Evropska komisija predlaga, da se BiH podeli status kandidatke za članstvo v EU

Svet 12. Okt 202213:53 > 15:42 0 komentarjev
Evropska komisija
REUTERS/Yves Herman

Evropska komisija predlaga podelitev statusa kandidatke za članstvo Bosni in Hercegovini (BiH). Končno odločitev bodo sicer sprejeli voditelji EU. "Današnja odločitev Evropske komisije vzbuja veliko upanje, da bo na decembrskem zasedanju Sveta EU BiH dobila status kandidatke," so v odzivu sporočili iz urada predsednika republike Boruta Pahorja, kjer menijo, da gre za prelomno odločitev. Odločitev so močno pozdravili tudi na zunanjem ministrstvu.

Evropska komisija predlaga, da se Bosni in Hercegovini podeli status kandidatke za članstvo v EU, je danes v Evropskem parlamentu dejal evropski komisar za širitev Oliver Varhelyi.  “Evropska komisija priporoča, da Evropski svet Bosni in Hercegovini podeli status kandidatke za članstvo v Evropski uniji, a ob razumevanju, da opravi določene korake,” je povedal.

Bruselj pričakuje, da BiH prednostno sprejme dopolnila glede integritete k obstoječemu zakonu o visokem sodnem in tožilskem svetu. Poleg tega naj sprejme nov zakon o tem svetu, zakon o sodišču BiH ter zakon o preprečevanju konflikta interesov. Komisija od BiH pričakuje tudi napredek na področjih boja proti korupciji, učinkovitega upravljanja migracij in meja ter svobode izražanja in medijev. Varhelyi je poudaril še, da so voditelji EU pozvali k dokončanju ustavnih in volilnih reform.

“Podelitev statusa kandidatke je ponudba Evrope Bosni in Hercegovini ter njenim ljudem. To delamo za njih. Vendar pa se ob tem pojavljajo tudi velika pričakovanja. Zdaj mora elita to uresničiti,” je povedal komisar za širitev.

Po splošnih volitvah v BiH 2. oktobra pričakuje, da bodo institucije na državni in kantonalni ravni vzpostavljene hitro, da bi se osredotočili na reforme. Končno odločitev o podelitvi statusa kandidatke bo sprejel Evropski svet, v katerem sodelujejo voditelji držav članic EU, je še povedal Varhelyi in dodal, da bi se to lahko zgodilo decembra.

Da bi status kandidatke BiH podelili še letos, si močno prizadeva tudi Slovenija. Voditelji EU so sicer na junijskem vrhu sklenili, da so BiH pripravljeni podeliti ta status, in Evropsko komisijo pozvali, naj poroča o izpolnjevanju 14 prednostnih nalog, ki jih je določila v svojem mnenju o kandidaturi leta 2019. Komisar je danes poudaril, da te prednostne naloge ostajajo nespremenjene. Pred začetkom pogajanj bo morala BiH izpolniti vse, je sklenil komisar.

Predsednik Pahor: Odločitev je prelomna

Odločitev je pozdravil predsednik republike Borut Pahor in poudaril, da gre za pobudo, ki jo prav on prvič uradno predstavil v govoru na Münchenski varnostni konferenci februarja letos. “Pobuda je tedaj in kasneje sprožila veliko odmevov, saj se je zavzel, da se Bosni in Hercegovini dodeli status celo brez slehernega pogoja, kar bi bilo zunaj ustaljene prakse in do tedaj brez primere v zgodovini. Pri tem je predsednik Pahor poudarjal, da pri Bosni in Hercegovini ne gre za ozko administrativno izpolnjevanje pogojev, marveč za prvovrstno geopolitično vprašanje,” so zapisali v kabinetu predsednika.

Pahor
N1

“Slovenija s svojim predlogom takrat sicer ni uspela, je pa dosegla, da je Svet naložil Evropski komisiji, da do decembrskega Sveta pripravi poročilo o Bosni in Hercegovini. Današnja odločitev Evropske komisije vzbuja veliko upanje, da bo na decembrskem zasedanju Sveta EU Bosna in Hercegovina dobila status kandidatke, kar je po mnenju predsednika republike Pahorja prelomno iz dveh razlogov: prvič, ker se s tem dejansko začenja evropska perspektiva Bosne in Hercegovine in drugič, ker je to velikega pomena za mir in stabilnost na Zahodnem Balkanu,” so zapisali v uradu predsednika republike Slovenije.

Ministrica Fajon: Pomembno sporočilo, zlasti mladim

“Gre za formulo, ki jo je Komisija že uporabila v primeru Ukrajine. Ministrstvo za zunanje zadeve takšno priporočilo pozdravlja, saj predstavlja pomemben korak na poti k podelitvi kandidatskega statusa, o katerem bodo v naslednji fazi odločali predsedniki držav in vlad Evropske unije v okviru zasedanja Evropskega sveta,” pa so sporočili na ministrstvu za zunanje zadeve, kjer odločitev Evropske komisije prav tako pozdravljajo.

“Gre za pomembno in pozitivno sporočilo za prihodnost Bosne in Hercegovine, njenih državljanov in zlasti mladih. Želim si, da bi današnjo odločitev tako pripadniki politične elite kot tudi državljanke in državljani Bosne in Hercegovine videli kot uspeh in hkrati kot zavezo za uresničitev potrebnih reform,” je zapisala ministrica za zunanje zadeve Tanja Fajon. “Slovenska diplomacija pod novim vodstvom dokazuje, da deluje proaktivno in da glede podpore Zahodnemu Balkanu misli skrajno resno – ne zgolj deklarativno, temveč tudi zelo konkretno,” je dodala.

Odločitev sta na seji odbora pozdravila tudi evropska poslanca iz Slovenije Matjaž Nemec (S&D/SD) in Klemen Grošelj (Renew). Kot je sicer glede Srbije dejal Grošelj, se ne strinja s komisarjem, da je usklajenost z EU vprašanje le tehnične narave. Po njegovem gre za prvovrstno politično vprašanje. Če se EU posredno bori za evropske vrednote v Ukrajini, bi se tudi od držav, ki želijo v EU, moralo pričakovati usklajenost z evropskimi pravili tudi na ravni vrednot, je dejal.

Izrazil je zadovoljstvo, da je BiH to usklajenost uspelo doseči, čeprav je bilo to težko spričo blokade na vseh ravneh odločanja v državi. Ta usklajenost bi morala biti del meril glede izpolnjevanja pravne države, je poudaril Grošelj.

Nemec pa je dejal, da je odločitev močno sporočilo državam v regiji, saj je vojna v Ukrajini spremenila pogled na Zahodni Balkan iz “kaj moramo v kaj lahko storimo za vas”. Obenem je spomnil na prizadevanja Slovenije, da se BiH dodeli status kandidatke, in poudaril, da so zdaj na vrsti voditelji držav članic ter jih pozval, naj odločitev sprejmejo še letos.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!