Ministrica Fajon: Slovenija bo sodelovala v misiji urjenja ukrajinskih vojakov

Slovenija 14. Nov 202210:49 5 komentarjev
Kongres SD
Borut Živulović/BOBO

Slovenija bo sodelovala v misiji urjenja ukrajinskih vojakov, je danes ob prihodu na zasedanje zunanjih ministrov EU, na katerem bodo misijo uradno zagnali, povedala zunanja ministrica Tanja Fajon. Na zasedanju bo opozorila tudi, da EU ne sme pozabiti držav Zahodnega Balkana.

Zunanji ministri bodo danes med drugim govorili o nadaljnji pomoči Ukrajini spričo ruske agresije. Predvidoma bodo uradno zagnali misijo urjenja ukrajinskih vojakov, ki bo potekala na ozemlju EU. Misija, imenovana EUMAM Ukrajina, bo nudila urjenje tako na ravni posameznikov kot tudi enot do ravni brigade. Uriti nameravajo tudi posebne enote. Obenem bo zagotavljala usklajevanje aktivnosti držav članic, ki že usposabljajo ukrajinske vojake.

Po besedah ministrice Tanje Fajon bo v misiji sodelovala tudi Slovenija. “Po mojih informacijah ne gre za to, da bi misijo gostili v Sloveniji, to bo verjetno na Poljskem in še kje. Verjetno pa lahko s kakšnimi svojimi predstavniki sodelujemo pri urjenju. Tu ne gre za pošiljanje neke vojaške opreme, ampak res za pomoč,” je pojasnila. Dogovor bo sklenjen znotraj Evropske unije, je še poudarila.

Ministri imajo danes na dnevnem redu še dogajanje na Zahodnem Balkanu. “Pomembno bo, da danes ministre spet opozorim in prepričam, kako ne smemo pozabiti držav Zahodnega Balkana, da so razmere napete tudi v luči vojne v Ukrajini in da mora tudi zato Evropska unija do konca leta podeliti status kandidatke Bosni in Hercegovini, ker je to pomembno simbolično sporočilo državi,” je povedala ministrica.

Glede podelitve statusa kandidatke BiH je dejala, da bo Slovenija previdna, dokler ne bo zadnje zelene luči. “Imam občutek, da je podpora vedno večja, da so praktično zelo redke države, ki še izražajo zadržke,” je povedala. Obenem je poudarila, da mora BiH v tem trenutku pokazati vse iskrene napore, kako namerava nadaljevati po poti k Evropski uniji. Volitve je izpeljala solidno, zdaj se oblikuje nova vlada, je še povedala ministrica in dodala, da mora nadaljevati sprejemanje vseh nujnih zakonov.

Ministrica Fajon je ob prihodu na zasedanje zunanjih ministrov poudarila še, da ne sme priti do dodatne eskalacije razmer na Kosovu. “Zadeve nas skrbijo, trenutno je mirno, ni pa nujno, kako dolgo bo,” je povedala. Slovenija bo po njenih besedah zelo intenzivno sodelovala neposredno na Kosovu, pa tudi v pogovorih s Srbijo. Enako velja tudi, ko gre za vprašanje brezvizumskega režima za prebivalce Kosova.

Spomnila je, da je znotraj zunanjega ministrstva imenovala posebnega odposlanca za Zahodni Balkan Anžeja Frangeša, ki zelo intenzivno sodeluje tudi z drugimi odposlanci na Balkanu. Skupaj z nemškim kolegom je tako obiskal Kosovo, da bi se skušala pogovarjati in iskati rešitev, tako da je Slovenija tu zelo dejavna, je dejala ministrica.

Že pred zasedanjem so se ministri članic EU, pristojni za zunanje zadeve, sestali z vodjo beloruske opozicije Svetlano Tihanovsko. Slovenska zunanja ministrica je pred srečanjem v izjavi za STA napovedala, da bo ponovila podporo Slovenije beloruski opoziciji, javnosti in civilni družbi.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje