Predsednik Pahor o potezi Evropske komisije: Odločitev je prelomna

Slovenija 12. Okt 202215:26 0 komentarjev

Evropska komisija je predlagala podelitev statusa kandidatke za članstvo Bosni in Hercegovini (BiH). Potezo je pozdravil tudi slovenski predsednik Borut Pahor, ki meni, da se "s prelomno odločitvijo začenja evropska perspektiva BiH", podelitev statusa kandidatke pa ima po njegovem mnenju tudi velik pomen za mir in stabilnost na Zahodnem Balkanu. Oglasil se je tudi premier Robert Golob, ki je obljubil, da se bo Slovenija zavzemala, da celotna regija Zahodnega Balkana čim prej vstopi v Evropsko unijo.

Na odločitev evropske komisije, da se Bosni in Hercegovini podeli status kandidatke za članstvo EU, se je odzval tudi slovenski predsednik Borut Pahor. Kot je zapisal v odzivu, današnjo odločitev komisije pozdravlja. Poudaril je, da gre za za pobudo Slovenije, ki jo je prvič uradno predstavil v govoru na letošnji Münchenski varnostni konferenci. “Pobuda je sprožila veliko odmevov, saj sem se zavzel, da se Bosni in Hercegovini dodeli status celo brez slehernega pogoja, kar bi bilo zunaj ustaljene prakse in do tedaj brez primere v zgodovini,” je zapisal Pahor.

Predsednik se je v začetku junija o svoji pobudi EU posvetoval s premierjem Robertom Golobom in po skupni odločitvi poslal pismo predsedniku Evropskega sveta Charlesu Michelu. Golob pa se je za uveljavitev pobude zavzel tudi na junijskem zasedanju Evropskega sveta.

Slovenija s svojim predlogom takrat sicer ni uspela, vendar kot je spomnil Pahor, je dosegla, da je Svet naložil Evropski komisiji, da do decembrskega Sveta pripravi poročilo o Bosni in Hercegovini. “Današnja odločitev Evropske komisije vzbuja veliko upanje, da bo na decembrskem zasedanju Evropskega sveta Bosna in Hercegovina dobila status kandidatke, kar je prelomno,” je ocenil predsednik republike. S tem se po njegovem mnenju začenja evropska perspektiva BiH, podelitev statusa kandidatke pa ima tudi velik pomen za mir in stabilnost na Zahodnem Balkanu.

Golob: Slovenija se bo zavzemala, da Zahodni Balkan čim prej vstopi v EU

Na potezo Evropske komisije se je odzval tudi premier Robert Golob, ki je dejal, da odločitev komisije temelji na pobudi slovenske vlade iz junija letos. “Ko smo junija s to pobudo prišli na Evropski svet, je bilo veliko skepse. Takrat je bila Slovenija skupaj z Avstrijo skoraj osamljena pri tem, ko smo zahtevali, da se vprašanje članstva BiH reši do konca leta,” je dejal v izjavi za medije.

Kot je še dodal, gre zahvala vsem tistim “evropskim prijateljem”, ki so slovenski predlog podprli, mu prisluhnili in razumeli potrebo, da EU sprejme odločitev, ki je izjemnega pomena tako za BiH kot za prihodnost EU. “Gre za zunanjo politiko nove slovenske vlade, ki v ospredje postavlja varnost in enotnost celotne Evrope, vključno z Zahodnim Balkanom. Naša stališča so slišana, ker delujemo odkrito in konstruktivno,” je povedal premier.

“Lahko smo ponosni, da se je pokazalo, da ni pomembno, koliko si velik kot država, ampak to, ali imaš pametne ideje. In če imaš pametne ideje in jih sistematično izvajaš, potem jih lahko prodaš celi Evropi ali celemu svetu. To je eno od pomembnih sporočil, ki se ga nismo ravno zavedali v preteklosti in smo se samoomejevali pri tem, da bi bili dovolj ambiciozni na evropskem parketu,” je še sporočil predsednik vlade.

Po njegovem mnenju se je slovenska zunanja politika v zadnjih letih premalo zavedala, da ni ključna velikost držav, ampak svežina predlogov in kakovost idej.

Kot je še dejal, si želi, da bi priporočilo Evropske komisije o Bosni in Hercegovini pozitivno odmevalo, dalo novo spodbudo, predvsem pa novo upanje vsem prebivalcem BiH. “Naše sporočilo je, da na BiH nismo pozabili in ji bomo še naprej stali ob strani. Slovenija se bo zavzemala, da celotna regija Zahodnega Balkana čim prej vstopi v Evropsko unijo,” je sklenil Golob.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!