Evropske poslance skrbijo poteze nove slovaške vlade

Svet 17. Jan 202421:55 0 komentarjev
robert fico
Foto: PROFIMEDIA

V Evropskem parlamentu so sprejeli resolucijo, ki izraža zaskrbljenost nad dogajanjem na Slovaškem. Evroposlanci v resoluciji opozarjajo na namero vlade Roberta Fica, da ukine posebno državno tožilstvo, ki med drugim preiskuje primere korupcije. Opozorili so tudi na prestrukturiranje slovaške javne radiotelevizije in na odločitev vlade, ki ne komunicira z nekaterimi mediji.

Evropski parlament je danes sprejel resolucijo, v kateri je izrazil zaskrbljenost nad slabšanjem stanja vladavine prava na Slovaškem. Poslanci so kritični predvsem do predlagane reforme kazenskega zakonika, ki jo je predstavila nova vlada socialdemokrata Roberta Fica, ter premierjevega odnosa do medijev in javnosti, navajajo v parlamentu.

Za resolucijo je glasovalo 496 članov Evropskega parlamenta, proti 70, 64 pa se jih je glasovanja vzdržalo.

Kot je parlament navedel v sporočilu za javnost, so poslanci še posebej zaskrbljeni zaradi po njihovem mnenju neupravičene uporabe hitrega zakonodajnega postopka za reformo kazenskega zakonika in ukinitev posebnega državnega tožilstva, ki je med drugim pristojen za preiskovanje primerov korupcije. Menijo, da te spremembe ogrožajo integriteto sodnih postopkov ter spodkopavajo boj EU proti goljufijam.

Slovaško vlado so pozvali še, naj ponovno preuči predlagane spremembe zakonodaje o žvižgačih, saj bi bila ta lahko retroaktivno uporabljena za odvzem zaščite. Evropski poslanci so poleg tega izrazili skrb zaradi načrtov za spremembo zakonodaje o nevladnih organizacijah, s katero bi omejili njihovo delovanje.

Skrbi jih tudi načrtovano prestrukturiranje slovaške javne radiotelevizije. Ob tem obžalujejo odločitev premierja Fica in več vladnih uradnikov, ki ne komunicirajo s ključnimi slovaškimi mediji.

Nova slovaška vlada, ki jo poleg Ficove stranke Smer-SSD sestavljata še socialdemokratska stranka Glas-SD in proruska Slovaška nacionalna stranka (SNS), je mandat nastopila konec oktobra lani. V začetku decembra je predlagala spremembo kazenskega zakonika in ukinitev posebnega državnega tožilstva. To je naletelo na kritike s strani opozicijskih strank in slovaške predsednice Zuzane Čaputove, kritični pa so bili tudi na Evropskem javnem tožilstvu (EPPO).

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!