Evropska misija urjenja 15.000 ukrajinskih vojakov tudi uradno stekla

Svet 14. Nov 202217:09 1 komentar
vojak, vojska, ukrajina
Fotografija je simbolična (Vir: Valentyn Ogirenko/Reuters)

Države članice Evropske unije so danes tudi uradno zagnale misijo urjenja ukrajinskih vojakov, ki bo potekala na ozemlju EU, so danes sporočili s češkega predsedstva Svetu EU. V okviru misije nameravajo izuriti do 15.000 vojakov. Pri tem bo sodelovala tudi Slovenija.

“Svet EU je zagnal vojaško misijo v podporo Ukrajini pri njenem spopadanju z rusko agresijo in za urjenje do 15.000 pripadnikov ukrajinskih oboroženih sil,” je na Twitterju zapisalo češko predsedstvo Svetu EU.

Visoki zunanjepolitični predstavnik unije Josep Borrell je že pred zasedanjem zunanjih ministrov, na katerem so zagnali misijo, pojasnil, da bo potekala na Poljskem, sodelovanje pa je potrdilo še več drugih držav članic.

Viri pri EU navajajo, da bo misija imela dve večnacionalni poveljstvi, in sicer na Poljskem in v Nemčiji. Dodali so, da bo EU zagotovila tudi 16 milijonov evrov za opremo in strelivo za namen urjenja.

Operativni sedež misije bo na sedežu Evropske službe za zunanje delovanje (EEAS) v Bruslju, kar bo omogočalo usklajevanje na strateški ravni. Vodil jo bo direktor vojaške zmogljivosti za načrtovanje in izvajanje v okviru EEAS, francoski viceadmiral Herve Blejean.

Misija, imenovana EUMAM Ukrajina, bo nudila urjenje tako na ravni posameznikov kot tudi enot do ravni brigade. Uriti nameravajo tudi posebne enote. Obenem bo zagotavljala usklajevanje aktivnosti držav članic, ki že usposabljajo ukrajinske vojake. Odprta bo tudi za sodelovanje tretjih držav.

Mandat misije, za katero je zaprosila Ukrajina, bo sprva trajal dve leti, namenjenih pa ji bo 106,7 milijona evrov za skupne stroške.

Kot je pred zasedanjem povedala zunanja ministrica Tanja Fajon, bo v misiji sodelovala tudi Slovenija. “Po mojih informacijah ne gre za to, da bi misijo gostili v Sloveniji, to bo verjetno na Poljskem in še kje. Verjetno pa lahko s kakšnimi svojimi predstavniki sodelujemo pri urjenju. Tu ne gre za pošiljanje neke vojaške opreme, ampak res za pomoč,” je pojasnila.

O evropski misiji urjenja ukrajinskih vojakov so članice EU prvič razpravljale na neformalnem zasedanju obrambnih ministrov v Pragi. Zunanji ministri so vzpostavitev podprli na zasedanju pred enim mesecem.

O podrobnostih delovanja misije bodo v torek govorili še na zasedanju obrambnih ministrov, ki se ga bo udeležil državni sekretar na slovenskem obrambnem ministrstvu Damir Črnčec.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje