Slovaška vlada bi ukinila posebno državno tožilstvo, ki se ukvarja s korupcijo

Svet 06. Dec 202319:39 0 komentarjev
Robert Fico
Robert Fico Foto: PROFIMEDIA

Slovaška vlada namerava ukiniti posebno državno tožilstvo, ki se ukvarja z najhujšimi kaznivimi dejanji, vključno s korupcijo. Do tega je kritična tako opozicija kot slovaška predsednica države.

Slovaška vlada pod vodstvom premierja Roberta Fica je danes sprejela osnutek zakona za ukinitev posebnega državnega tožilstva, ki se ukvarja z najhujšimi kaznivimi dejanji, vključno s korupcijo.

Slovaška predsednica Zuzana Čaputova in opozicija so bili do načrtov vlade kritični, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Lokalni mediji poročajo, da naj bi tožilstvo med drugim preiskovalo tudi primere povezane s prejšnjo vlado pod vodstvom Fica. V skladu z osnutkom zakona se bodo preiskave, ki so trenutno v teku, v prihodnje prenesle na okrožna državna tožilstva. Z načrtom se mora sedaj strinjati še parlament, v katerem pa ima vladajoča koalicija 79 od 150 sedežev.

Slovaška predsednica Zuzana Čaputova je bila kritična do načrta vlade. “Takšen korak se mi zdi vsaj obžalovanja vreden, če ne že nevaren poseg politične oblasti v kadrovanje državnega tožilstva,” je opozorila.

Tudi opozicija je opozorila na razgrajanje vladavine prava. “Odločno se bomo temu zoperstavili v parlamentu, v javnem prostoru in tudi v EU,” so sporočili iz opozicijske stranke Progresivna Slovaška (PS).

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!