednarodne skupnosti prihajajo tudi nekaj dni po tem, ko je kosovska centralna banka (CBK) sprejela uredbo o evru, ki prinaša ukinitev srbskega dinarja.

Kosovske oblasti so v minulem tednu zaprle urade srbskih institucij v občinah Dragaš, Peć, Istok in Klina ter prostore nevladne organizacije Center za mir in strpnost v Prištini, poročajo tamkajšnji mediji. Ti uradi delujejo v srbskem sistemu in so za Kosovo nezakoniti, njihovo zaprtje pa je potrdil tudi kosovski minister za notranje zadeve Xhelal Svecla.

V uradu visokega zunanjepolitičnega predstavnika EU so v nedeljo opozorili, da bo nenadno zaprtje teh uradov imelo negativen vpliv na vsakdanje življenje in življenjske razmere skupnosti kosovskih Srbov, saj bo omejilo njihov dostop do osnovnih socialnih storitev, glede na očitno odsotnost alternativ v tem trenutku.

Kosovo so pozvali, naj se izogiba enostranskim dejanjem, ki bi lahko okrepila napetosti, in naj ta vprašanja obravnava v dialogu med Beogradom in Prištino pod okriljem EU. Ob tem so dodali, da bo status teh uradov predvidoma rešen v okviru dialoga med Kosovom in Srbijo, in sicer v povezavi z ustanovitvijo skupnosti srbskih občin.

ZDA CBK pozvale, naj preloži odločitev o evru

Zaskrbljenost EU zaradi nedavnih potez Prištine je danes ponovil tiskovni predstavnik visokega zunanjepolitičnega predstavnika EU Peter Stano. Pri tem je opozoril tako na uredbo CBK kot na ukrepanje kosovske policije v nekaterih srbskih skupnostih na severu države.

Da kosovske oblasti s svojimi zadnjimi potezami spodbujajo etnične napetosti in s tem omejujejo ZDA pri zagovarjanju Kosova na mednarodni sceni, je v soboto v sporočilu za javnost opozoril tudi ameriški veleposlanik na Kosovu Jeff Hovenier. Ponovil je tudi poziv ZDA, naj CBK preloži odločitev o evru.

Kosovo prepovedalo srbske dinarje
Foto: Valdrin Xhemaj/REUTERS

Tiskovni predstavnik kitajskega zunanjega ministrstva Vang Venbin pa je po poročanju srbske tiskovne agencije Tanjug danes dejal, da enostranska dejanja oblasti v Prištini ne vodijo k rešitvi kosovskega vprašanja niti k regionalnemu miru in stabilnosti. Obenem je poudaril, da je pri iskanju rešitev treba spoštovati ozemeljsko celovitost Srbije ter zaščititi pravico “vseh etničnih skupin na Kosovu” do preživetja in razvoja.

Na Kosovu plačila s srbskimi dinarji niso več mogoča

Na podlagi uredbe CBK je evro v četrtek postal edina valuta za gotovinske transakcije na Kosovu, kar pomeni, da plačilni promet v srbskih dinarjih ni več mogoč. V srbskih skupnostih na Kosovu plačilni promet še vedno poteka tudi v dinarjih. V dinarjih izplačujejo tudi plače v srbskih institucijah ter gostinstvu in drugih zasebnih storitvenih dejavnostih.

Pod mednarodnim pritiskom je sicer Priština sporočila, da kršenja uredbe na začetku še ne bodo kaznovali. Ni pa ugodila pozivom EU in ZDA, naj preloži začetek izvajanja uredbe. Zaradi ukinitve plačilnega prometa s Srbijo, ki je po oceni Beograda nezakonita in pomeni poskus etničnega čiščenja srbskega prebivalstva na Kosovu, je Srbija danes zahtevala sklic nujnega zasedanja Varnostnega sveta Združenih narodov o razmerah na Kosovu.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje